Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Meclis Camii ve halkla ilişkiler binası korunsun diye dava açtı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Meclis Camii ve halkla ilişkiler binası korunsun diye dava açtı

Mimarlar Meclis Camii ve halkla ilişkiler binası korunsun diye dava açtı

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi TBMM'de bulunan  Halkla Ä°liÅŸkiler Binası ve Meclis Camii' sinin  yıkılmasını engellemek için Koruma kuruluna tescil edilmesi için baÅŸvuruda bulundu.Koruma Kurulu Camii'yi ve Halkla iliÅŸkiler  binasını koruma altına almadı. Bunun üzerine Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Camiinin ve halkla iliÅŸkiler binasının korunması için Koruma Kurulu kararına dava açtı.   Açılan davada bilirkiÅŸiler, Camii ve halkla iliÅŸkiler binası hakkında övgüler yaÄŸdırdı. Camii ve Halkla Ä°liÅŸkiler Binasının özgün ve ender yapılar olduÄŸu bilirkiÅŸi  raporunda vurgulandı. 

"Meclis Camiisi ve Halkla Ä°liÅŸkiler binasının  olası yıkımına göz yummayacağız"

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi  Meclis Camii ve Halkla Ä°liÅŸkiler binasının  tescillenmemesi üzerine açtığı davada hazırlanan bilirkiÅŸi raporunu deÄŸerlendirdi.  Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan " Özgün ve ender bi yapılardan birisi olan meclis Camiisi ve Halkla Ä°liÅŸkiler Binasının korunmasını istiyoruz.Koruma Kurulu Camii'nin ve halkla iliÅŸkiler binasının korunmasına gerek yok diyor. Açtığımız davada Meclis camisi ve halkla iliÅŸkiler binasının özgünlüğünden bahsedilerek kültürel miras olarak tescillenmesi gerektiÄŸine iliÅŸkin verilen bilirkiÅŸi raporunun lehimize gelmesi önemli.Meclis Camiisi'nin ve halkla iliÅŸkiler binası mahkeme kararıyla korunması için uÄŸraşıyoruz.Özgün deÄŸeri bulunan ve Meclis binası ile bütünlük içerisinde tasarlanmış camii ve halkla iliÅŸkiler binasının olası yıkılmasına göz yummayacağız." dedi

Candan şöyle devam etti: “ Meclis  Camii ve Halkla iliÅŸkiler binasının mimarı Behruz Çinici’dir. Meclis ana binasıyla bütünlükçü bir yaklaşımla ele alınan tasarım kültürel mirasımız ve mimari mirasımız için oldukça deÄŸerlidir. Acilen tescillenmesi gerektiÄŸini düşünüyoruz.”

Özgün ve ender değerler taşıyor

Camii kompleksinin en dikkat çekici özelliÄŸinin konumu olduÄŸuna yer verilen bilirkiÅŸi raporunda ; “ Camdan mihrap duvarının baktığı gömük bahçe, iç mekanın dış peyzajla iliÅŸkisini güçlendirmektedir. Piramit görünümlü çatısı da topraktan doÄŸal olarak yükselen bir biçim arz eder. Böylece yapı TBMM alanında önemli bir yer edinirken, ana binanın anıtsallığından bilinçli bir ÅŸekilde kaçınmakta, alanda ezici bir görsel, fiziksel etki yaratmamayı da baÅŸarmaktadır.” Ä°fadeleri kullanıldı.

Raporda Meclis Halkla Ä°liÅŸkiler Binası için ise “ Halkla Ä°liÅŸkiler Binası, ÇaÄŸdaÅŸ teknolojiyle uygulanan modern üslubu ile dikkat çekerken, yapı elemanlarına da referans veren tasarımı ile özgünlük ve enderlik deÄŸerleri taşımaktadır.”  Ä°fadelerine yer verildi. 


Toplam Görüntülenme : 60382
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!