Sobe Gazetesi 2024 - Havagazı Fabrikası’nın alan tescili kaldırıldı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Havagazı Fabrikası’nın alan tescili kaldırıldı

Havagazı Fabrikası'nın alan tescili kaldırıldı 

Kültür mirasında yeni rant süreci

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Havagazı Fabrikası'nın alan tescilinin kaldırıldığını bildirerek, "Havagazı Fabrikası yeni bir rant süreci ile karşı karşıya. Ankara 1 Nolu Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun alan tescilini kaldıran kararını yargıya taşıyacağız" dedi. 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesinde yapılan toplantıya Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,Åžube sekreteri Gökhan Yıldırım ve Yönetim Kurulu Ãœyesi Burcu AteÅŸ katıldı. Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan basın toplantısında 1929 yılından yapılan Cumhuriyet'in ilk sanayi yapılarından biri olan ve bir bölümü 2006 yılında tescil kararı kaldırılarak yıkılan Havagazı Fabrikası’nın, alan tescilinin kaldırıldığını kaydetti.

Candan,  Havagazı Fabrikası alanında yaÅŸanan son geliÅŸmeyi şöyle aktardı:“Bu süreçte de geçtiÄŸimiz yıl Torunlar Ä°nÅŸaatın alana AVM yapması  gündeme gelmiÅŸti. Torunlar Ä°nÅŸaat böyle bir  durumun olmadığına iliÅŸkin açıklama yapmıştı. Sonra bir dönem dört emsalli bir proje yapıldı. Sonra dava açıldı proje iptal edildi. Åžimdi de ‘ Maltepe Havagazı Fabrikası alanının Ankara 1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 04.02.2016 tarih, 3041 sayılı kararı ile tescil kaydının kaldırıldığı ve bahse konu kararla tescil kararı kaldırılan söz konusu taşınmazda bulunan Maltepe Havagazı Fabrikası alanında yer alan fabrika bacalarının ÅŸiddetli lodos nedeniyle yıkılması talep edilmekte. Endüstri mirası olan Havagazı fabrikasının ayakta kalan bacalarının korunması gerekiyor.  Bu alanda  atölyeler, depolar silolar ve işçi lojmanları da bulunuyor bunlarında korunarak gelecek kuÅŸaklara aktarılması gerekiyor.Davamız devam ederken alanın tescilini kaldırılması kabul edilemez.” 

Kaygılıyız 

Alan tescilinin kaldırılmasıyla Cumhuriyetin sanayi tanıklarından olan endüstri mirasının ranta açık bir alan haline gelmesinden kaygı duyduklarını belirten Candan, şunları söyledi:

"Çevre Åžehircilik Bakanlığı ve BüyükÅŸehir Belediyesi arasında plan yapma hiyerarÅŸisinde bir karmaşıklık var. Aralarında plan yapma süreçlerinden kaynaklı bir gerilim olduÄŸunu hissediyoruz. Kimin ne yaptığı belli deÄŸil. CumhurbaÅŸkanı anayasayı tanımıyor, bakanlıkla büyükÅŸehir belediyeside  plan hiyerarÅŸisini tanımıyor. Dolayısıyla sıkıntılı bir süreç yaÅŸanıyor ve kent yönetilemez hale geliyor. Müdahale edilemeyen bir süreçle karşı karşıyayız. Bu plan hiyerarÅŸisi ve bu karmaşıklık içinde Havagazı Fabrikası ranta teslim edilmek isteniyor.  Alanın tescilinin kaldırılmasını yargıya taşıyacağız. 4 Åžubat 2016 tarihli 3041 sayılı kararı Koruma Kurulu’ndan istedik , iptali için dava açacağız. Yeni bir rant süreci ile karşı karşıyayız."

Ankara yönetilemez durumda  

Candan, EGO hangarların yaÅŸanan sürecin de yine plan hiyerarÅŸisindeki karmaşıklığın bir sonucu olduÄŸunu ifade ederek, ÅŸunları kaydetti: 

"EGO hangarları BüyükÅŸehir Belediyesi’nin hemen yanındaydı, biz bu binalarla ilgili tescil baÅŸvurusu yaptık. Tescil baÅŸvurusu sürecinde hangarlar  yıkıldı. Hangarlar  yıkılmış olmasına raÄŸmen Koruma Kurulu, kurumlardan 45 gün içinde görüş istedi. Öte yandan bu kenti yöneten Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek, 2015 yılında 'EGO hangarları yerini haberimiz olmadan almışlar, elimizden uçuvermiÅŸ tapularının kendilerinin üstüne almışlar' diye açıklama yapmıştı. Kendi alanı içinde bir yerin alındığını bile bilmeyen biri bu kenti yönetemez. Bu süreç Kavaklıdere’de Avusturya ve Rusya Sefareti arasındaki alanda da yaÅŸanıyor. Çevre Åžehircilik Bakanlığı 4 emsalli bir plan yapıyor. BüyükÅŸehir Belediyesi buna dava açıyor ve daha sonra aynı alana plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapıyor. Planı kim yapıyor, emsali kim veriyor, kim dava açıyor belli deÄŸil. Kentte planlama süreçleri birbirine karıştığı için kent yönetilemez durumda kimin nerede ne yaptığı belli deÄŸil".


Toplam Görüntülenme : 51563
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!