Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Odası’ndan Köroğlu Dağı için Danıştay’a "acele yürütmeyi, durdurma çağrısı"
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Odası’ndan Köroğlu Dağı için Danıştay’a "acele yürütmeyi, durdurma çağrısı"

Mimarlar Odası'ndan KöroÄŸlu Dağı için Danıştay'a  "acele yürütmeyi, durdurma çaÄŸrısı"

Bolu’da ekosistem imara kurban ediliyor

Bolu KöroÄŸlu Dağı GeliÅŸim Bölgesi ilan edilen alanda Mimarlar Odası Ankara Åžubesi'nin açtığı dava devam ederken , idareler  alanda yol yapım ve aÄŸaç kıyımına baÅŸladı.  Konu ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan " Dava devam ederken  yaÅŸanan ekosistem talanı, telafisi olmayan zararlar verecek Danıştay'a ek dilekçe ile  bir kez daha baÅŸvuru yaptık acele yürütmeyi durdurmalarını talep ettik" dedi.  

"İnsanlığın ve doğanın kalp ritmi yavaşlıyor"

Bolu’da yaklaşık 51 bin 450 hektarlık yeÅŸil alan doÄŸa ve turizm yatırımları için teÅŸvik kapsamına alınarak imara açıldı diyen Candan şöyle devam etti: "Davamız ederken , Bolu’da imara açılan orman alanında basında yer bulan haberlere göre yeni yol ve mevcut yolların geniÅŸletilmesi çalışmaları ile kıyım yapıldığı, eski köy yolları geniÅŸletilirken, dere üzerlerindeki köprülerin yenilendiÄŸi ortada. Ä°darelerin orman alanında yapım çalışmalarına baÅŸlaması kabul edilemez, burası alelade bir yer deÄŸil, doÄŸal bir mücevher. Yapım çalışmaları nedeniyle kesilen aÄŸaçlar, yok edilen ekosistemle, insanlığın ve doÄŸanın kalp ritmi yavaÅŸlıyor.Ek dilekçemizle birlikte acele yürütmeyi durdurma kararı verilmezse,  ekolojik ve biyolojik yönden önemli diÄŸer doÄŸal yaÅŸam alanları olan Gölcük, Seben sucul sistemleri KöroÄŸlu DaÄŸlarının ortak orman ekosisteminden beslenen havza üzerinde yapılaÅŸma ve ulaşım yoÄŸunluÄŸu orman ekosisteminde üstün peyzaj deÄŸerinin dönüşümünü hızlandıracak. Bozulmalar meydana gelecek. Bolu daÄŸları, gölleri, imara açılırken, aynı zamanda Türkiye Avrupa’nın Yaban Hayatı ve YaÅŸama Ortamlarını Koruma SözleÅŸmesi’ni kabul edilmiÅŸtir. Bu sözleÅŸmeyle Türkiye de yabani flora ve faunanın muhafazasına özen göstermeyi taahhüt etmiÅŸ olan ülkeler arasındadır. KöroÄŸlu DaÄŸlarının Karadeniz bölgesi “tohum transfer zonu” olarak görev yapmaktadır. Turizm adıyla yapılaÅŸmaya açılan alan tohum gen bankası niteliÄŸindedir. Bir an önce yürütmeyi durdurma kararının verilmesi gerekiyor, aksi takdirde oluÅŸacak tahribatın telafisi mümkün olmayacak. ”

Ä°mara açılan alan, Bolu Merkez, Dörtdivan, Kıbrıscık ve Seben ilçelerinin sınırları içinde kalan ve Abant’ın 7 katı büyüklüğünde olan Seben TaÅŸlıyayla Gölü ile AladaÄŸ Göleti ve kamp alanlarını da kapsıyor.

"Geç gelen adalet ,adalet olmuyor"

Sunulan ek dilekçe ile yürütmeyi durdurma kararı beklediklerini belirten Candan, “Ormanların korunması için ekolojik dengenin korunması için kararın çok hızlı alınması gerekiyor.  Yürütmenin durdurulması verilmediÄŸinde idareler de yapılaÅŸma yönünde iÅŸlem yaptığın da mahkemenin verdiÄŸi son kararın uygulanabilirliÄŸi kalmıyor.Geç gelen adalet, adalet olmuyor” ifadelerini kullandı.

 

 


Toplam Görüntülenme : 54669
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!