Sobe Gazetesi 2024 - TOKİ savunması: haksız rekabet
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
TOKİ savunması: haksız rekabet

TOKİ savunması: haksız rekabet

TOKÄ° kacak saray maliyetinin davasında savunma verdi ve bilgi vermeyerek  ülke çıkarlarının zarar göreceÄŸini söyleyen TOKÄ° savunmasında haksız rekabet ve kazanca neden olacağı için bilgileri açıklamadığını söyledi. “kamusal zarar, kiÅŸisel zarar” ifadelerine de yer verdi.

Mimarlar  Odası Ankara Åžubesi Atatürk orman ÇiftliÄŸi’nde yasadışı ÅŸekilde yapılan BaÅŸbakanlık Hizmet binası olarak bilinen  kaçak sarayın kalem kalem birim fiyatlarını ve maliyetlerini TOKÄ°’ ye sormuÅŸtu. TOKÄ° açıklanması durumunda ülke ekonomisi zarar görür  diyerek bilgi vermediÄŸi iÅŸlem hakkında, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi  tarafından bilgi edinme kanunun özüne aykırı olduÄŸu gerekçesiyle yargıya  taşınmıştı. Söz konusu davada TOKÄ° dikkat çekici savunmasını 15 Ocak’ta verdi. TOKÄ°  savunmasında bilgi edinme kanununun sınırsız olmadığına deÄŸinerek, kanun gerekçesinin “Bilgi edinme hakkının sınırları belirlenmiÅŸ, ve açıklanması halinde kamunun zarar görebileceÄŸi bilgi veya belgeler ile kiÅŸilerin zarar görebileceÄŸi bilgi veya belgeler, kanun kapsamı dışında tutulmuÅŸtur” ifadelerini gerekçe göstermesi mimarların tepkisini çekti.

Mimarlar Odası Ankara  Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  TOKÄ°’nin  savunmasında kanun kapsamındaki “kamusal zarar ve kiÅŸisel zarar” ifadeleri  istediÄŸimiz bilgilere  dayanak olamaz dedi Candan, “TOKÄ° bu kez de kacak sarayda bilgi edinme hakkının sınırlarını kamusal gizlilik ve kiÅŸisel gizlilik olarak belirleyemez, özrü kabahatinden büyük` dedi.

“kaçak saray maliyetleri açıklanırsa hangi kiÅŸi zarar görür bilelim”

TOKÄ° savunmasında  kesin hesap ve hak ediÅŸlerin yapılmadığı yapım iÅŸinin devam etmekte olduÄŸuna yer verdi. Aynı gerekçeyle haksız rekabet ve kazanca neden olacağı için maliyetleri açıklamadıklarını ifade etti. TOKÄ°’nin ifadesinin kamuda yapılan harcamaların ne kadar çalakalem yapıldığını göstermektedir diyen candan şöyle devam etti: “kamuda bir ihale sureci yapıldığında her ÅŸey yönetmelik ve kanunlarla belirlenir, fakat kaçak saray surecinde Sayıştay raporlarına göre bu kanun ve yönetmeliklerin ihlal edildiÄŸi ortada. Birim maliyetlerin açıklanması  için inÅŸaatın bitmesine gerek yok  verdikleri bilgiler  gerçekçi deÄŸil,  bilgi edinme kanunun özüne aykırı, yaptıkları denetimden kaçmak. Ayrıca bilgilerin açıklanması halinde  hangi kiÅŸi zarar görürmüş bilelim. 1.derece doÄŸal sit alanı olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde Atatürk’ün vasiyetine aykırı ÅŸekilde yapılan bu inÅŸaata harcanan her bir kuruÅŸ yasadışıdır bu süreçte imzası olan herkes sorumludur ve yargı önünde hesap vereceklerdir.”

TOKÄ°’ye sorulan sorular arasında ise BaÅŸbakanlık Binasının toplam inÅŸaat maliyeti, kaba ve ince inÅŸaat imalatları, Çevresindeki 40 metre geniÅŸliÄŸindeki yol maliyeti, işçilik maliyeti, peyzaj düzenlemesinde ithal edilen aÄŸaçların maliyeti, çevre düzenleme ihalelerini iÅŸlerini alan ÅŸirketlerin bilgileri, temizlik, bahçe bakımı, aydınlatma ve iÅŸletme giderleri vardı. 


Toplam Görüntülenme : 105588
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!