Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar mültecilerin yaşadığı mekânları inceledi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar mültecilerin yaşadığı mekânları inceledi

Mimarlar mültecilerin yaÅŸadığı mekânları inceledi

Mimarlar, Suriyeli mültecilerin barınma ve kentle bütünleÅŸme sorununa çözüm önerileri üretmek amacıyla, mültecilerin yerleÅŸtirildiÄŸi Önder Mahallesi’nde ön tespit gezisi gerçekleÅŸtirdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi 44.Dönem çalışmalarında mülteci göçmen ve yersizlik üzerine çalışmalar gerçekleÅŸtirmek üzere harekete geçti. Mimarlığın Sosyal Forumu’nun üçüncüsünü  “Yersizlik” temasıyla Uluslararası olarak gerçekleÅŸtirecek olan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi yerinde inceleme gezileri ile sorunu masaya yatıracak ve çözüm önerileri oluÅŸturacak. Bu kapsamda Suriyeli mültecilerin yaÅŸam alanı haline gelen Ankara’da Önder Mahallesi’nde ön tespit gezisi yapıldı.

“Birlikte yaÅŸamayı öğrenmek zorundayız”

Tespit gezisine Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Yönetim Kurulu üyesi Burcu AteÅŸ, Kent Ä°zleme Merkezi Danışma Kurulu üyesi Atılım Ãœniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Hakkan, Kent Ä°zleme Merkezi Sekretaryası Yürütücüsü Redife Kolçak katıldı. Teknik heyet, tespit gezisinde, mültecilerle, muhtarla, halkla ve bölgede faaliyet yürütmeye hazırlanan UNÄ°CEF ve ASAM yetkilileri ile görüştü. Tespit gezisi ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “Kentimizin zorunlu ikametçileri ile birlikte yaÅŸamayı öğrenmek zorundayız” dedi.

 

“AltındaÄŸ’da Küçük Halep”

“Kentsel dönüşüm sürecinde yıkımların baÅŸladığı Önder Mahallesi’ne yerleÅŸtirilmiÅŸ olan Suriyeli mülteciler saÄŸlıksız konutlarda yaşıyor” diyen Candan şöyle devam etti:

 “Barınma sorunu ile birlikte yaÅŸam sorunu iç içe geçmiÅŸ durumda, dolmuÅŸtan inerken ‘Halep’te ineceÄŸiz’ diyorlar. AltındaÄŸ’ın küçük Halep’i olarak geçen bu bölgede dükkânların tabelaları, satılan eÅŸyalar,  Suriye’yi hatırlatıyor. Bölgede yaÅŸanan kültür farklılığı giderek gerginlik yaratacak bir potansiyel taşıyor. Orada yaÅŸayan halk, Suriyeli mültecilerin  mahallenin tüm yapısını deÄŸiÅŸtirdiÄŸini belirtiyor. Belediye tarafından tüm yardımların Suriyelilere dağıtıldığını, dağıtılan yardımların  Suriyeliler tarafından kendilerine parayla satıldığını ifade eden halkın bu duruma tepkisi büyüyor. Kendi insanımıza sosyal eÅŸitlik ve saÄŸlıklı yaÅŸam sunma zorunluluÄŸunun farkında olarak, mültecilerin birikimlerini  toplumla buluÅŸturmalıyız. Mültecilerin özgün birikimlerine sırtını dönen kentler,  bu zenginliÄŸi kapsayamazsa, kenti güvenlik sorunun yaÅŸandığı bir duruma terk etmiÅŸ olacaktır. Çok önemli bir sürecin baÅŸlangıç aÅŸamasındayız. Bu zorunluluÄŸu, insanlık onuru adına dayanışmak ve kentimiz için çok iyi bir ÅŸekilde deÄŸerlendirmeliyiz.”

“Barındırmada Ankara hazırlıksız”

Candan, mültecilerin bir çok yerde barınmadan başlamak üzere yeme-içme, ısınma, sağlık, eğitim ve çalışma gibi doğal ihtiyaçlarına kendi başlarına çözüm bulmak zorunda kaldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Åžehrin görünmez yerlerinde ‘görünmez olan’ mültecilerin sayısı giderek artıyor. Beklenenin 5 katına çıkması ve iktidarların pazarlık konusu yapılan mülteci sorununun, kentleÅŸme ve kültürel olarak altyapısı hazırlanmayan Ankara’nın geleceÄŸi açısından görünür bir sorun yaratacağı çok açık. Kentliler ve kent, hazırlıklı ve planlı deÄŸil. Ä°ktidarların ve kent yöneticilerinin günlük politika üretimi nedeniyle sancılı bir süreç daha var önümüzde. Mülteci barındırma konusunda hazırlıksız olan Ankara’da sosyal ve kültürel anlamda kaynaÅŸma saÄŸlanmalı. Bu çerçevede yaÅŸanacak olası sorunlara iliÅŸkin olarak farkındalık artırmak için çalışmalar gerçekleÅŸtireceÄŸiz.”

 

“Mülteci sorunu kentsel ayrışma sinyali veriyor”

Candan, “Önder Mahallesi’nin kültürel ve mekânsal altyapısı oluÅŸturulmadan mülteciler için zorunlu bir yerleÅŸke haline gelen mekânlar olarak seçilmesi, kentsel ayrışma sinyalleri veriyor. Geçici barınmadan kalıcı barınmaya dönüşen bu süreçte, kentsel bütünleÅŸmenin saÄŸlanması için projeler yürütmek ve saÄŸlıklı mekânlar için çözüm önermeleri üretmek hepimizin sorumluluÄŸunda” diye konuÅŸtu.

Candan ve heyet  daha sonra bölgede faaliyet yürütmeye hazırlanan Sığınmacılar ve Göçmenler DerneÄŸi ‘nin(SGDD), UNICEF’in desteklediÄŸi, Çocuk Koruma Destek Projesi kapsamında Suriyeli çocuklara ve kadınlara hizmet vermek amacıyla açılan binasını ziyaret etti.

Burada proje yürütücüleri ile görüşen heyet, mülteci çocuklarla, diÄŸer çocukları  kent ölçeÄŸinde bir araya getirecek, mültecilerin barınma sorunlarına iliÅŸkin atölyeler düzenleyerek, kentsel bütünleÅŸmenin saÄŸlanacağı projelerde birlikte çalışmak üzere görüşmeler yaptı.  

 

  “Önder Mahallesi’nde 3 bin mülteci yaşıyor.”

Tespit sırasında ‘Mahallenin tüm yapısı deÄŸiÅŸti’ diyen Önder Mahallesi Muhtarı Nuri Aygül, bazı ev sahiplerinin oturulamayacak durumda olan gecekonduları ve barakaları fahiÅŸ fiyatlara mültecilere kiraladığını söyledi.Aygül, AltındaÄŸ’da resmi rakamlara göre yaklaşık 20 bin mültecinin, Önder Mahallesi’nde ise 3 bin mültecinin barındığını bildirirken, Suriyeli mültecilerin kendi yaÅŸam biçimlerini - ticaretini ve geçimlerini kendi kuralları içerisinde hayata geçirdiklerini ifade etti.


Toplam Görüntülenme : 50576
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!