Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar, Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü İçin Muhafız Alayında
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar, Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü İçin Muhafız Alayında

Mimarlar, Mareşal Fevzi Çakmak Köşkü İçin Muhafız Alayında

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurulunda alınan, Çankaya Köşkündeki tescili yapıların BaÅŸbakanlığa devredilmesi ve MareÅŸal Fevzi Çakmak Köşkü’nün lojman olarak kullanımını kamuoyunun gündeminde taşımıştı.

CumhurbaÅŸkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yöneticilerini arayarak MareÅŸal Fevzi Çakmak Köşkü’nün bakımının yapılması için böyle bir karar alındığını söyleyerek kullanımı konusunda yapılan görüşmede müze olarak kullanımının önemli olduÄŸu vurgulandı.

 

Muhafız alayı yerleÅŸkesine davet edilen Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Yöneticileri, MareÅŸal Fevzi Çakmak Köşkünü yerinde inceledi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Yönetim Kurulu Ãœyesi Muteber OsmanpaÅŸaoÄŸlu, sekreter yardımcısı, restorasyon uzmanı Esra Girgin  hem CumhurbaÅŸkanlığı Muhafız alayı yerleÅŸkesinde hem de MareÅŸal Fevzi Çakmak Köşkü’nde CumhurbaÅŸkanlığı Muhafız Alayı Komutanı  Muhammet Tanju Poshor ile birlikte incelemelerde bulundular. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “MareÅŸal Fevzi Çakmak Köşkü’nün müze haline getirilmesi önemli bir adım “dedi.

"Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayından örnek adım"

CumhurbaÅŸkanlığı yerleÅŸkesinin hemen yanında olan muhafız alayı yerleÅŸkesi içerisinde bulunan MareÅŸal Fevzi Çakmak Köşkü’nün müze haline getirilmesi için Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak destek veririz. diyen Candan ÅŸunları kaydetti "Kültürel mirasımızın korunarak kamusal kullanıma açılması önemli, komutanlığın bu konudaki kararı sevindiricidir.Kurumlar arasında kurulan iletiÅŸim ve bilimsel yaklaşım ile sorunun çözümlenebileceÄŸi konusunda  CumhurbaÅŸkanlığı Muhafız Alayı örnek bir adım atmıştır.MareÅŸal Fevzi Çakmak Köşkü ödenek çıkartılması ve özellikle çatı bakımının yapılması ile önemli bir müze olacaktır.Darısı diÄŸer kurumların başına"

MareÅŸal Fevzi Çakmak  Köşkü: 1930-1932 yılları arasında inÅŸaa edilmiÅŸtir.Çankaya Caddesi Komutan konutları bölgesinde yer alan köşkte Fevzi Çakmak 1933-1950 yılları arasında ikamet etmiÅŸtir. Köşk 3 Temmuz 1969 tarihinde varisleri tarafından CumhurbaÅŸkanlığına devredilmiÅŸtir. Köşkün onarımı yapılarak bir bölümü müze haline getirilmiÅŸ, diÄŸer salonlar ve yatak odaları ise misafirhane olarak düzenlenmiÅŸtir. 16mx13m ebadında dikdörtgen plana sahip olan yapı ,bodrum kat, zemin kat ,1.kat ve çatı katındaki altıgen formlu odadan çıkılan terastan oluÅŸmaktadır. Dar ahÅŸap merdivenlerle birbirlerine baÄŸlanan katlardaki mekansal zenginlik etkileyicidir.1983 yılında MareÅŸal Fevzi Çakmak'ın madalyaları ve özel eÅŸyaları Askeri Müze komutanlığına teslim edilmiÅŸtir.Köşk CumhurbaÅŸkanlığı tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerini ziyaret edecek üst düzey yabancı asker konuklar için misafirhane olarak kullanılmak üzere geçici olarak  Genel Kurmay BaÅŸkanlığına 6 Kasım 1993 tarihinde tahsis edilmiÅŸtir.Köşkün restorasyonu 1994 te tamamlandıktan sonra CumhurbaÅŸkanlığı muhafız alayına teslim edilmiÅŸtir.11 Ocak 1994 tarihinde Ankara KTVKK tarafından 3364 sayılı kararıyla tescil edilmiÅŸtir.


Toplam Görüntülenme : 172536
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!