Sobe Gazetesi 2024 - İmrahor ve Eymir mercek altında
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İmrahor ve Eymir mercek altında

İmrahor ve Eymir mercek altında

Başkent Dayanışması bileşenleri İmrahor Vadisi ve Eymir Gölü çevresinde teknik inceleme gezisi düzenledi, halkla toplantı yaparak alana dair sorunları dinledi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesinin Sekreteryasını yürüttüğü BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri ,Diplomatik otel tesisi ile birlikte Eymir Gölü'nün  ve Ä°mrahor Vadisinin yapılaÅŸma tehdidi altına olduÄŸu yaklaşımıyla, yeni bir yol haritası çizmek üzere inceleme ve tespit çalışması yaptı.   Ä°ncesu deresinden baÅŸlayan  teknik inceleme gezisine, mimarlar, ziraat mühendisleri, peyzaj mimarları, Ankara'nın eymiri grubu, yoÄŸun ilgi gösterirken,  teknik gezi süresince,  orman mühendisi  Ahmet DemirtaÅŸ  ve Peyzaj Mimarı Şükran Åžahin bilgilendirmelerde bulundu.

Mühye köy kahvesinde halkla birlikte yörenin sorunlarını dinleyen BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri Ä°mrahor Vadisi'nin taşıdığı kentsel tarım potansiyellerini de halkla konuÅŸtu.Daha önce Ankara'nın yaÅŸ sebze ve meyve ihtiyacını  köyden karşıladıklarını söyleyen köylüler, "kimse bizle ilgilenmiyor, herkes arazimizi satın almak için uÄŸraşıyor.Bizden aldıktan sonra imar geçirecekler bunu anladık" ifadelerini kullandı. 

"Biz aynı taraftayız, yan yana durmalıyız "

Kahvede yapılan toplantıda Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Tezcan KarakuÅŸ Candan , "Biz aynı taraftayız, yan yana durmalıyız" dedi. Candan "Ä°mrahor Vadisi ve Eymir Gölü kentimizin nefes alanı, eÄŸer vadiler ve yeÅŸil  alanlar olmazsa, kentimiz nefes almaz. Sizin arsalarınızı ucuza kapatarak, ranta açmaya çalışıyorlar, bizimde nefesimizi kapatmaya açılıyorlar, biz aynı taraftayız.Sizin burada yapacağınız üretim ile halkın ihtiyacı olanı buluÅŸturabilirsek, bu hepimizin yararına olur" dedi. Mamak Barınma hakkından temsilcilerinin de olduÄŸu toplantıda, dikmen vadisi ve Mamak'ta yaÅŸanan süreç anlatıldı. Ä°mrahor'da köylülerin üretiminden oluÅŸan bir organik pazar kurulmasının temellerini atıldığı toplantıda, ürünlerin halkla buluÅŸması için çalışmalar yapılacak.   Köyde taze süt yumurta ve kaymak üretiminin olduÄŸu , vadinin bir bölümünde arıcılık yapıldığı, meyve bahçelerinde erik, kiraz, armut, kayısı, elma yetiÅŸtirdiklerini ifade eden köylüler, "her zaman gelip  doÄŸal gıda yiyebilirsiniz" dedi.

Ä°mrahor vadisinde bulunan mühye köyündeki süt mandırasında,  taze süt  ve köy yumurtası alan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı, Tezcan KarakuÅŸ Candan,Yönetim Kurulu üyesi Muteber OsmanpaÅŸaoÄŸlu  ve Peyzaj Mimarları Odası BaÅŸkanı AyÅŸegül Oruçkaptan  hepimizin doÄŸal gıdalara ihtiyacı var, Ä°mrahor Vadisi kentin içerisinde bir vaha, hafriyat atıklarının dökülmesine engel olunması ve korunması gerekir dediler.  

Ä°mrahor Vadisi'nde yapılan tespitlerden sonra heyet , Eymir Gölü'ne 150 metre yakında inÅŸa edilecek Diplomatik otel alanı inceleyerek, bu otelin burada yapılması, tüm ekolojik dengeyi bozacak,Eymir Gölü'nü  yapılaÅŸma tehdit ile karşı karşıya bırakacağını buna izin vermeyeceÄŸiz  açıklamasında bulundu.

"Eymir Gölü Halka açık ,Belediye toplu taşım  koymuyor"

BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri Eymir 'de yürüyüş yaptı, Eymir baÄŸ evinde yemek  ve çay molası veren bileÅŸenler "Eymir nefesimiz, kesilmesine izin vermeyiz" dedi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  Eymir'in, halka kapalı olduÄŸunu söyleyenlerin halkın ihtiyaçlarına kulaklarını tıkayanlar olduÄŸunu ifade ederek, "BüyükÅŸehir Belediyesi Eymir Gölü'ne ulaşılması için toplu taşım koysun her mahalleden de, bakalım görelim açık mıymış kapalı mıymış. Eymir Gölü doÄŸasını korumak amacıyla sadece araç trafiÄŸine kapalı, yaÅŸlılar ve çocuklular araçla girebiliyor, ODTÃœ ring otobüsleri çalıştırıyor, bisikletle herkes girebiliyor, saÄŸlık için yürüyüş yapılabiliyor. Halkımız  yöneticiler gibi milyonluk araçlara binmiyor, bin liralık bardaklardan su içmiyor, onun için de BüyükÅŸehir Belediyesi toplu taşım aracı koysun da, halkımız Eymir Gölü ile kucaklaÅŸsın...  Halk Eymir Gölü'ne  gidemiyorsa bunun tek sorumlusu toplu taşım aracı koymayan BüyükÅŸehir Belediyesidir"ÅŸeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 98228
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!