Sobe Gazetesi 2024 - Ankara Garı ve tüm TCDD yapıları tehdit altında
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ankara Garı ve tüm TCDD yapıları tehdit altında

Ankara Garı ve tüm TCDD yapıları tehdit altında

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ana statüsünün deÄŸiÅŸtirilmesiyle birlikte Ankara Garı dahil bütün TCDD yapılarının ve arazilerinin tehdit altında olduÄŸunu bildirdi

Haftalık  basın toplantısında  4 Haziran da  resmi gazetede yayınlanan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ana statüsünün deÄŸiÅŸtirilmesini deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, ana statünün deÄŸiÅŸtirilmesiyle birlikte HaydarpaÅŸa baÅŸta olmak üzere Ankara Garı ve bütün illerdeki TCDD binaları , istasyonları tehdit altında. TCDD özelleÅŸtirilerek,bütün arazileri ve istasyonları  sermayeye peÅŸkeÅŸ çekiliyor. Yüksek hızlı tren garının  arkasından kalan Ankara Gar Binası  Cumhuriyetin en büyük katliamına tanıklık etmiÅŸ bu yapının da tehdit altında olduÄŸunu düşünüyoruz” uyarısında bulundu.

Vazgeçilsin 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan  “Ana statünün deÄŸiÅŸtirilmesiyle yönetim yapısı da deÄŸiÅŸiyor. TCDD ‘nin mal varlıkları satma kiralama gibi süreçlerle karşı karşıya kalıyor. Devlet bütün bu süreçlerden elini çekerek kontroller gibi bir yapıya bürünüyor. TCDD tamamen ÅŸirketleÅŸiyor. Ãœlkeyi devleti ÅŸirket gibi yönetmek hükümetin genel yapısı. Zurnanın son deliÄŸi TCDD. 64 hükümet programında vardı. 65. Hükümet gelir gelmez TCDD ana statüsünü deÄŸiÅŸtirdi. Bugün HaydarpaÅŸa baÅŸta olmak üzere Ankara Garı ve bütün illerdeki TCDD binaları ve istasyonları tehdit altında. Bundan vazgeçilsin, toplum buna tepki göstermezse bir ülkenin kalbe kan taşıyan aort damarını kesmiÅŸsiniz demektir” diye konuÅŸtu.

Amaç maddesi TCDD’nin başına gelecekleri gösteriyor

Candan ana statünün değiştirilmesine ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bütün bu süreçlerin nasıl geliÅŸtiÄŸine dair 4 Haziran Cuma Günü Devlet Demiryolları Ä°ÅŸletmesi’nden TCDD’nin ana statüsünün deÄŸiÅŸtirilmesine iliÅŸkin Resmi Gazetede ana statüsü yayınlandı. Ana statü, “TCDD Genel Müdürlüğü adı altında teÅŸkil edilen yapının, teÅŸkilat yapısını müessesini baÄŸlı ortaklık iÅŸletme ve iÅŸtiraklarını ve bunların arasındaki iliÅŸkinin tasfiye denetim mali ve personele iliÅŸkin hükümlerinin ve bütün mal varlığı ilgili hususlarının düzenlemesini içeriyor.  Sadece amaç maddesini okuyarak TCDD’nin başına gelecekleri, YHT’nin varlığı ile Celal Bayar Bulvarında yaÅŸadığımız aÄŸaç katliamı sonrasında Ankara Garı’nın tehdit eden ÅŸeyin bütün Türkiye sathına yayılmış olan demiryollarının, arazilerinin, binalarının nasıl talan edileceÄŸi,  ulaşımın nasıl özelleÅŸtirilip ÅŸirketleÅŸtirileceÄŸi ve tasfiye edileceÄŸini gösteriyor.

Bağımsızlığımızdan vazgeçmişsiniz demektir

Hükümete bu uygulamadan vazgeçilmesi çağrısında bulunan Candan, şunları söyledi:

“TCDD’nin çok inanılmaz toprak varlığı ve mal varlığı var. Hem istasyon binaları hem demiryolunun geçtiÄŸi her bir arazi TCDD’nin önemli bir mal varlığı ve ulusal bağımsızlığın garantörü. SavaÅŸ döneminde afet döneminde en önemli ulaşım ağıdır TCDD . Bundan vazgeçerseniz bağımsızlığından vazgeçmiÅŸsiniz demektir. Bunu ÅŸirketleÅŸtirip özelleÅŸtirirseniz, parası olan ÅŸirketlerin demiryolları olmaya baÅŸlar ki bunlar geleceÄŸimizin bağımsızlık ve bulunduÄŸumuz bağımlılıkla ilgili süreçlerde kötü noktalara gidecektir. Tasfiye etmek ne demek. TCDD’yi tasfiye eden hangi anlayış olursa olsun tasfiye olur. Ã‡Ã¼nkü demiryolu ulaşımı  bu ülkenin ana can damarlarından birisidir.  Demiryolları bütün ülkelerde en önemli ulusal deÄŸerlerdir.”

Celal Bayar Bulvarındaki katledilen ağaçlar için suç duyurusunda bulunduk

YHT için Celal Bayar Bulvarı’ndaki aÄŸaçların katledilmesine de deÄŸinen Candan sözlerine şöyle devam etti:

“TCDD Gar binasının hemen arkasında teknoloji geliÅŸiyor, ulaşımda kolaylık saÄŸlanması için Yüksek Hızlı Tren  Garı yapısı yapıldı ve o süreçte Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni ve meslek odasının açtığı davalar aleyhimize sonuçlandı ama bu süreç kendi içerisinde artarak belli noktalardaki istasyonlara, Etimesgut’a  ve diÄŸer noktalara kadar kaydı. YHT garının faaliyete girmesi gündemdeyken YHT gar binasının önünde bulunan Celal Bayar Bulvarı’ndaki aÄŸaçlar tek tek kesildi. 150’ye yakın aÄŸaç katledildi. Bunların her biri 60 yaşından büyüktü bunlar YHT teknolojik olarak neoliberalizimin kentleÅŸme ve mekânsal süreçlerini daha iyi görünmesi yaklaşımıyla Gezi’nin arifesinde kesildi. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak bununla ilgili suç duyurusunda bulunduk.

Bütünlükçü mücadele yürütülecek

Candan, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak 2003 yılında kamu hizmetinde mimarlığa tanıklık projesi baÅŸlattıklarını da anımsatarak, “Bu kapsamda kamudaki tasfiye sürecinin baÅŸka bir boyuta gideceÄŸini öngörerek TC ÅŸekilleniÅŸi ve yapı envanteri üzerine çalışma yaptık.  Bunun ilki o dönemlerde tartışılan iller bankasının tasfiyesi süreciydi. Türkiye’nin deÄŸil dünyanın tek örneÄŸiydi. Ä°lk çalışmamızdı iller bankası tehdit altında yapısı sonra  köy hizmetleriydi bugün köy hizmetlerine iliÅŸkin ulaÅŸabildiÄŸimiz tek arÅŸiv bizde çünkü köy hizmetleri arÅŸivlerinin büyük bölümünü SEKA’ya gönderdiler bu kadar da fütursuzlar. Oda gitti. Üçüncü çalışmamız TCDD idi.  Elimizde o dönemde yaptığımız çalışmalardan kaynaklı epey bir arÅŸiv var. Bütün bunların toptan korunmaya alınması gerekiyor. TCDD’yi bütünlükçü bir mücadele alanına dönüştürmek  ve arazi üzerindeki rant politikalarını bertaraf etmek Türkiye ölçeÄŸinde ortak çalışmalar yürütmek zorunluluk, konu Mimarlar Odasının ana gündemilerinden birisi olmak zorunda ” dedi.

TCDD arazileri sermayeye peşkeş çekiliyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Gökhan Yıldırım, ise tepkisini şöyle dile getirdi:

“Devletin saÄŸlık ve barınma yanında ulaşım da halkına sunması  gereken bir hizmet. Bu hizmetin özelleÅŸtirilmesi demek ülkenin baÅŸka bir boyuta gidiyor olması demek. TCDD özeleÅŸtirme sürecini başından beri hissedebiliyorduk. Devlet tarafından metro gibi ulaşım açısından baÅŸarısız planlamalar yapıldı.  Bir yandan da ranta hizmet eden YHT gibi ulaşım araçları da gündeme girmiÅŸ oldu. Etimesgut’taki Åžeker Fabrikası arazisi devamında yapılan YHT bakım onarım tesisleri ve aynı zamanda Gar bölgesine  yapılan karma fonksiyonlu büyük bir istasyon binası var. Bunlarla birlikte zaman içinde bunun nasıl hizmet edeceÄŸini görmüş olduk. YHT baÅŸtan beri plansız bir projeydi kuÅŸ göç yolları üzerinde yer alan, her trenin geçiÅŸiyle birlikte binlerce kuÅŸun katledilmesine yol açan bir projeydi. Bu rant amacının yetmediÄŸini bir ÅŸekilde özelleÅŸtirilerek TCDD’nin tüm arazilerinin sermayeye peÅŸkeÅŸ çekilmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu korkunç bir ÅŸey. Ulaşımın temel bir hak olduÄŸunu ve devlet tarafından saÄŸlanmaya çalışılması gerektiÄŸini söylemeye devam edeceÄŸiz.“


Toplam Görüntülenme : 49857
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!