Sobe Gazetesi 2024 - Meslek Odaları’ndan Ankapark değerlendirmesi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Meslek Odaları’ndan Ankapark değerlendirmesi

Meslek Odaları’ndan Ankapark deÄŸerlendirmesi

Meslek Odaları, Ankapark’ı 10 milyon turist ziyaret edecek diye 800 milyon harcayan Melih Gökçek’e ateÅŸ püskürdü.

Meslek Örgütleri bugün Ankapark gündemiyle basın toplantısı gerçekleÅŸtirdi.  Ankapark sunumu hazırlayan meslek odaları “Gökçek vatandaşın aklıyla dalga geçiyor, Ankara’ya gelen turist sayısı 500 bin, 500 binin 10 milyonunu Ankapark’a bekliyor” dedi.  Sunumda Ankapark’ın yeÅŸil hali ve ÅŸimdiki durumu gözler önüne serildi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Ankapark’ta açılan davada iki kez yürütmeyi durdurma aldık. Meclis gündeminde tekrar “yenileme alanı”ndan “yenileme” kısmı çıkartılarak BüyükÅŸehir Belediye meclisi planı tekrar meclisten geçirdi. Kazanılmış hukuk davasını yasadışı yaklaşımla tekrar hayata geçirmeye çalışıyor. Melih Gökçek  hukuka hülle yaparak inÅŸaatı yapmaya devam etmek istiyor. Meslek Odaları’nı hedef göstererek açıklamalar yapıyor. Mutlak tarım arazisi olan AOÇ yer seçimi doÄŸru deÄŸil. AOÇ’nin ÅŸartlı bağış ilkeleri ihlal ediliyor. Buradaki parkla yerel yönetici de Kaçak Pozisyonunda kalıyor. Buradaki park kaçak saraydan sonra kaçak parktır, yeni karara da dava açacağız.”

“Ankapark batık bir projedir, kaçaktır”

Candan şöyle devam etti: “ Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin kendi bütünselliÄŸi içerisinde tarım alanı olarak korunması gerekiyor. BilirkiÅŸi raporları rekreasyon niteliÄŸiyle bütünleÅŸtirilmeli ve alanda yenileme olacaksa kentsel niteliÄŸe dönüşmüş parçaların yeniden tarıma ve doÄŸa niteliÄŸine kavuÅŸması yönünde bir yenileme olmalı diyor. BilirkiÅŸi raporu ayrıca,  Ã¼st ölçekli planlarda konut ticaret amaçlı yapılaÅŸma yapılamayacağını belirtiyor. Ankapark ticaret amaçlıdır. Paris’teki Disneyland yüksek turizme raÄŸmen zarar ediyor. Ankapark’ın zarar edeceÄŸi de çok açık. 827 milyon da harcansa Ankapark, bataklığa yatırılmış, batık bir projedir, kaçaktır.  2 milyon 780 bin metrekarelik bir alan düzenlemesinden bahsediliyor. 6500 araçlık otopark yapılması öngörülüyor. Otopark yapılmasıyla sert zemin oluÅŸması nedeniyle olumsuz bir mikro klima etkisi ile karşılaÅŸacağız. Kaçak saray ve Ankapark ile yapılaÅŸmanın arkası AOÇ’de gelecek. Ankapark’a 827 milyon harcayan Gökçek; GökkuÅŸağı ve samanyolu ve Demir Kafes projelerindeki gibi Ankapark da Atatürk Orman ÇiftliÄŸi Genel Müdürlüğü’nün başına batık bir alan olarak kalacak. Bu kadar parayı boÅŸa harcamanın hesabını verecekler. Ankaparkın giriÅŸ ücreti bir işçinin iki günlük ücretidir, 4 kiÅŸilik bir aile bir işçinin 1 haftalık maliyetine buraya giriÅŸ yapabilecektir. ” Åžeklinde konuÅŸtu.

Candan, Çevre ve Åžehircilik Bakanı’nın açıklamalarına da deÄŸinerek “ Meslek Odalarının veremeyeceÄŸi hesap yok. Çevre ve Åžehircilik eski bakanının yüce divana gidip gitmemesi oylanacak. Gidecek oyu versinler, kim hesap veriyor vermiyor görelim. Söylediklerini kendilerine iade ediyorum asıl onlar “hesap verecekler”. Yönetim Kurullarımızda nispi temsil istiyorlar, çok demokratiklerse siyasi partiler yönetmeliÄŸini deÄŸiÅŸtirsinler, barajı kaldırsınlar. Nalıncı keseri gibi hep kendilerine yontuyorlar. Kendilerine gelince demokrasi yok. TMMOB ve baÄŸlı odalar olarak, bu sürecin üstesinden geleceÄŸiz, çünkü biz gücümüzü, bilimden alıyoruz, toplum yararına çalışıyoruz, kimsenin parasını çalmadık, kimsenin malına el koymadık, hukuk kararlarını ihlal etmedik, halkın vergilerini çar çur etmedik.Hesap verecekler belli ” Dedi.

Meslek Odalarından Gökçek’e yaÄŸmur gibi eleÅŸtiri yaÄŸdı.

Melih Gökçek’in “Turizm vizyonu olmayanlar biz eleÅŸtiriyor, Ankara’nın saatleri, kapıları ve Ankapark turist çekecek” açıklamasına cevaben Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Emre Sevim ÅŸunları söyledi: “ Ankapark tamamlanmadı , saatler ve kapılar yapıldı. Kapılar kaç turist tarafından ziyarete edildi açıklasın. Bu vatandaşın aklıyla düpedüz dalga geçmektir.  Hiçbir turist saçma sapan bir kapıyı gezmesini beklemiyoruz. Ve bu projeye kendi açıklamasıyla 36 milyon TL harcadı. SokaÄŸa çıkın sorun vatandaÅŸ saatlerine bile bakmıyor. “Belediye’nin 800 milyon parası boÅŸa mı gitsin” diyorlar, “ biz de diyoruz ki vatandaşın 800 milyon parası boÅŸa gitmesin yıllardır bu mücadeleyi veriyoruz, yer seçimi yanlış diyoruz. Bunun sorumlusu biz deÄŸiliz. Gökçek Ankapark’ın büyük hayali olduÄŸunu söylüyor, Gökçek’in Büyük hayalleri ni  daha önce de deneyimledik GökkuÅŸağı gibi. GökkuÅŸağı yıllarca boÅŸ kaldı ÅŸu anda halk ekmek bürosu olarak çalışıyor.” Dedi.

Sevim: “Ankara’nın ciddi bir ulaşım problemi var. Belediye’nin öncelikli görevi metro yapmak deÄŸildir, diyor, metroyu devrediyor. DoÄŸalgaz satmak deÄŸil diyor, BaÅŸkent gazı özelleÅŸtiriyor. Belediyenin öncelikli görevi otobüs iÅŸletmek deÄŸildir, KeÅŸke Tabip Odası, çocukluÄŸunda muhtemel bir travma yaÅŸamış olup olmadığını açıklasa.  800 milyon lira Batıkent metrosunun maliyetidir, Ankaray’ın maliyetidir. Åžu anda Ankapark’a yatırılan para ile Ankara’nın ulaşımında ciddi bir yatırım yapılabilirdi. Ankapark plan deÄŸiÅŸkliÄŸine dava açacağız ve bu davayı da kaybedecek çünkü hukuksuz bir iÅŸlem yapıyor.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“Melih Gökçek hukuk tanımaz”

Peyzaj Mimarları Odası BaÅŸkanı AyÅŸegül Oruçkaptan : “Kentin bütününe baktığımızda açık ve yeÅŸil alan sisteminin bir parçası AOÇ’dir. AOÇ ÅŸu anda çoÄŸu deÄŸerini kaybetti. YeÅŸil alanların rantsal alanlar haline dönüştürülmesinden rahatsızız. Ankapark’ta hiçbir kamu yararı yok. Melih Gökçek’in hukuk tanımazlığı söz konusu. HukuksuzluÄŸun yeni bir süreci. Gökçek Belediye BaÅŸkanı’na yakışmayacak hareketlerde bulunuyor. ”

“Gökçek’in yeÅŸile allerjisi var “

Ziraat Mühendisleri Odası Özden Güngör: “ Melih Gökçek’in yeÅŸile alerjisi olduÄŸunu düşünüyoruz. YeÅŸili yok etmek için elinden geleni yapıyor. Tarım alanlarının ranta, meraların betonlaÅŸmaya, derelerin heslere dönüşmesine karşı hukuki mücadelemizi sürdüreceÄŸiz.”

“Ankapark’ta huzur olmayacak”

Çevre Mühendisleri Odası BaÅŸkanı Baran BozoÄŸlu : “ Bir yandan kamu spotu yayınlayıp bir yandan tarım alanlarını ranta açmak hükümetin ilkeleri arasında yer alıyor olsa gerek. Ä°nsanlara eÄŸlence ortamı yaratıyorum derken diÄŸer yandan trafik ve kirlilikle baÅŸ baÅŸa kalacak kentliler. Ankapark’ta huzur olmayacak. Bölgede trafik yükü ile birlikte hava kirliliÄŸi yükü atacak. 50 bin insan günde girecekse 10 bin araç gelecektir.”

“Tuz KokmuÅŸtur”

Ä°nÅŸaat Mühendisleri Sekreter Yardımcısı Erdal Tülek: “Tuz kokmuÅŸtur, köprülü kavÅŸakların sularla dolduÄŸu bir baÅŸkentte yaşıyoruz. Hukuku dolanarak yapılan bu kavÅŸaklar içinde dalgıçlar gezdi. Ankapark neye dönüşecek bekleyip göreceÄŸiz. Gökçek’in icraatlarının kaderi budur. Ankapark çevresinde hobi bahçeleri yapılmıştı hiç mezbelelik deÄŸildi.” 


Toplam Görüntülenme : 99417
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!