Sobe Gazetesi 2024 - Hukuksuzluğa tavır aldılar
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Hukuksuzluğa tavır aldılar

Hukuksuzluğa tavır aldılar

BaÅŸkent Dayanışması’nın çaÄŸrısıyla Sivil Toplum KuruluÅŸları, Meslek Odaları, bugün Atatürk’ün mirasının görüleceÄŸi Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin ÅŸartlı bağışı davasına müdahillik baÅŸvurusu yaptı.

BaÅŸkent Dayanışması’nın çaÄŸrısıyla Ankara Adliyesi önünde toplanan Meslek Odaları yöneticileri, Demokratik Kitle Örgütleri temsilcileri ve çok sayıda Ankaralı Atatürk’ün vasiyetini ihlal davasına bireysel müdahillik baÅŸvurusunda bulundu. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Åžehir Plancıları Odası, Åžehir Plancıları Odası, Peyzaj mimarları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Ankara Barosu’nun  Atatürk’ün vasiyetini ihlal davası açmıştı. Mahkeme devlet arÅŸivlerinin açılarak  Atatürk’ün vasiyeti ve ÅŸartlı bağış belgelerinin mahkemeye sunulmasını istedi. 10 Mart’ta görülecek dava için bugün yapılan müdahillik baÅŸvurularından önce Ankara adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleÅŸtirildi. Açıklamayı yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan üç nedenle müdahil olduklarını belirterek hukuksuzluÄŸa tavır aldıklarını söyledi: Candan,  “ Atatürk’ün vasiyet davasına Müdahil olmak için buradayız. Üç nedenden dolayı müdahil olmak istiyoruz, birincisi; Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kullanım koÅŸulları belirlenerek, Atatürk tarafından Türkiye halkına ÅŸartlı olarak  bağışlandı. Dolayısıyla AOÇ’de Ankapark, yollar, Kaçak Saray’ın yapılması yasadışıdır. Ä°kinci olarak; meslek odalarının açtığı davada 5. Ä°dare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tüm bunlara raÄŸmen Kaçak yapıların inÅŸaatı durdurulmadı. Dönemin baÅŸbakanı “gücünüz yetiyorsa gelin yıkın” diyerek, mahkeme kararlarına uymayacaklarını belirtti. Burada bizler bu HukuksuzluÄŸa karşı  tavır alıyoruz.  Üçüncü olarak; bu ülkenin mimarları, mühendisleri, eÄŸitimcileri olarak vergi veriyoruz, kimse bizim vergilerimizi, yasadışı kaçak, lüks içinde yaÅŸamak için, ÅŸaÅŸalı binalar için kullanamaz. Ayrıca Atatürk’ün vasiyetini ve Cumhuriyet’in özgürlükçü deÄŸerlerini savunduÄŸumuz için müdahil oluyoruz. AOÇ sadece bir miras,  bir yeÅŸil alan, teknik bir konu deÄŸil, bu çocuklarımızın geleceÄŸi ve yaÅŸamak istediÄŸimiz özgür ve demokratik Türkiye’nin mesajıdır. Bu bilinsin istiyoruz” dedi.

“AOÇ’ye hançer saplandı”

Candan herkesi müdahil olmaya çağırarak  “Herkes Atatürk’ün mirasının açılacağı inceleneceÄŸi dava tarihi 10 Mart’a kadar  mahkemeye bireysel müdahillik baÅŸvurusunda bulunabilir. Bugün itibariyle BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri ve Meslek Odaları yöneticileri davaya müdahil oluyoruz. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi bizim için önemli ve deÄŸerli bir alan, BaÅŸbakanlık Hizmet binası olarak bilinen Kaçak saray dediÄŸimiz yapıyla Atatürk’ün Türkiye halkına emanet ettiÄŸi alanın baÄŸrına hançer saplandı. ” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Meslek Odaları temsilcileri de müdahillik dilekçelerini bırakarak görüşlerini iletti.  Ziraat Mühendisleri Odası Genel  BaÅŸkanı Özden Güngör: “ Atatürk’ün mirası talana uÄŸramıştır, AOÇ’de Kaçak saray yapılmış ve sosyal tesisler, camiler, AVM’ler planlanarak talan edilmiÅŸtir. Bireysel olarak asliye hukuk mahkemesine dilekçemizi bırakarak müdahil olacağız.“

Kimya Mühendisleri Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Erkin Etike : “Bu araziler halkın kullanımına sunulmak için miras bırakıldı. Ve halkın saÄŸlıklı gıda tüketimini üretebilmek için miras bırakıldı. Kaçak Saray yapılmak suretiyle Atatürk’ün vasiyeti açıkça ihlal edildi. Bu ihlalin tespiti için müdahil oluyoruz.” Dedi.

Çevre Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Baran BozoÄŸlu : “Bugün burada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası için buradayız. Ankara’nın doÄŸasına, suyuna, yeÅŸil alanına  sahip çıkmak için varız. Tüm Ankaralılar müdahil olmaya davet ediyoruz.”

EÄŸitim Ä°ÅŸ Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Altıntop : “ Ankara’yı yaÅŸanır hale getirmek için bir bozkırı yeÅŸillendiren Türkiye’nin geleceÄŸine iz bırakan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ne saldırmanın düşünceye de saldırı olduÄŸunu görüyoruz. EÄŸitimciler olarak, çaÄŸdaÅŸ, yaÅŸanılır, onurlu bir ülke olmak için tüm insanlara ait olan alanlarda kiÅŸisel yerlere saraylara açmamak gerektiÄŸini belirterek herkesi müdahilliÄŸe çağırıyoruz.”

“Dalkavuksuz saray olmaz”

CHP Milletvekili Aylin Nazlı Aka’da davaya müdahil oldu.  Aka: “ 2011 yılında 111 Milletvekilinin imzasıyla milletvekilleri için yapılacak olan sosyal tesise karşı olduÄŸumuzu cemil çiçek’e sunduk. Tüm bunlara raÄŸmen Atatürk’ün vasiyetine raÄŸmen, Kaçak saray dönüştürüldü. Zalimsiz saray, dalkavuksuz zalim olmaz, biz bu dönemde zalimi de sarayı da dal kavukları da gördük. Ama bu düzen böyle gitmeyecek. Atatürk’ün mirasına sahip çıkmak için her koÅŸulda müdahale edeceÄŸiz” dedi.

Ankara’dan müdahil olmak isteyenler 26. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne Ankara dışından müdahil olmak isteyenler nöbetçi Adliye hukuk Mahkemelerine baÅŸvurarak davaya müdahil olabilecekler.
Toplam Görüntülenme : 108531
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!