Sobe Gazetesi 2024 - "Hacıbayram’da açılış yasadışı"
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
"Hacıbayram’da açılış yasadışı"

"Hacıbayram'da açılış yasadışı"

Ulus Tarihi kent Merkezi kentsel sit alanında  7. Ä°dare Mahkemesi, BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Ulus tarihi kent merkezindeki 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı kararına “dur” dedi.

7. Ä°dare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin, BüyükÅŸehir Belediyesi’ne Ulus tarihi kent merkezi kentsel sit alanı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı kararına karşılık açtığı davada yürütmeyi durdurmuÅŸtu. BüyükÅŸehir Belediyesi ve CumhurbaÅŸkanı tarafından Hacıbayram Camiisi ve çevresi ile kitapçılar çarşısının açılmasına Mimarlardan tepki geldi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, "Hacıbayramda açılış yasadışı, yöneticiler hukuku çiÄŸnemeyi alışkanlık haline getirdiler" dedi.

Hacıbayram açılışı Kaçak Saray’dan sonra hukukun bir kez daha katledilmesidir

Bu açılış yasadışıdır, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı  bu alanı da baÄŸlamaktadır. diyen Candan şöyle devam etti:"Hukuk önünde herkes eÅŸittir ve  yöneticilerin hukuka uymaları zorunluluktur . Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisinin 15.03.2013 tarih ve 490 sayılı kararı ile, Ulus tarihi kent merkezi kentsel sit alanı 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı kabul edilmiÅŸ, bu plana karşı açtığımız davada Mahkeme yürütmenin durdurulmasına karar vermiÅŸtir.  7. Ä°dare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verirken, Danıştay’ın verdiÄŸi kararı dayanak göstermiÅŸtir.  Bu yargı kararları ile Ulus Tarihi Kent Merkezinde tüm uygulamalar tartışmalıdır. Ulus’ta yapılan bu açılış, Kaçak Saraydan sonra hukukun bir  kez daha  katledilmesidir. Ulustaki o projede insanlar zorla dükkanlarından çıkartıldılar, maÄŸdur edildiler. Yasadışı inÅŸaat sürecinde, içeride insanlar varken   Ã§Ã¶küntü oldu insanlar yaralandı. Aynı ÅŸekilde Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı ise yine Ulus’ta Bakanlar Kurulu Kararı’na karşı verilmiÅŸtir. Bakanlar Kurulu 2010 yılında Ulus Tarihi Kent Merkezi kapsamında yer alan alanlar yenileme alanı  ilan etmiÅŸti. Bunu yargıya taşımıştık. Bu karar Danıştay’dan döndü. Danıştay yürütmeyi durdurma vermiÅŸti. Aynı gerekçelerle verilen 7. Ä°dare Mahkemesi kararı için  Melih Gökçek’e geçmiÅŸ olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. ”

Ekim 2014’te tarih ve 1871 sayılı meclis kararı ile ikinci 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı onaylandığını söyleyen Candan,  “bu ikinci meclis kararı ile onaylanan plan da yargıya taşındı, hukuki süreç devam ediyor. Aynı ÅŸekilde yürütmeyi durdurma kararı bekliyoruz.” Ä°fadelerini kullandı.  


Toplam Görüntülenme : 61657
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!