Sobe Gazetesi 2024 - Saraçoğlu’nda polis zoruyla tahliye
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Saraçoğlu’nda polis zoruyla tahliye

SaraçoÄŸlu’nda polis zoruyla tahliye

SaraçoÄŸlu Mahallesi kente kazandırılma projeleri ve yarışma sürecinden zorla tahliye etme sürecine geldi. 

SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde bildirimsiz, belgesiz Pınar Kuşçu zorla tahliye edildi. Tahliye sırasında Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, SaraçoÄŸlu’nda ikamet edenlerin davalarını yürüten Avukat Asım Özcan, Mimarlar Odası Ankara Åžube Avukatının itirazlarına raÄŸmen tahliyenin devam etmesi tepki çekti. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, kaymakamlık, Defterdarlık ve emniyet güçleri’ne tahliye belgesi göstermelerini istedik, belgeyi gösteremiyorlar buna raÄŸmen tahliyeyi sürdürüyorlar ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirdi. Candan, “ Bir tahliye belgesi bile göstermekten aciz olarak, tahliye iÅŸlemi yürütmeye kalkışıyorlar.  Kamu görevi yaptıklarını söylüyorlar, biz de kamu görevi yapıyoruz. Kamu görevi yapan insanın elinde belgesi olur. BaÅŸkentin göbeÄŸinde mi daÄŸ başında mıyız anlamakta zorluk çektiÄŸimiz ÅŸekilde Pınar Kuşçu’nun ikinci kattaki eÅŸyaları birinci kattaki boÅŸ daireye taşınıyor. Baskıyla, keyfi uygulamayla hukuki olmayan bir süreçle karşı karşıyayız. Ãœstelik, yarın TEOG sınavına girecek bir çocuk evde yaÅŸadığını da düşünürsek vicdan da kalmamış. Burada SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde bu tür olaylar yaÅŸanmasın istedik, elimizi taşın altına koyduk. Protokol süreçlerinde Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı sözünü tutmadı süreci böyle vicdansızca bir yere taşımayı baÅŸardı. Ä°nsanları zorla evinden tahliye edemezsiniz. SaraçoÄŸlu kültürel bir mirastır, kimsenin malı deÄŸildir. Burası hepimize aittir. Bugün SaraçoÄŸlu’nda gördüğümüz, ülkede yaÅŸanan durumun aynasıdır. Hukuk tatile çıkmış, vicdan ise hiç yok ” Dedi.

“Hukuki iÅŸlem baÅŸlatacağız”

SaraçoÄŸlu YaÅŸatma DerneÄŸi’nin kendilerini arayarak mahallede zorla tahliye yapıldığını söylediÄŸini de kaydeden Candan, “ Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak buranın lojman statüsünün kaldırılmasına yönelik açtığımız dava devam ediyor. Biliyorsunuz ki önce riskli alan olduÄŸuna dair karar alındı bunun üzerine davalar açıldı. Davalarda yürütmeyi durdurma kararları alındı. Buna raÄŸmen insanların rızası alınmadan zorla tahliye yapılması doÄŸru deÄŸildir. Ä°lgili ve gerekli hukuki iÅŸlemleri baÅŸlatacağız.” Åžeklinde konuÅŸtu. 

“OÄŸlum yarın sınava girecek”

Bir gün içerisinde iki çocuÄŸuyla evsiz kalan Pınar Kuşçu : “ Hiçbir belge göstermediler buna raÄŸmen evi boÅŸaltmamı istediler, 15 Haziran’da evi boÅŸaltacağıma dair bir taahhütnameyi imzalamamı istediler imzalamadığım için evim boÅŸaltıldı. Yarın oÄŸlumun TEOG sınavına gireceÄŸini söylemem raÄŸmen eÅŸyalarımı boÅŸ daireye taşıyıp kilitliyorlar, bu hukuksuz süreç içinde ayrıca dava açacağım. Dava süreçleri zaten devam ediyor, Davayı kazanınca eÅŸyalarımı eve geri taşımalarını da istiyorum.” Ä°fadelerini kullandı.

Avukat Asım Özcan ise  tahliye iÅŸleminin hukuka aykırı olduÄŸunu söyleyerek, “SaraçoÄŸlu Mahallesindeki lojmanların statüsü ne ise bu tahliye iÅŸlemini yapmaya çalışan ve faaliyet gösteren kaymakamlık’ta aynı statüdedir.  SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin halka açılacağını söylediler ÅŸu an söylüyorlar halka açılacak alanda okul kapatıyorlar. Hiçbir projeleri yok.  madem hiçbir fikir yok insanların oturmasında nasıl bir engel var? Åžu an eline yürütmeyi durdurma  karar tebliÄŸ edilmeyen  Pınar Kuşçu itiraz için bir hafta süresi var, davaya itiraz sürecini dahi tanımadan tahliye iÅŸlemi yapmaları hukuka aykırı.” Ä°fadelerini kullandı.

Özcan SaraçoÄŸlu’ndaki sürecin Anayasa Mahkemesi ile birlikte Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne de taşınacağını ifade etti.

TMMOB MÄ°MARLAR ODASI ANKARA ÅžUBE BASIN BÄ°RÄ°MÄ° 


Toplam Görüntülenme : 62029
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!