Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar EGO Hangarlarına sahip çıktı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar EGO Hangarlarına sahip çıktı

Mimarlar EGO Hangarlarına sahip çıktı

Pasifik inÅŸaata satılan EGO hangarlarının yıkımına olanak saÄŸlayacak rant odaklı yapılaÅŸmaya mimarlardan sert tepki. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “ Ego Hangarları Kültürel Mirastır, alan Atatürk Kültür Merkezi (AKM)alanlarının çevresinde yer almaktadır. Her deÄŸeri rant olarak gören anlayışlar Ankara’nın potansiyellerinin altını oymaktadır. Yargıya taşıyacağız” dedi. 

“Rantın adı EGO arazilerinde hasılat oldu.”

124 dönümlük arazi içinde EGO Gar ve hangarlarının yer aldığı  Ankara’nın kültür aksı olarak planlanan AKM alanları etkileÅŸim alanı içerisinde   bulunan yer  kültür mirası yapıları içermektedir diyen Candan şöyle devam etti: ” Ankara’nın baÅŸkent olmasıyla birlikte hızla artan nüfus ve ÅŸehirleÅŸme çalışmaları ile, öncelikle kent içi donatıların yapımına baÅŸlanmış ve özellikle de ulaşım aÄŸlarının oluÅŸturulmasına öncelik verilmiÅŸtir. 1928 yılında Ankara Belediyesi’ne baÄŸlı kurulan Elektrik-Gaz-Otobüs (EGO)  hızla yeni kurulan yerleÅŸimler arasında otobüs ve troleybüs hatları açarken bir yandan da elektrik ve gaz ÅŸebekelerin alt yapısıyla meÅŸgul olduÄŸu  bu dönemde EGO için hipodromun karşısında, gar binasına komÅŸu bir alanda Alman bir inÅŸaat firmasında beÅŸ adet tonoz yapılır. Tonozlu yapılardan her biri 60 metre x 36 metre uzunluÄŸunda ve 12 m toplam yüksekliÄŸinde tasarlanmıştır. Oldukça zarif ve ince bir kabuk olan tonoz yüzeyi yine betonarme olan ve beÅŸ metrede bir geçen kaburgalarla güçlendirilmiÅŸtir. Bu yapının restorasyonunun yapılarak eski haline getirilmesi  programı yapılması gerekirken bu gün hâsılattan söz eden, gelir paylaşımı ortaklıkları kuran bu zihniyet kentin vicdanında sınıfta kalmıştır. Rantın adı kültürel mirasın yok edilerek hasılatla eÅŸ tutulması haline gelmiÅŸtir.”

“EGO Hangarları için Tek akıl deÄŸil Ortak Akıl”

Candan 2011 yılında TMMOB, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak Ego Hangarlarının yeniden deÄŸerlendirilmesi için Kent Düşleri yarışması açtıklarını, Kentin geliÅŸim için tek aklın deÄŸil ortak aklın hakim kılınmasını önemsediklerini belirterek, EGO hangarlarının korunması için koruma kuruluna tescil baÅŸvurusu yaptıklarını, ifade etti. 

 


Toplam Görüntülenme : 52368
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!