Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Karabük’te inceleme yaptı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Karabük’te inceleme yaptı

Mimarlar Karabük’te inceleme yaptı

Karabük Oda yöneticilerinin tehdit edilmesine tepkili olan Mimarlar Odası Ankara Åžube yönetimi Karabük’e destek açıklaması ve inceleme yapmaya  gitti.

Karabük Revizyon imar planının iptalinin ardından Oda yöneticilerinin basın yoluyla tehdit edildi.  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan, Ankara Åžube Sekreteri Tugba Arslan ve Yönetim Kurulu Ãœyesi Muteber OsmanpaÅŸaoÄŸlu Karabük’e giderek Dereevler Mahallesi’nde inceleme yaptı.  Ä°ncelemenin ardından basına bilgi verildi.  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Karabük Revizyon Ä°mar Planının sadece Dereevler’i kapsamadığını vurgulayarak konuyu şöyle özetledi:  “ 6235 sayılı kanun der ki ; Mimarlar Odası, toplumla meslek mensupları arasındaki güveni tahsis etmek üzere kamu yararını önceleyerek her türlü müdahaleyi yapar. Halkın nezdinde, halkın yararını saÄŸlayacak ölçüde meslek odaları dava açar. Karabük’te temsilciliÄŸimiz, Karabük Revziyon Ä°mar planı askıdayken itirazını dile getirdi. Ä°tirazları dikkate almayan yerel yöneticilere karşı dava açılmış, mahkemede iptal etmiÅŸtir”dedi. 

“herkes haddini bilsin”

Mimarlar Odası’nın kamu yararına çalıştığının altını çizen Candan bazı iÅŸ adamlarının çıkar amaçlı mahkemenin iptal kararına karşı çıktığını belirtti.  Candan, “Mimarlar Odası’nı tehdit etmek kimsenin haddi deÄŸil,Kimsenin kiÅŸisel beklentisi yönünde hareket edemeyiz. Beklentimiz, insani ve saÄŸlıklı koÅŸullarda barınabilecek mekansal düzenlemelerdir. Tehditkar ve suçlayıcı uslubu kullanan iÅŸ adamları çıkar ve rant beklentisi içinde oldukları aÅŸikardır. Bu aÅŸikarlığın somut delili mahkemenin iptal kararıdır.EÄŸer itirazları varsa Mahkeme kararına itiraz edecekler. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kamu yararına açtığı davaların arkasındadır herkes haddini bilsin. Derevler’de inÅŸaat oranı % 70 oranında artırılıyor, bizler yerel yönetimlere iki katlı, üç katlı ev yap ÅŸeklinde proje yapamayız. EÄŸer bizlere alanla ilgili fikrimiz sorulursa katılımcı bir yöntem ve yarışma ile birlikte alanın dönüşümünde bilimsel bilgi birikimimizi paylaşırız. ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Alanın dere yatağında bulunduÄŸunu hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan, “ Türkiye Cumhuriyeti demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde kimse hukukun üzerinde deÄŸildir. Kimsenin birilerini tehdit etme hakkı yoktur. Kendine hukukun üzerinde gören insanlara hukuk nezdinde gereÄŸini yapacağız. Gerekli suç duyurularını yaptık.” Ä°fadelerini kullandı.

“70 evler ve Kulepark’la ilgimiz yok”

Karabük Temsilcilik BaÅŸkanı Ä°lyas ÇavuÅŸoÄŸlu ve Sekreteri Mehtap BaÅŸaran’ın katıldığı toplantıda Ä°mar planına iliÅŸkin Mimarlar Odasının insanların ev sahibi olmasına engel olduÄŸu yönünde bir algı operasyonu yürütüldüğü kaydedildi.  70 evler ve kulepark projesinde  Karabük TemsilciliÄŸi Yönetim Kurulu Ãœyeleri’nin yer aldığı iddiaları da basın açıklamasıyla yalanlandı. Açıklamayı Mimarlar Odası Ankara Åžube Karabük temsilciliÄŸi Sekreteri Mehtap BaÅŸaran okudu. Açıklamada,70 evler ve Kulepark projeleri ile ilgilerinin olmadığını belirten BaÅŸaran ÅŸunları kaydetti:  “Zonguldak Karaelmas Ãœniversitesi tarafından 2004 yılında 50 Evlerin bulunduÄŸu alan Kuleparkın sahibi olan yatırımcılara, 70 Evler ve Dereevleri ise içinde oturan lojman sakinlerine satılmıştır. Satış iÅŸlemlerinin ardından 2004 yılının 10. ayında Kuleparkın bulunduÄŸu arsa sahipleri inÅŸaat alanlarını %25 oranında artıran bir imar deÄŸiÅŸikliÄŸini Karabük Belediye Meclisinden geçirdiÄŸi için Mimarlar Odası Karabük TemsilciliÄŸince itiraz edilmiÅŸ ve bu deÄŸiÅŸiklik iptal edilmiÅŸtir. Bugün Kuleparkın olduÄŸu alanda inÅŸaat alanını belirleyen katsayı aynıdır. Ä°nÅŸaat alanının artırılması isteÄŸi satın aldıkları günden baÅŸlayarak 70 Evler ve Derevler sakinlerince de dile getirilmiÅŸ ancak TemsilciliÄŸimizce inÅŸaat alanını artıracak bir imar deÄŸiÅŸikliÄŸine itiraz edileceÄŸi ve gerekirse dava açılacağı hem Belediye Yetkililerine hem de mal sahiplerine anlatılmıştır.70 Evler Mahallesi sakinleri herhangi bir inÅŸaat alanı artışı olmadan konutlarını müteahhit eliyle yaptırmışlardır. Son günlerde bazı basın organlarında yazıldığının aksine,  70 evler ve kuleparkın ne projesinde ne de yapımında temsilciliÄŸimiz yönetim kurulundan hiçbir üye yer almamıştır.”

Karabük TemsilciliÄŸi’nin ve Mimarlar Odası’nın  herhangi bir kiÅŸi ya da kurum ayrımı yapılmaksızın yanlış görülen uygulamaların karşısında olduÄŸu vurgulanan açıklamada,Karabük’te son zamanlarda kent merkezinde yaÅŸanan trafik sıkışıklığı, park yeri sorunları bu konuda hepimizin aynı duyarlılıkta olması gerektiÄŸinin de bir kanıtıdır. Sonuç olarak Mimarlar Odası Karabük TemsilciliÄŸi olarak kentimize karşı her zaman duyarlı olacağımızı ve bu doÄŸrultuda çalışmalarımıza devam edeceÄŸimizi kamuoyuna duyururuz.” Ä°fadeleri kullanıldı.

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 90614
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!