Sobe Gazetesi 2024 - Saraçoğlu Mahallesi, Büyükşehir Belediyesi’ne devrediliyor
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Saraçoğlu Mahallesi, Büyükşehir Belediyesi’ne devrediliyor

SaraçoÄŸlu Mahallesi,  BüyükÅŸehir Belediyesi’ne devrediliyor

Kaygılıyız, mücadeleye devam edeceğiz

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve BaÅŸkent Dayanışması düzenlediÄŸi basın toplantısında  tarihi SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne devredildiÄŸini bildirerek, “ Ãœzüntü verici bu durum nedeniyle çok kaygılıyız. SaraçoÄŸlu’nun BüyükÅŸehir’e devredilmesi,  alanın bugünlerde ismi sıkça zikredilen TÃœRGEV’e verileceÄŸine dair kaygılarımızı artırıyor” dedi.

 

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin BüyükÅŸehir Belediyesi’ne devredilmesinin büyük üzüntü verici olduÄŸunu belirterek,  SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde ikamet eden son insanın da çıktıktan sonra mahallenin artık abluka altında olacağına iÅŸaret etti.

Candan,  “SaraçoÄŸlu,  kamusal yaÅŸantımız olmaktan çıkarılacak. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde herkesi  SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne sahip çıkmaya,  Gezi’nin yıldönümünde bu konuda herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz.  SaraçoÄŸlu mahallesinin ranta kurban edilmemesi kamuya kazandırılması için BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri olarak mücadeleye devam edeceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

SaraçoÄŸlu’na sahip çıkalım

Candan, “Dünya Çevre Günü olan 5 haziran Pazar günü saat 12:00’de BaÅŸkent Dayanışması olarak Konur Sokak’ta buluÅŸacağız ve SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne yürüyeceÄŸiz. SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne sahip çıkmak için, basın açıklamasını da SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Cumhuriyet’in kültürel mirasına sahip çıkan herkesi  5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde SaraçoÄŸlu’na sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

İçler acısı bir durumda

Candan, SaraçoÄŸlu’nu Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne devrine iliÅŸkin ÅŸunları söyledi:

Dün itibariyle SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde Namık Kemal Ortaokulu’nun kapatılacağına dair gelen bilgiyle öğrenci velilerinin eylemi gerçekleÅŸti. Biz de ona destek verdik, eylemden sonra kaymakamla görüşmeye gidildi. Kaymakamla görüşmeye giderken, kaymakamlığın yanındaki sokakta iÅŸ makinelerinin bir hareketlilik içinde olduÄŸunu gördük ve yerinde tespit etmek istedik. Ä°ki kiÅŸi alana girdik. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin kaymakamlığın olduÄŸu sokak  tamamen iÅŸgal altında emniyet güçleri tarafından kullanılıyor. Çöpler toplanıyor yaklaşımıyla ahÅŸap kapılar, panjurlar ve kiremitler sökülmüş durumda yani yıkılmadan önceki içler acısı son durumunu gördük. Durumu koruma kuruluna anlattık. Koruma Kurulu BaÅŸkanı  artık SaraçoÄŸlu Mahallesi ile BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Koruma Uygulama ve Denetim Büroları’nın (KUDEB)ilgileneceÄŸi bilgisini verdi.  Birinci derece kentsel SÄ°T alanı olan aÄŸaçları, alanını tamamı tescilli olan bir noktada Koruma kurulu müdürünün böyle bir açıklama yapması oranın el deÄŸiÅŸtirdiÄŸine iliÅŸkin şüpheler oluÅŸturdu.”

Korunarak kamuya kazandırılmalı

Kaymakamla yapılan görüşmeyi de aktaran Candan, şunları kaydetti:

 “Kaymakamla olan görüşmede ben de vardım. Kaymakam da SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin BüyükÅŸehir Belediyesi’ne devredildiÄŸini  söyledi. Kaymakam SaraçoÄŸlu Mahallesi’ne iliÅŸkin projenin içeriÄŸini bilmemekle birlikte kaymakamlık, Namık Kemal Ortaokulu, kütüphane ve tüketici haklarıyla ilgili olan binaların kendisinde kalmasını talep ettiÄŸini ancak herhangi bir görüşme ve bilgilenme olmadığını ifade etti. Bu da ikinci kuÅŸku uyandırıcı durumdu.  Resmi gazetede yayımlanan ‘SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin lojman statüsünün kaldırılarak ekonomiye kazandırılması için kamu kurumlarına yerel yönetimlere belediyelere vakıflara ve derneklere verilmesi kararı’na açtığımız dava devam ederken, böyle bir söylemle karşı karşıya kaldık. BaÅŸkent Dayanışması bileÅŸenleri olarak hemen harekete geçtik.  Çünkü BüyükÅŸehir’e devredilen alanların başına neler geldiÄŸini biliyoruz. AOÇ’de 2006 yılında plan yapma yetkisi BüyükÅŸehir’e verilmiÅŸti, bugün aynı durumla SaraçoÄŸlu Mahallesi karşı karşıya kaldı, kaygılıyız”

Kaymakamın dahi haberi yok

Kimya Mühendisleri Ankara Şube Başkanı Ergin Etike ise tepkisini şöyle dile getirdi:

“Kaygı duyuyoruz, mahallenin mevcut metruk ve terk edilmiÅŸ hali rahatsız ediyor. Birinci derece SÄ°T olması nedeniyle aslına uygun olarak korunması ve kamu yararı amacına uygun olarak restore edilerek kamuya tekrar kazandırılmasını istiyoruz. Oysa oraya ne gibi bir iÅŸlem yapılacağının meçhul olduÄŸunu gösteriyor. SaraçoÄŸlu mahallesine ne yapıldığını STK’lar odalar halk ve ilçenin kaymakamı dahi bilmiyor. Bir mahalle düşününki mülkiyeti devlete ait olan bir parselde ne yapılacağını devleti o parselde temsil eden kaymakam bilmiyor. Dolayısıyla birinci öncelikli talebimiz SaraçoÄŸlu mahallesinin ne yapıldığını kamuoyunun bunu öğrenmesidir.

DiÄŸer katılımcılarda büyük kaygı duyduklarını SaraçoÄŸlu’nun ranta kurban edilmesine izin vermeyeceklerini belirterek. Bütün duyarlı kesimleri mücadeleye davet etti.

 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Basın Birimi 


Toplam Görüntülenme : 52399
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!