GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Ulus’u anlamadan plan yapıyorlar”

“Ulus’u anlamadan plan yapıyorlar”

Bilirkişi raporu:  “Ulus’a plan yapanlar, Ulus’u  kavramamışlar”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ulus Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na açtığı davada hazırlanan bilirkişi raporunun ayrıntılarını paylaştı.

Ulus Tarihi Kent Merkezi ile ilgili tartışmalar devam ederken,  birçok kültüre ev sahipliği yapan katmanları ile oldukça değerli olan Ulus ile ilgili Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada bilim insanları plan yapannların Ulus’u anlamadıklarını ifade etti.Konuyla ilgili açıklama yapan  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Ulus’un altında  ve üstündeki değerleri anlamayan bir yerel yönetim ile karşı karşıyayız. Bilirkişiler, Büyükşehir Belediyesine özel bir ders vermiş, derslerine iyi çalışsınlar” dedi.  

“Ulus’un tarihi özellikleri göz ardı edilerek planlama yapılamaz”

Candan, Ulus Tarihi kent Merkezi’nde süren dava süreçleri ve bilirkişi raporlarına ilişkin  şunları söyledi: “Ulus Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’na açtığımız davada bilirkişiler raporu tamamladı. İlk plana açtığımız davada bilirkişi raporunun dikkat çeken ayrıntıları var. Bilirkişi raporuna göre Ulus için hazırlanan Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın, “Ulus’un karmaşık dokusunu kavramaktan uzak ve yüzeysel, Ulus’un tarihi değeri açısından gerektiği gibi tanımlanmamış olduğu, Nazım Plan’ın Ulus’un Ankara Metropolitan kent bütünü içindeki yeri ve konumunu tam olarak anlayamamış olduğu” yargılarına varılmıştır. Ulus Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nı hazırlayanların Ulus’u tam olarak anlayamadıklarını Büyükşehir Belediyesi’nin anlamadan plan yaptığı bir kez de bilim insanları tarafından ifade edilmiş oldu. Bilirkişiler incelemeler sonunda davamız lehinde bir karara varmış durumda. Bilirkişilerin incelediği plan davasında, planlar yürürlükte olmamasına rağmen, davalık olduğumuz ikinci Ulus planında da çok farklılık yok. Yargıyı oyalamak için, tali değişikliklerle plan olduğu gibi belediye meclisinden geçirilmişti. Bu nedenle İkinci plana açtığımız devam eden davamızda bilirkişi raporunu, davaya sunacağız.” ifadelerine yer verdi.

Candan, Ulus’un talanına izin vermeyiz diyerek, “Ulus Ankara’nın Tarihi Kent Merkezi’dir. Ulus’un tarihi özellikleri göz ardı edilerek planlama yapılamaz. Bu işi bilmeyen yöneticiler, bırakma erdemini de göstermek zorundalar. Ankara alalade bir yer değil, bilgisiz  yöneticilerin elinde potansiyelleri engelleniyor” dedi.

 

 


Toplam Görüntülenme : 48974
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Bilirkişiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiştir. Atatürk Orman Çiftliği’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peşini bırakmayacağız Atatürk Orman Çiftliği kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılmak istenen İmrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan değişikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  değerini ve potansiyelini yok sayan plan değişikliklerini peşini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: Saraçoğlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal değerini ranta açmak istediler, açamadılar. Saraçoğlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!