Sobe Gazetesi 2024 - Ankara Rüzgar Tüneli yıkılmasın!
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ankara Rüzgar Tüneli yıkılmasın!

Ankara Rüzgar Tüneli yıkılmasın!

BeÅŸevler’de bulunan Ankara Rüzgar Tüneli’nin(ART)  YıkılabileceÄŸine dair duyum aldıklarını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, ART’nin yıkımına itiraz etti. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan "ART Cumhuriyetin endüstri mirasıdır. Korunması için tescile baÅŸvuruyoruz" dedi.

"Rüzgar Tüneli endüstri mirası"

BeÅŸevler’de Ankara Ãœniversitesi DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi’nin arazisinde bulunan Rüzgar Tüneli’nin yok edilmesi, endüstriyel mirası yok edilmesin  diyen Candan “ 1946-1950 yılları arasında kurulmuÅŸ olan  Cumhuriyet'in ilk rüzgar tüneli olan Ankara Rüzgar tüneli Cumhuriyetin bilime ve tekniÄŸe verdiÄŸi önemin simgesel mekanıdır.Bina için tescil baÅŸvurusuna hazırlanıyoruz. DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi’nin ek binası inÅŸaatı Rüzgar Tüneli’nin bitiÅŸiÄŸinden baÅŸlıyor, binaya zarar verebilir. Ayrıca Rüzgar Tüneli’nin bugün bile kullanılabilir durumda olduÄŸu, TÃœBÄ°TAK’ın testler yaptığı basına yansıdı. Yapı oldukça kendine özgü bir tipolojiye iÅŸaret etmektedir. Böylesi bir yapının etrafı kapatılmamalı aksine tüm parsel ART ye terk edilerek kente bir endüstri, mirası ve bilimsel çalışmalara laboratuar olabilecek yapıya kazandırılmalıdır.Anakara Ãœniversitesi'nden de beklenen bu tavırdır.Yetkililerle görüşme talebinde bulunduk” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Rüzgar Tüneli Hastaneye Kurban Edilemez"

Yer seçiminin yanlışlığına deÄŸinen Candan,“Rüzgar Tüneli ile aynı parsel içerisinde ve binanın  hemen yanında A.Ãœ DiÅŸ HekimliÄŸi Fakültesi Uygulama Hastanesi inÅŸaat faaliyeti baÅŸlamış bulunmakta.Ä°halesi yapılmış olan inÅŸaatın yer seçimi yanlış. Rüzgar tüneli binası devasa hastane binasının karşısında yok olacak.Endüstri mirası  olan Rüzgar Tüneli ile kentin baÄŸlantısı kopacak. Cumhuriyetin kalkınma modellerinin ve çabalarının ürünü olan Rüzgar tünelinde geleceÄŸin kurgulanması gerekirken endüstri de önemli bir adımın atıldığı ve bilimsel çalışmalara ışık tutabilecek bir laboratuar olabilecek bir yapının gözden çıkarılıyor olması kabul edilemez. ART, araÅŸtırma , geliÅŸtirme iÅŸlevi ve teknoloji üretmeye yönelik vurgusuyla Türkiye 'de yapılı çevrenin tarihi açısından oldukça kendine özgü bir tipolojiye iÅŸaret etmektedir. Böylesi bir yapının etrafı kapatılmamalı aksine tüm parsel ART ye terk edilerek kente bir endüstri, mirası ve bilimsel çalışmalara laboratuar olabilecek yapıya kazandırılmalıdır.Rüzgar Tüneli hastaneye kurban edilemez" dedi. 

 


Toplam Görüntülenme : 51793
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!