Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ ve Kaçak Saray AİHM başvurusu kabul edildi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ ve Kaçak Saray AİHM başvurusu kabul edildi

AOÇ ve Kaçak Saray AİHM başvurusu kabul edildi

Atatürk Orman Çiftliği ve Kaçak Saray davası AİHM de görülecek

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Atatürk Orman ÇiftliÄŸi talanı ve mahkeme kararlarına raÄŸmen inÅŸa edilen Kaçak Saray sürecini Anayasa Mahkemesi’nin reddetmesi ile birlikte, 15 Eylül 2015 tarihinde Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi ‘ne (AHÄ°M) taşımıştı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan’ın baÅŸvurusu AÄ°HM tarafından filitrasyonu geçerek kabul edildi. Konuyla ilgili Mimarlar Odası Ankara Åžubesi basın toplantısı düzenleyerek AÄ°HM sürecini kamuoyuyla paylaÅŸtı. Basın toplantısına Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, 2.BaÅŸkan Ali Atakan, Åžube sekreteri Gökhan Yıldırım, Åžube Saymanı Namık Kemal Kaya ve Yönetim Kurulu üyeleri AyÅŸengül ÅžimÅŸek ve Burcu AteÅŸ katıldı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan AÄ°HM kararını “Gücümüz haklılığımızdır, baÅŸvurumuzu reddeden Anayasa Mahkemesi umarız ders çıkartır” sözleriyle deÄŸerlendirdi.

Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde yaÅŸanan talan, Atatürk’ün ÅŸartlı bağışı ve hukuk kararlarına raÄŸmen inÅŸa edilen Kaçak Saray mücadelesinde yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarının uygulanmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baÅŸvuru yapılmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin maÄŸdur deÄŸilsiniz diye reddettiÄŸi davayı Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi kabul etti. Bugün yapılan basın toplantısında AÄ°HM kararını açıklayan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan AOÇ’nin AÄ°HM’e uzanan sürecini şöyle özetledi, “Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ talan sürecinde birçok dava açtık. AOÇ’deki hukuksuz süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. Anayasa Mahkemesi, “maÄŸdur deÄŸilsiniz” diyerek davayı reddetmiÅŸti. Anayasa Mahkemesi kararına göre, maÄŸdur olabilmek için AOÇ’de kesilen aÄŸaç olmak gerekiyor.Oysa Cumhuriyetin özgürlükçü deÄŸerlerinin kurucu mekanı olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸi hem tarihsel olarak hem kamusal olarak hepimize ait. Hepimiz bu süreçten maÄŸduruz demiÅŸtik. Anayasa Mahkemesi’nin reddiyle AÄ°HM yolu açıldı ve 15 Eylül 2015 tarihinde baÅŸvuruyu yaptık.”

AİHM hem bireysel hem kurumsal başvuruyu görüşecek

Candan, baÅŸvurunun kendi adına bireysel baÅŸvuru ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi adına kurumsal baÅŸvuru olarak yapıldığını belirterek  “Hem bireysel hem kurumsal olan baÅŸvurumuz AÄ°HM tarafından kabul edildi. AÄ°HM tarihinde ilk kez kurumsal baÅŸvuru da kabul edilmiÅŸ oluyor. AOÇ mücadelesinde pek çok kez  kez yeni bir hukuk sürecinin  mücadele ile elde edilmesi gerektiÄŸini vurgulamış, hukukun da bir mücadele alanı olduÄŸunu belirtmiÅŸtik. AÄ°HM bu kabulle  bunun önünü açtı.Kent hakkı açısından önemli bir karar sürecidir.”

 “Yanlış uygulamalar AÄ°HM’den dönecektir”

Mimarlar Odası Ankara Åžube 2. BaÅŸkanı Ali Atakan, AÄ°HM kararının AOÇ açısından önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu kaydederek,  “Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Genel kurul ve seçimlerini geride bıraktık, bu yönetim kurulu olarak yaptığımız ilk basın toplantısı. Yeni sürece baÅŸlamamıza  raÄŸmen sürekli ülkemizde ölüm haberleri duyuyoruz, bombalar patlıyor. Artvin halkının istememesine raÄŸmen Cerrattepe’de maden çıkarma isteÄŸi devam ediyor. Artvin’deki ÅŸiddeti de kabul etmiyoruz. Kamusal alanların sermayenin hizmetinde talan edilmesine karşıyız. İçinde bulunduÄŸumuz günler geleceÄŸe dair umutsuzluk yaratıyor. DiÄŸer taraftan böyle bir ortamda iyi ÅŸeyler de oluyor. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ni hukuka uyulmadığı  bir ortamda AÄ°HM’e taşıdık. BaÅŸvurunun kabul edildiÄŸi  konusunda bilgi geldi. “Yanlış hesap BaÄŸdat'tan döner” diye bir atasözümüz vardır. Yanlış uygulamalar AÄ°HM'den dönecektir." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mimarlar Odası Ankara Åžube yönetim Kurulu Ãœyesi Namık Kemal Kaya ise Ankara’da yaÅŸanan patlamayı kınadı.  “Tarihin katledilmesi insan katliamının yanında hafif kalır tabi ki ama Karadeniz katliamı da bugünlerde gündemimize düştü. GüneydoÄŸudaki yaÅŸananlar ve Ankara’daki bombalı saldırı dış politika ile ilgili sürecin kontrolden çıktığının ve kötü politikanın göstergesidir. Ä°nsan yaÅŸamına dair yaÅŸatılan her süreci her katliamı kınıyoruz. Her nereden gelirse gelsin insan yaÅŸamını hedef alan tüm saldırıları lanetliyoruz” dedi.

 

 

 


Toplam Görüntülenme : 49988
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!