Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlardan İller Bankası yıkımına JET dava
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlardan İller Bankası yıkımına JET dava

Mimarlardan İller Bankası yıkımına JET dava

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Ä°ller Bankası’nın tescilinin kaldırılarak yıkılmasına tepki göstermiÅŸti, bugün de beklemeden  2 dava birden açtı.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°ller Bankası alanına jet hızıyla  iki farklı dava açtı. Ä°lk olarak, Ankara II numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Ä°ller Bankası binasının tescil kaydının kaldırılması, yapı adasındaki tüm tescilsiz yapıların kaldırılacak tarzda cami alanına katılmasını içeren Ulus Tarihi Kent Merkezi 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planının uygunluÄŸuna iliÅŸkin 28.10.2014 tarih ve 1101 sayılı kararı yargıya taşıdı. Ä°kinci davada ise yine Koruma Kurulu’nun 22.09.2014 tarih ve 1044 sayılı Ä°ller Bankası binasının tescil kaydının kaldırılmasına, yapı adasındaki tüm tescilsiz yapıların kaldırılacak tarzda cami alanına katılmasına iliÅŸkin kararı dava konusu oldu.

"Koruma kurulları korumuyor"

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, her iki davanın da kent için çok önemli olduÄŸuna deÄŸinerek, “taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasını saÄŸlamak için gerekli tedbirleri almak Kültür Bakanlığı’nın görevidir. Koruma Kurulları Kültür Bakanlıklarına baÄŸlı olarak koruma adına çalışırlar. Tescilli binanın tescilini kaldırmak, kültürel mirasımızı ve tarihi binaları Ankara Belediye BaÅŸkanı’nın önüne atmak Koruma Kurulu’nun iÅŸi olmadığı gibi bunu görev edinir hale gelmeleri Koruma Kurulları’nı güvenilir bir kurul olmaktan çıkarmıştır. Tarihi ve  tescilli binayı yıkmaya teÅŸne bir koruma kurulu üyeleriyle  iller bankası binası kararıyla  bir kez daha karşılaÅŸmış olduk."Åžeklinde konuÅŸtu.

Candan "Mimarlık tarihi açısından, oldukça önemli bir yapı olan Seyfi Arkan'ın Ä°ller Bankası Binasının, cami avlusunda kalması, cami avlusuna bırakılmış ve sahipsiz olduÄŸu anlamına gelmez, biz varız.  Acilen bu kültürsüzlüğün tescili olan yıkım kararının kaldırılması gerekiyor. Ãœniversitelerin mimarlık bölümleri ve diÄŸer mimarlık dernekleri ile program yaptıklarını" belirterek, Oda olarak koruma kurullarına toplantılarına alınmadıklarını, toplantılara katılımın engellenmesine iliÅŸkin de dava süreçlerinin olduÄŸunu ifade etti.

 


Toplam Görüntülenme : 99621
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!