Sobe Gazetesi 2024 - Kaçak Saray’ın kaçaklığında karar büyük yerden
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kaçak Saray’ın kaçaklığında karar büyük yerden

Kaçak Saray'ın kaçaklığında karar büyük yerden

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarında, kaçak saray yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu'nun  27 Nisan 2012 tarih ve 28276 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “T.C. BaÅŸbakanlık Gazi YerleÅŸkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve GeliÅŸim Proje Alanı” ilan edilmesine iliÅŸkin 2012/3074 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına yürütmesinin durdurulması ve iptali hakkında Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ziraat Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası  Ankara Åžubesi ve Åžehir Plancıları Odası Ankara Åžubesi , Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi Meclis Kararına ve BaÅŸbakanlığa dava açmıştı.

Danıştay 14. Dairesinin yürütmeyi durdurma kararı vermemesi üzerine 5 meslek odası, Danıştay idari dava daireleri kuruluna itiraz etmiÅŸti. Danıştay idari dava daireleri kurulu meslek odalarını haklı buldu, oy çokluÄŸu ile itirazlarını kabul etti.

"Kaçak Sarayın kaçacak yeri kalmadı”

Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "Kaçak Sarayın kaçacak yeri kalmadı, karar büyük yerden" dedi

Kaçak Saray acilen boÅŸaltılmalı ve CumhurbaÅŸkanlığı Çankaya'ya taşınmalı diyen Candan şöyle devam etti: Bu ülkede hukuk  yeniden inÅŸa edilecekse, Ã¶ncelikle Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nde herkesin gözü önünde yapılan bu hukuksuzluÄŸun  sonlanması lazım. Her dava süreci ve lehimize çıkan her karar, bu ülkenin yöneticilerinin hukuksuzluÄŸunun altını kalın çizgilerle çiziyor. Danıştay idari dava daireleri, Kaçak Saray yapmak için Bakanlar kurulu tarafından Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen alanın AOÇ 5659 sayılı kanununa göre,  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazilerinin planlama ve uygulama bütünlüğü içerisinde korunmasına aykırı olduÄŸunu  ifade ederek,  Bakanlar Kurulu kararının hukuka uygun olmadığına karar vermiÅŸ ve bizim itirazımızın haklılığını kabul etmiÅŸtir. Kaçak Saray ivedilikle boÅŸaltılmalı bu hukuksuzluk sonlanmalıdır" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Atatürk'ün şartlı bağışının 78. yılında ders niteliğinde bir karar"

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi ve Kaçak Saray mücadelesindeki bu karar halkımıza sunulan bir bayram hediyesidir diyen Candan “Danıştay idari dava dairleri genel kurulunun kararının  Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nin  taşıdığı deÄŸerler, 1.derece doÄŸal ve tarih sit alanı özellikleri, Atatürk'ün vasiyeti ve ÅŸartlı bağışına iliÅŸkinde ders niteliÄŸinde 13 sayfalık bir karar” dedi. Ayrıca davacı 5 meslek odasının yürütmesi durdurulması talebinin haklılığını kabul ederek yürütmenin durdurulmasına karar verildiÄŸinin altını çizen Candan,  “Hukuk kararlarına herkes uymak zorunda. BaÅŸka türlü bu ülkeye demokrasi ve özgürlük gelemez" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

 


Toplam Görüntülenme : 63013
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!