Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar AOÇ’de 66. Davayı açtı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar AOÇ’de 66. Davayı açtı

Mimarlar AOÇ’de 66. Davayı açtı

Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde, CumhurbaÅŸkanlığı konutunun olduÄŸu alanda 66. davayı açtıklarını söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Yöneticileri CumhurbaÅŸkanlığı konutunun olduÄŸu alanda AOÇ’nin  tarihi sit derecesinin kaldırılmasına dava açtıklarını söyledi. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “CumhurbaÅŸkanlığı konutun taşınılmasıyla birlikte Kaçak Saray yeniden gündeme geldi. Bununla birlikte AOÇ’de tarihi sit derecesi kaldırıldı. Ankara 1. Numaralı Koruma Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu konutun etrafındaki sit derecelerini kaldırdı.  Sit’in kaldırılması ile birlikte açtığımız davanın sayısı 66 oldu. Bu dava sayısı  talanın ne kadar büyük olduÄŸunu gösteriyor. “dedi.

“Çankaya köşkü halk içerisinde bir mimari yapıdır”

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde Ernest Egli tarafından tasarlanan Marmara Köşkü Atatürk’ün mütevazi  Köşküdür, bir çiftlik evi olarak yapılmıştır diyen Candan şöyle devam etti. “ Atatürk Marmara Köşkü’nde yabancı misafirlerini ağırlar, köşkte halk ile birlikte konserler verilirdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı KurtuluÅŸ Savaşı vermiÅŸ, yeni bir yaÅŸam kurgulamış, herkesin gönlünde taht kurmuÅŸ ancak kendisi mütevazı bir yapıda yaÅŸamayı tercih ediyor. Bugün ise toplumun vicdan kuralları, hukuk kuralları alt üst edilerek AOÇ’deki kaçak yapıların maliyetiyle israf süreci yaÅŸanıyor.  Atatürk’ün yaÅŸadığı Marmara Köşkü, Pembe Köşk ile Kaçak Küçük Saray arasındaki abartıyı lüksü rahatlıkla görebilirsiniz. CumhurbaÅŸkanı BaÅŸbakan seçildiÄŸinde mütevazi BaÅŸbakan halk içinde anlayışıyla BaÅŸbakan olarak subayevleri konutunda kaldı. Halk içindeyim diyerek bu tavırla toplum tarafından benimsendi aslında. Åžimdi oturduÄŸu yerden geçemeyen mekansal olarak halktan uzakta bir yerde  40 metrelik yollar var, güvenlikli yollar bu ideolojik bakış açısının yaÅŸam tarzına ve mekana yansımasıdır. ” dedi.

“CumhurbaÅŸkanlığı konutu halka açılsın”

Candan,  Kaçak saray yerleÅŸkesinde yapılan Kaçak Küçük Saray’ın her bir metrekaresinin halka açılmasını önererek, lüks olup olmadığını halkımız görsün dedi. Candan şöyle devam etti: “  Ã–zellikle bodrum katta bulunan, havuzun, saunaların, hamamların, buhar odalarının, fitnes centerlerın olduÄŸu yerleri gezdirsinler.  Türkiyeyi temsil etmesi düşünülen yapıların ne temeli atılabildi, ne açılışı yapılabildi, bir gizlilik içerisinde sürüyor her ÅŸey. Planları gizli, maliyeti gizli, yapımı gizli. Ortada kendileri açısından da hükümet tarafındanda açıklanamayan bir gizlilik var. Bu gizlilik kabul edilemez durumdur. Simgesel bir yapının topluma ve dünyaya nasıl mal olduÄŸunu görmek istiyorlarsa Anıtkabir’in yapılışı ve projelerinin elde ediliÅŸ sürecine baksınlar.  Halkın tamamı sürecin parçası oluyor, projeler yarışmayla elde ediliyor, yer  bilimsel planlama ilkelerine göre seçiliyor. Halk sahipleniyor, Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e taşınması töreniyle, ÅŸimdiki taşınmanın nasıl yapıldığı bellidir. Kaçak sarayın elde ediliÅŸ sürecinde böyle bir süreç yok. Simge yapı olma özelliÄŸini de toplum nezdinde bu nedenlerden taşımıyor.  Dolayısıyla taşınılırken kaçak küçük saraya meÅŸruiyet görüntüleriyle  taşınılamıyor. Küçük kaçak saray herkese açılmalı herkes orayı gezmeli, CumhurbaÅŸkanlığı’na önerimiz halka konutu açsın. Ãœst katında teras olan altında hamam olan yerleri halkımız görmeli. Lüks yoksa eÄŸer mütevazilik varsa bunu da görmeliler.”


Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan ise “ Kaçak saray  ve kaçak konutla ilgili olarak toplum vicdanı rahatsız, yapı yapısal olarak anadolu mimari kültürel dokusundan kesinlikle  izler taşımıyor. Mimarların mimari olarak deÄŸerlendiremediÄŸi bir yapı. Konut dendiÄŸinde aklımıza yaÅŸama , barınma hakkı gelir. Herkesin mütevazı konutunun olması yeterlidir. Bu kaçak küçük konut lüksün konutu, barınma ihtiyacından yapılmış, Cumhuriyet sisteminin ihtiyacından ortaya çıkmış meÅŸru  bir yapı deÄŸildir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

“Herkes biliyor nesi gizlilik”

Candan yapının mimarları ve mühendislerini resmi yazı ile sorduklarına  6 ay düşünüldükten sonra verilen cevapta  ise gizlilik yanıtı aldıklarını söyleyerek gizlilik yanıtını eleÅŸtirdi. Candan,  “Yapının mimari projelerini makina tesisatını, elektrik tesisatını, betonarmesini kim çizdi, peyzajını kim yaptı, projesini kim çizdi,  yazıyla istedik. Bu isimler gizlilik içindeymiÅŸ. Nesi gizlilik anlayamadık, mimarlarından Åžefik Birkiye web sitesinde yayınladı, sonra kaldırdı. Can GökoÄŸuz çıktı açıklama yaptı. Åžefik Birkiye, Can GökoÄŸuz, Selim Dalaman, yapının mimarları. Åžefik Birkiye’yi Can GökoÄŸuz’u Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak davet ettik, gelin bu yapıyı anlatın dedik. Ama gelmediler.Siz Türkiye’nin kendilerince en simgesel yapısını “çizeceksiniz”, üyesi olduÄŸunuz Meslek Odası’nın ve meslektaÅŸlarınızın karşısına çıkıp anlatamayacaksınız.Tartışmadan kaçacaksınız.Ä°ÅŸte bütün mesele bu.Mimarlık paylaÅŸmaktır, yaptığını savunmaktır.Bu gizlilik mimarlık ortamından süreci kaçırmak anlamına gelmektedir. Ez cümle mimari proje üretim süreci bile kaçak yapıyla karşı karşıyayız. Bir mimar çizdiÄŸi yapıyı göğsünü gere gere anlatamıyorsa burada bir sıkıntı vardır. Resmi yazımıza vermedikleri cevap için de 67. Davayı açacağız. Bu gizlilik cevabını kabul etmiyoruz. ” Ä°fadelerini kullandı.

 


Toplam Görüntülenme : 52611
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!