Sobe Gazetesi 2024 - Atatürk’ün Marmara Köşkü’nün Kaçak Saraya devrine dava açılıyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Atatürk’ün Marmara Köşkü’nün Kaçak Saraya devrine dava açılıyor

Atatürk’ün Marmara Köşkü’nün  Kaçak Saraya devrine dava açılıyor

Ankara 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde bulunan Atatürk’ün Marmara Köşkü’nün CumhurbaÅŸkanlığına devredilmesi kararını Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yargıya taşıyor. Konuya ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “Atatürk’ün vasiyeti ihlal edilerek yapılan Kaçak saray’daki her hareket, her olay gündemimizdedir, Atatürk’ün  Marmara Köşkü Kaçak Saraya devredilemez, yargıya taşıyacağız.” dedi.

  

1928 yılında Mimar Ernest Egli tarafından Atatürk için Modern Çiftlik evi olarak tasarlanan Marmara Köşkü’nün, Atatürk Vasiyetini ihlal ederek, hukuku ihlal ederek, lüks ve ÅŸatafat içerisinde yapılan kaçak saraya devredilmesini kabul etmiyoruz diyen Candan: “ Marmara Köşkü, tıpkı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi gibi bize emanet edilmiÅŸtir. Yapıldığı dönemde yaklaşık maliyeti 47.000 lira civarında olan bu mütevazı yapının, lüksün ve ÅŸatafatın ve hukuksuzluÄŸun, simgesi olan kaçak saray kullanımına devredilmesi kabul edilemez. Bu bizim 59. davamız olacak. Marmara Köşkü ne kadar mütevazılığın simgesi ise, Kaçak saray O kadar lüks ve ÅŸatafatın simgesidir” dedi.

 “Kaçak Sarayı meÅŸrulaÅŸtırma çabaları afakidir”

Candan şöyle devam etti. “Dünyanın hangi demokratik ülkesinde CumhurbaÅŸkanı Kaçak bir mekanda oturmaktadır? Kaçak Sarayı meÅŸrulaÅŸtırma çabaları afakidir. Hiç bir açıklama Kaçak Saray’ın kaçak olduÄŸu gerçeÄŸini gizleyemez, hukuksuz olduÄŸu gerçeÄŸini gizleyemez, kamu kaynaklarının lüks ve ÅŸatafat içerisinde israf edildiÄŸini gizleyemez. Devri yapılmak istenen Marmara Köşkü’nün maliyetleri bellidir. Daha kaç liraya yapıldığını, hangi kalemlerden ne harcandığını, kamu ihale süreçlerinin ÅŸeffaf olup olmadığını, kaç odasının olduÄŸu, hükümetin bakanlarının bile bilmediÄŸi bir yapı da yerin üzerindeki 2 bin oda yetmemiÅŸ, 450.000 metrekarelik inÅŸaat alanı yetmemiÅŸ, birde Marmara Köşkü’nü istiyorlar. Kaçak sarayın kaç odası boÅŸtur, kaç kiÅŸi çalışmaktadır, kaç lira aylık gideri vardır, inÅŸaat maliyetleri  ve dekorasyon malzemeleri  kalem kalem faturaları ile ihale belgeleri ile markaları ile açıklanana kadar, bu kaçak ve hukuksuz yapıdaki her hareket, her iÅŸlem takibimiz altındadır.” dedi. 


Toplam Görüntülenme : 61544
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!