GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Kent güvenliği için kent merkezleri yayalaştırılmalı”

“Kent güvenliği için kent merkezleri yayalaştırılmalı”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde bugün yapılan basın toplantısında konu kent güvenliği oldu. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan,  Şube Sekreteri Gökhan Yıldırım ve Yönetim Kurulu Üyesi  Burcu Ateş’in katıldığı toplantıda  Mimarlar kent güvenliğinin kent politikası ile bütünlük içinde ele alınması gerektiğini söyledi.

 Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan Güvenlik için kent merkezleri yayalaştırılabilir” ifadelerini kullandı.  Candan şöyle devam etti:  “Arka arkaya patlayan bombalarla Ankara kentinde yaşanan güvensizlik sorunu ile insanlar sokağa çıkmıyor. Ankara kenti belli saatlerden sonra hayalet şehir haline geliyor. İnsanlar sosyal medyada otoriter rejimin ayak seslerini hissettiklerini ifade ediyor. Esnaf alışveriş yapılmamasından çok dertli. Kentte güvenlik sorunun çözülmesini önemsiyoruz. Kent güvenliği kent politikası ile birlikte ele alınmalı. Kent güvenliği açısından askeri çözümlerin dışında başka çözümler de olabilir bunu hatırlatmak istedik. Kent merkezinin yaylaştırılması, ulaşımın toplu taşım ve yavaşlatılmış trafikle çözülmesi, İnsanların sosyalleşebilecekleri kamusal mekânların çoğaltılması gerekiyor. Güvenlik sorunu konut politikasıyla da ilgili. Apartmanlarda kimse kimseyi tanımıyor dikey büyümeden ve plansız kentleşmeden kaynaklı. Kentsel yabancılaşmadan kaynaklı insanlar  evlerinin etrafında kimi görse kaygı ile yaklaşıyor. Geçmişte mahalle okulları ve mahalle kültürü vardı. Herkes birbirini tanırdı. Bu doğal bir güven ortamı yaratırdı. Kentleşmenin hem dikey hem plansız büyümesiyle  insanlar sosyalleşemez ve birbirini tanıyamaz oldu, kentsel yabancılaşma yaşanmaya başladı. Teknolojiyle de güvenlik sürecini belli bir noktaya kadar takip edebilirsiniz. Ancak kentsel güvenlik kentsel politika ile birlikte ele alınmalı. Kentsel bütünleşme ve sosyalleşme mekânlarının arttırılması için mekânsal çözümler geliştirilmeli. Ankara sessizleşiyor, ıssızlaşıyor bunu hiçbirimiz istemeyiz. Cumhuriyet’in temsil mekânı içinde bulunan simgesel bir mekânda Güvenpark’ta patlama olmasının arkasındaki durum artık Güvenparkın arkasında dizilen bakanlıklar yani yönetim yapılarına yönelik güvensizliği beraber getirmekte. Eğer sadece güvenlik sorunu ile bu iş çözülseydi, Güvenpark zaten yıllardır güvenlik önlemlerinin alındığı insansızlaştırıldığı bir mekândı, demek ki olmuyor”dedi.

Candan, kent merkezinde bulunan Saraçoğlu Mahallesi’ne de değinerek, “Saraçoğlu Mahallesi, hem tarihsel birikimiyle hem peyzaj hem mimari birikimiyle önemli. Kent merkezindeki bu alanın tamamının ne olacağına dair yöneticiler tarafından açıklama yapılmamış durumda. Saraçoğlu’nda iş makinaları ve vinçlerle girilerek ağaçların güvenlik sorunu yarattığını dair bir gerekçeyle budama ve kesim yapılıyor. Saraçoğlu Mahallesi’nin zorla boşaltılmış olması kent merkezindeki yaşamın ıssızlaşmasına ve güvenlik sorunu yaşanmasına da neden oldu. En son canlı bombanın saraçoğlu mahallesindeki çay ocağında çay içtiğinin sosyal medyada paylaşılıyor olması, Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin güvenlik nedeniyle bir karar alınacak olması bizleri tedirgin ediyor. Kent merkezindeki yaşamın ıssızlaşması aynı zamanda Saraçoğlu Mahallesi’nin kültürel birikimini tehdit ediyor.”

 

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Gökhan yıldırım ise “ 90'lı yıllarda başlayan, 2000’li yıllarda doruk noktasına çıkan terörün kentleri hedef aldığı bir süreç var. İspanya ve  İngiltere’de genel olarak çözümler kent merkezlerinin güvenlik öncelikli tasarım süreci ile uygulanmıştır.  Bu kapsamda kent merkezlerinin yayalaştırılması,  yine kent mobilyalarının da insanları korumaya yönelik düzenlenmesi ve toplu taşıma araçlarının kent merkezine dolaylı yoldan ulaşımını ele alan bir süreçle çözüme ulaşılmış. Ağaçlar da insanları korumaya yönelik görsel temasa göre düzenlenmiş.  Oysa Saraçoğlu Mahallesi’nde ağaçlarının sökülüyor olması buna tam tezat bir olay. Bizim ülkemizde ise caddelerinin bir kısmının kapatılarak yalnızca Ankara dışı plakalara ait araçların kontrol edildiği bir güvenlik süreci söz konusu. ABD büyükelçiliği ve Kaçak Saray gibi kamusal yapılar güvenlikleri için kent dışına itilirken, halkın dolaşımının sağlandığı yerler güvenliksiz bir şekilde bırakılarak yine halk için temel bir problem oluşturuluyor” dedi.


Toplam Görüntülenme : 53576
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Bilirkişiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiştir. Atatürk Orman Çiftliği’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peşini bırakmayacağız Atatürk Orman Çiftliği kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılmak istenen İmrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan değişikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  değerini ve potansiyelini yok sayan plan değişikliklerini peşini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: Saraçoğlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal değerini ranta açmak istediler, açamadılar. Saraçoğlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!