Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Saray maliyeti ekonomik kriz nedeni...
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Saray maliyeti ekonomik kriz nedeni...

Kaçak Saray maliyeti ekonomik kriz nedeni...

Mimarlar TOKÄ°'ye Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'ndeki Kaçak Sarayın maliyetlerini sordu, TOKÄ°’den Kaçak Sarayın "maliyetinin açıklanması  Ã¼lke ekonomi çıkarlarına zarar verir" cevabı geldi

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi resmi yazıyla Toplu Konut Ä°daresi BaÅŸkanlığı’ndan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde inÅŸaa edilen Kaçak Saray maliyetlerini istedi. TOKÄ° ise yine resmi yazıyla bilgi ve belgelerin zamanından önce açıklanması halinde ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar vereceÄŸini iletti. TOKÄ°’nin cevabını yorumlayan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ Kaçak Sarayın maliyetlerinin 5 katrilyonun üzerinde olabileceÄŸini ve bu maliyetin buzdağının görünen kısmı olduÄŸunu açıklamıştık. TOKÄ°'nin maliyeti açıklamama nedeni, ülkenin ekonomisine zarar verecek olması ise, bu demektir ki, kaçak sarayın maliyeti açıklandığında, borsada spekülatif bir durum yaÅŸanacak, dudaklarımızı uçuklatacak bir maliyeti olduÄŸu anlamına geliyor. Bu nedenle tarafımıza bilgi verilmemesi  Kaçak Sarayın maliyeti ekonomik kriz nedeni olacak boyutta olduÄŸunu düşündürüyor. Maliyetin açıklanandan çok daha yüksek olduÄŸunu söylemiÅŸtik, zira  açıklanana eÅŸ bir maliyet olsaydı maliye bakanlığının açıkladığı rakamı TOKÄ° de açıklamaktan çekinmezdi. Kesin olarak söyleyebiliriz ki  Kaçak Saray’da maliyet açıklanan rakamdan yani 1,5 katrilyondan yüksektir. Milletin parasını harcadıkları için, milletin sarayı gibi bir kılıf bulmaya çalışsalar da yaptıkları aşırı lüks harcama hiçbir ÅŸekliyle kabul görecek durumda deÄŸil.Halkın yoksulluÄŸuna çözüm aramak yerine lüks içerisinde, jakuzili, havuzlu, buhar odalı, hamamlı cumhurbaÅŸkanlığı konutu yaptıranlar, ekonomik krize neden olacak bir maliyetle, halkın kullanımında olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi gasp ederek kaçak saray yaptıranlar  iktidarlarını sürdüremezler.“ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Candan,  ayrıca bilgi edinme kanununa göre TOKÄ°’nin cevabına itiraz edeceklerini sözlerine ekledi.

TOKÄ° Mimarlara gönderdiÄŸi belgede açık olarak ÅŸu ifadelere yer verdi: “ Ãœlkenin ekonomik çıkarlarına iliÅŸkin bilgi veya belgeler baÅŸlıklı madde 17  “ Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır.” Hükmü gereÄŸince, Ä°daremiz tarafından bilgi verilmesi , uygun görülmemiÅŸtir.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi tarafından resmi yazıyla TOKÄ°’ye sorulan sorular arasında ise BaÅŸbakanlık Binasının toplam inÅŸaat maliyeti, kaba ve ince inÅŸaat imalatları, Çevresindeki 40 metre geniÅŸliÄŸindeki yol maliyeti, işçilik maliyeti, peyzaj düzenlemesinde ithal edilen aÄŸaçların maliyeti,çevre düzenleme ihalelerini iÅŸlerini alan ÅŸirketlerin bilgileri,temizlik, bahçe bakımı, aydınlatma ve iÅŸletme giderleri yer aldı. 

TOKÄ° ayrıca bu sorulara ilettiÄŸi cevapla BaÅŸbakanlıktan bilgi alınması notunu  düştü.


Toplam Görüntülenme : 101228
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!