Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak sarayın güvenliği de milyonluk
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak sarayın güvenliği de milyonluk

Kaçak sarayın güvenliği de milyonluk

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yöneticileri Kaçak saray’ın güvenlik maliyetlerini açıkladı, sadece kamera,aktif cihazlar ve  izleme üniteleri maliyetleri: 50 milyon lira

Kaçak Saray’ın güvenlik maliyetleri açıklanırken iç güvenlik paketi ile sarsılacak olan halk güvenliÄŸi de örneklendirildi. AOÇ ‘de inÅŸaa edilen Kaçak Saray maliyet tartışmaları bitmiyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi güvenlik kamera maliyetlerinin tutarını 50 milyon olduÄŸunu söyledi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan: “ Atatürk orman ÇiftliÄŸi'nde  yasadışı ÅŸekilde inÅŸaa edilen Kaçak saray’da 3 bin tane kamera olduÄŸu kendileri tarafından da söyleniyor. Kent Ä°zleme Merkezimiz kamera maliyetleri ve sistemi üzerinde çalıştı. Kaçak Saray’daki kameraların “Axis” marka olduÄŸunu öğrendik, kameraların tanesinin 2000-2500 avro arasında deÄŸiÅŸtiÄŸine dair bilgiler edindik. Kamera sisteminin çalışabilmesi için ciddi bir alt yapının olması, aktif cihazlar, izleme üniteleri  gerekiyor. Uygulanmış projeler üzerinden örnek verirsek, ÅŸu anda 378 kameralı bir stadın güvenliÄŸi en az 2 milyon avroya mal ediliyor. 3 bin kameralı ve altyapı cihazları ile birlikte Kaçak sarayın güvenlik teknolojisi en az 50 milyon TL’ye mal olur. Bu maliyet yasadışı bir ÅŸekilde grevi engellenen 57 bin 736 metal işçisinin maaşına bedel . Türkiye'de insan hakları ihlallerini araÅŸtırmak ve insan haklarını geliÅŸtirmek üzerine kurulan  Türkiye Ä°nsan Hakları Kurumu’nun 2015 yılı itibariyle toplam bütçesi 4 milyon 853 bin civarında. Kaçak sarayın güvenlik sistemleri insan haklarının korunması geliÅŸtirilmesi için çalışacak kurumun 10 yıllık bütçesine denk. ”

Retina okuma, parmak izi okuma yazılımları, ayak sesi tanıma sistemleri  ve sağır oda gibi güvenlik sistemlerinin maliyete dahil olmadığına dikkat çeken Candan, “ Tüm güvenlik sistemleri maliyetleri bu rakama dahil edilmedi, rakam elli milyonun üzerine çıkabilir. Bu oldukça büyük bir maliyet. İç güvenlik paketi konuÅŸulurken, halka gözdağı verirken kendilerini yüksek maliyetlerle koruyorlar.Bu tutum,  halkına güvensiz bir ortam yaratan yöneticilerin kendini korumak istemesinden baÅŸka bir ÅŸey deÄŸil, neden korkuyorlar. “ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan: “Kaçak sarayın otoriterleÅŸtirilmesi ile ilgili 12 Eylül rejiminin üzerinden yıllar geçti. Güvenlik paketi ile daha fazla baskı, halktan kendisini tecrit eden bir yapı görüyoruz. DiÄŸer taraftan ülkede güvenlik paketi ile çek vur, çek öldür seviyesine gelen polis devleti ile karşı karşıyayız”

Harcamalar fuzuli

Kent Ä°zleme Merkezi Ãœyesi Bülent Batuman: “ Her ÅŸeyden önce yapılan harcamaların tamamı fuzuli. Çankaya köşkünün tarihsel bir birikimi var, kültürü var.  Ã‡ankaya köşküne raÄŸmen böyle bir harcama yapılması harcamaların fuzuli olduÄŸunu ortaya çıkarıyor. Bunun ötesinde güvenlik için harcanan paralar, aslında kentsel yaÅŸantıdan o yapıyı soyutlamaya dönük yani insanlardan halktan soyutlamaya dönük bir çaba. Demokrasi ile ilgili çok ÅŸey söylüyor mekânsal uygulamalar. Yunanistan’da Syriza Hükümetinin  yaptığı meclisin önündeki polis barikatlarını kaldırması  oldu. Burada tartıştığımız güvenlik masrafları da çok ÅŸey söylüyor” dedi.

TMMOB Kanunu ve Ä°mar Kanunu’nun dahil edildiÄŸi Torba yasa’nın da deÄŸerlendirildiÄŸi toplantıda Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan ÅŸunları söyledi: “Ä°mar kanunu ve TMMOB kanunu deÄŸiÅŸtirecek olan torba yasa oldukça önemli. Ä°ztuzu’nda galataportta, kent korularında, topçu kışlasında ve Ankara’da AOÇ’de kamusal alanların savunmasında rol alan TMMOB’ye yönelik yapılan iÅŸlevsizleÅŸtirmenin nedenleri ortada. Önümüzdeki günler, mülkiyetin insanlara ait olmadığı, topraÄŸa bir anda el konulabileceÄŸi, kent alanlarını kontrol ederek sermaye birikimi saÄŸlayacak bir yönetim anlayışı ile karşı karşıya kalacağız, Atatürk Orman ÇiftliÄŸinde yaÅŸanan süreç  gelmekte olan sistemin  habercisidir.Atatürk'ün halka emanet ettiÄŸi, araziye el koyan, yasaları dinlemeyen, zoru kullanarak inÅŸaasını sürdüren, vergilerimizi çarçur eden kaçak bir rejim.Ä°mar kanunu ve TMMOB kanununu da içerisine alan torba yasanın özü budur, malımıza el koyan, hakkımızı gaspeden, hukuku bitiren bir tasarıdır. ”

“Ä°mar kanunu yaÅŸam alanlarımızın anayasasıdır”

Ä°mar kanunu kentlerin ve kentsel düzenin anayasasıdır diyen Candan, “Ä°mar Kanunu’nu deÄŸiÅŸtirerek tüm yaÅŸam alanlarımız, alınır, satılır ve ranta açılır bir noktaya getirilmesi saÄŸlanıyor.   YaÅŸam alanlarımıza dair talan ve el koyma ile karşı karşıyayız, tüm kent toprakları tarım alanları, dereler, zeytinlikler, kıyılar, dereler, kent koruları, yaban hayat için koruma ve üreme alanları,  köy statüsünde olan kırsal araziler rant getirecek ÅŸekilde deÄŸerlendirilerek, rant öncelikli bir planın aracı haline getirilecek, bu imar kanunu ve mekansal planlama yönetmeliÄŸi ile birlikte, yerel yönetimleri de devre dışı bırakarak, tüm yetkileri bakanlıkta toplayacaklar.  Sit alanlarında yapılaÅŸma kararını Kültür Bakanlıkları koruma kurulları ile verirken, imar kanunu ile birlikte sit alanlarında dahi yapılaÅŸma kararı bakanlar kuruluna bırakılacak. Konudan anlayan, anlamayan herkes,  uzman olmayanlar yapılaÅŸma kararı verebilecek.  Toprak’ın el deÄŸiÅŸtirmesi kolaylaÅŸtırılacak.  GeçtiÄŸimiz aylarda çıkan toprak kanunu burada önemli, köylüler ancak özel ÅŸirketlerle ortaklaÅŸa topraklarını iÅŸleyebilecekler, kendileri  topraklarını iÅŸleyemeyecekler. Bunu denetleyen buna karşı çıkacak olan TMMOB aynı torbaya konuyor. Kamu kurumu niteliÄŸinde meslek örgütü statüsünü kaldırarak, TMMOB’yi Bakanlığın bir genel müdürlüğü konumuna iten bir organizasyona doÄŸru çevirme yaklaşımları var.Bu akıl dışı tasarıyı kabul etmemiz mümkün deÄŸil” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

TMMOB’nin 9 Åžubat’ta illerden yürüyüş baÅŸlatacağını söyleyen Candan, “ TMMOB’un baÅŸlatığı yürüyüşle kentlerden geçilerek, 14 Åžubat’ta Ankara’da genel kurul’unu yapacak.Tüm halkımız yaÅŸam alanlarını savunan TMMOB'un genel kuruluna davetlidir” Dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan: “Torba yasanın içerisinde Ä°mar Kanunu, Ä°ller bankası, Kat Mülkiyeti Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu var. Baktığınız da tüm kanunlar birbiri ile iliÅŸkili Ãœlkemizde ciddi imar ihlalleri var. Bakanlık uymuyor,  Örnek olarak SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde sit alanı olan alan riskli alan ilan edildi. Belediyeler uymuyorlar, ODTÃœ yolunu örnek verebiliriz. Tüm bunlara karşı çıkan TMMOB’u da torbaya ekliyorlar. Ä°ller Bankası Kanunu’na baktığınızda Anadolu’nun kasabalarında köylerinde tüm imar planları Ä°ller Bankası  ile yapılmış, toplum çıkarı gözetilmiÅŸtir. Åžimdi ise faizle iÅŸ yapan bir ÅŸirket pozisyonundadır.  Kat mülkiyeti kanunu ve imar kanunu ile barınma ve mülk edinme imar hakkı yok ediliyor.” Åžeklinde konuÅŸtu.

“AKP’ye vergiler yetmiyor”

Torba yasaya iliÅŸkin olarak Mimarlar Odası Ankara Åžube Yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya: “Ä°mara açılan bir parselde imar yapılırken AKP’den önce yüzde otuz sekiz kesintisi oluyordu; kesintiler,  ibadethane okul park için yapılırdı. AKP hükümeti döneminde yüzde 45’lere hatta ellilere varmakta. yüzde 45’e varan miktarı kestikten sonra da asfalt parası gibi vergimizi zaten veriyoruz. AKP hükümetine bu vergiler yetmiyor. Torba yasada dayatılan artı deÄŸer vergisi ile evinin penceresinin gördüğü yere park yaptım, bank koydum, havuz yaptım diyerek;  evin köprüyü görüyor diyerek vergi isteyecek. Bizim parselimizden kesilen parkı, bizim paramızla, vergimizle yapılan parkı, tekrar bize satmak istiyor. Seçimler yaklaşırken verdikleri müjdeler ise çocuk kandırır gibi kendi yapmak zorunda olduklarını müjde gibi veriyorlar. TMMOB’yi mücadelenin dışına itme çabaları da bundan kaynaklıdır.” Ä°fadelerini kullandı.

Kent Ä°zleme Merkezi Ãœyesi Bülent Batuman ise “Torba yasaya konan kanunlar genelde birbirleriyle alakasız olurdu, son dönemde çıkan birbirlerine benzeyen paketleri taşıyan bir torba yasa. Ä°mar düzenini rant üretimine açmaya dönük tutarlı bir paket. Ä°mar haklarının menkulleÅŸtirilmesi, deÄŸer kontrol mekanizmalarının önerilmesi hepsi bri araç . Normal koÅŸullarda kamu yararı için icat edilmiÅŸ tasarlanmış araçlar. Burada kritik olan hükümetlerin bunları görevi iÅŸlevi yerine yeniden bir sermaye birikimi aracı olarak kullanmak istemesi. Türkiye tarihinde arsa ofisi örneÄŸi böyledir. arsa spekülasyonunu önlemek kurulmuÅŸ bri fikirdi amakendisi arsa aracı haline geldi. Burada önemli olan idarenin denetlenebilmesi, burada TMMOB yasası devreye giriyor. Anayasa ile tanımlanana görevde idarenin belli bir yetkisini kullanarak idareyi denetlemek meslek örgütlerinin görevidir. Hükümetler bundan bellik rahatsız, iÅŸlevsizleÅŸtirmek için belli hükümetler çaba harcadı. Ä°ki ÅŸey kritiktir, birincisi anayasaya aykırı olmasıdır. Anayasa’nın tahribi söz konusu, ikincisi çaÄŸdaÅŸ mesleki örgütlenme anlayışı açısından da yanlış olması. AKP hükümetinin getirdiÄŸi bu tür giriÅŸimler çeÅŸitli uluslararası meslek örgütler giriÅŸimlerin yanlış olduÄŸuna dair durmadan uyarılarda bulunuyorlar. Örnek verirsek, uluslararası mimarlar birliÄŸi, Avrupa mimarlar Konseyi belli aralıklarla uyarıda bulunuyorlar. Ä°ki nokta önemli hem anayasal çerçevede hem güncel anlayış çerçevesinde meslek örgütlerinin özerkliÄŸi önemli bir nokta.”


Toplam Görüntülenme : 86773
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!