Sobe Gazetesi 2024 - İmrahor Vadisi Tartışıldı, Gökçek ve Ekibi Katıl(a)madı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
İmrahor Vadisi Tartışıldı, Gökçek ve Ekibi Katıl(a)madı

Ä°MRAHOR VADÄ°SÄ° TARTIÅžILDI, GÖKÇEK VE EKÄ°BÄ° KATIL(A)MADI 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kent Ä°zleme Merkezi Melih Gökçek’in Ä°mrahor Vadisi ile ilgili bilgiden yoksun meydan okumasına Panel forumla cevap verdi. Melih Gökçek ve teknik ekibinin de davetli olduÄŸu panele Gökçek “haberim yok diye katıl(a)mayacağını” söyledi.

“Kim Mahçup, Kim Rezil”

Ä°mrahor Vadisinin yapılaÅŸmaya açılmasını öngören “Kanal Ankara” projesinin Belediye meclisinde kabul edilerek askıya çıkmasıyla birlikte Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ile BüyükÅŸehir Belediyesi arasında Ä°mrahor Vadisi tartışması baÅŸladı. Ankara’nın son vadisi olan Ä°mrahor’un yok olmaması için çalışma baÅŸlatan ve planı yargıya taşımaya hazırlanan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  Bilimsel bilgiden uzak olduÄŸunu iddia ettiÄŸi BüyükÅŸehir Belediye baÅŸkanına, Kent Ä°zleme Merkezi Danışma Kurulunda yer alan bilim insanlarının katıldığı panel forumla cevap verdi. Panel den önce  Gökçek’in özel kalemini arayarak katılım olacak mı diye soran Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan Belediyenin özel kaleminin BaÅŸkanlarının panelden haberi  olmadığını bu nedenle katılamayacağını söylediÄŸini aktardı. Candan “bunun doÄŸru olmadığını herkes biliyor” dedi. Gökçek ve Teknik ekibini Ä°mrahor Vadisinde bilgi edinmesi için davet ettiklerini ifade eden Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yetkilileri , “kim mahçup kim rezil” olacak bakalım dedi. Panel süresince kalabalığa raÄŸmen Gökçek ve ekibine ayrılan koltukların boÅŸ kalması, kimsenin oturmaması dikkat çekti.

“Kentsel Tarım, Kent BahçeciliÄŸi”

Ankara Ãœniversitesi eski Rektörü, Prof.Dr. Cemal TaluÄŸ’un oturumu yönettiÄŸi panelde, TaluÄŸ Ä°mrahor Vadisinin potansiyelini deÄŸinerek, kentsel tarım ve kent bahçeciliÄŸi konusunda dünyadaki örnekleri hatırlattı. TaluÄŸ’un dünyada kent bahçeciliÄŸinin teÅŸvik edildiÄŸi, elçilerin bile teraslarında arıcılık yaptığını belirttiÄŸi, kentsel yeÅŸilin artırılması konusunda yapılan vergi indirimleri ve teÅŸvikleri anlattığı panelde ilk sözü Prof.Dr. Yalçın Memlük aldı.

“Ä°mrahor Vadisi Korunmalı”

Yalçın Memlük, “Vadinin Ankara içerisindeki yerini anlatarak Osmanlıdan bu yana bu vadi hep yapılaÅŸma dışında bırakılmıştır, yeÅŸil aks içerisinde rüzgar koridoru olarak bırakılmıştır” dedi. Vadi’nin dar olduÄŸu yerlerde gölgelenme olduÄŸunu vadinin yapılaÅŸmaya uygun olmadığının altını çizen, Osmanlıdan bu yana hiç kimse burayı yapılaÅŸmayı niye akıl etmedi, bu vadinin özelliklerinden kaynaklı diyen Memlük. Vadinin korunması gerektiÄŸini belirtti.  ”dedi.

“Ä°mrahor Vadisi göletlerinde hala balık avlanıyor”

Orman Mühendisi Ahmet DemirtaÅŸ, Eymir Gölü ve Ä°mrahor Vadisi’nin dünü ve bugününü, taşıdığı potansiyelleri anlatarak bir sunum gerçekleÅŸtirdi. Ä°mrahor Vadisi’nin tarım , orman ve florasına yönelik zenginliÄŸinin altını çizen DemirtaÅŸ, Vadide , birkaç yıl öncesinde yapılan tarımla ilgili görselleri göstererek, tarım potansiyelinin çok önemli olduÄŸunu, göletlerinde hala balık avlandığını, Ankara’nın Son vadisi Ä°mrahor’un yapılaÅŸmaya açılmamasının kent açısından bir yokoluÅŸa neden olacağını  belirtti.  

“Ä°mrahor’un yeÅŸil kuÅŸak deÄŸeri”

Åžehir Plancısı Doç.Dr. SavaÅŸ Zafer Åžahin ise Ä°mrahor Vadisini planlama süreçlerindeki yerini  “deÄŸer”  kavramı ile ele alarak, Ä°mrahor Vadisinin yeÅŸil kuÅŸak içerisindeki deÄŸerini anlatarak, yöneticilerin deÄŸer kavramıyla bilim insanlarının deÄŸer kavramının farklı olduÄŸunun altını çizdi. Jansen planından günümüze Ä°mrahor Vadisinin yeÅŸil aks olarak belirlenmesinin altını çizen Åžahin, parçacıl yaklaşımlarla kentin planlamasının ele alınamayacağını belirterek sunumunu Gandhi’nin “Dünya tüm insanların ihtiyaçlarını karşılayabilir ama her insanın açgözlülüğünü karşılayamaz” sözleriyle tamamladı.

“YeÅŸil alan, asfalta ve betona dönüşecek”

Ulaşım Uzmanı ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesini Ulaşım Dayanışmasında temsil eden Mimar Erhan Öncü, Ä°mrahor Vadisi Nazım Ä°mar Planı Revizyonunu ulaşım ve riskleri açısından ele alarak Ankara yaÅŸanmaz hale gelecek dedi. Çevre yolu üzerinde planlanan kavÅŸak ile kentsel yayılmayı destekleyen bu plan, vadiler ve daÄŸlardan oluÅŸan doÄŸal eÅŸikleri zorluyor diyen Öncü, planın yatırım maliyetleri ve iÅŸletme maliyetleri ve toplu taşım maliyetlerine ağır yükler getireceÄŸini kaydetti. Öncü “ planın hayata geçmesi durumunda, yüksek gelir gruplarının yararlanacağı bu kentsel yerleÅŸimin pahalı olan tüm yükünü Ankaralılar ödeyecek. YeÅŸil alan asfalta ve betona dönüşecek, bu kavÅŸak ile birlikte inÅŸaat daha sonra üstüne kat çıkarım diyen filiz bırakma tekniÄŸiyle yapılmış durumda. Ä°mrahor Vadisi tamamen geçiÅŸ alanı olacak, kirlenecek, rant hanesindeki rakamlarını büyüten bu planın hayata geçmesi yanlıştır” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Gökçek’e Kırmızı kart”

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kent Ä°zleme Merkezi Danışma Kurulu Ãœyesi Peyzaj Mimarı Redife Kolçak, sunumunu coÄŸrafyacı Yu-Fi-Tun’un Dünyayı bilmek kendini bilmektir sözlerine odaklanarak Ä°mrahor Vadisinin ve bilim insanlarının yaptıkları çalışmalarla bilgisizliÄŸinde kaynaklı BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’e üç kez kırmızı kart göstererek, artık bu iÅŸi bırakması gerektiÄŸini hatırlattı. Kolçak’ın sunumuna Ä°mrahor Vadisi ile ilgili yazılan tuÄŸla büyüklüğündeki tezlerle gelmesi dikkat çekti. Ankara ranta teslim ediliyor geleceÄŸimiz yok ediliyor diyen Kolçak, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı halkı yanıltıyor, tercihlerini sermayeden yana kullanıyor Saha dışına çıkma zamanı gelmiÅŸtir diyerek sunumunu tamamladı. 

“Ä°mrahor Vadisine Rant gözüyle deÄŸil gönül ve bilim gözüyle bakılmalı”

Panelde son konuÅŸmacı olarak söz alan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, kapalı kapılar arkasında yapılan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı ve Ankara Ulaşım Ana Planı ile çok yakından ilgili olan Ä°mrahor Vadisi planın bir rab planı olduÄŸunu ifade etti. Ä°mrahor vadisini arıcılık, florası ve faunası görseller ve yapılmış tezlerdeki haritalarla gösteren Candan, bunları görebilmek için belediye baÅŸkanının sosyal medyanın başından kalkarak vadide dolaÅŸması gerektiÄŸini vadiye rant gözü ile deÄŸil gönül ve bilim gözüyle bakması gerektiÄŸini söyledi. Ä°deolojik söylemlerine yönelikte, bizim ideolojimiz bilimi halkın yararına kullanmak, topluma hizmet etmek doÄŸruları söylemek, BüyükÅŸehir’in ideolojisi halkı yanıltmak, ranta odaklı politikaları hayat geçirmek diyen Candan, Ä°mrahor Vadisinin peÅŸini Kaçak sarayın peÅŸini bırakmadıkları gibi bırakmayacaklarını ifade etti. Ä°mrahor vadisindeki arazi el deÄŸiÅŸtirmelerini ve tapu kayıtlarını açıklasınlar, buradan kim yarar saÄŸlayacak ortaya çıkacak, çevre yoluna önerilen kavÅŸak planı ile, YaylabaÄŸ ve yukarısında nasıl el deÄŸiÅŸtirmeler yaÅŸanıyor açıklasınlar. Sadece bugünümüzü deÄŸil kentimizin geleceÄŸini de almaya çalışıyorlar buna izin vermeyeceÄŸiz diyerek sözlerini bitirdi.  


Toplam Görüntülenme : 94172
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!