Sobe Gazetesi 2024 - ÇED’den anladıkları toz ve gürültü
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
ÇED’den anladıkları toz ve gürültü

ÇED’den anladıkları  toz ve gürültü

Proje acilen rafa kaldırılmalı

EGO Hangarları arsasına yapılacak yüksek yoÄŸunluklu yapılaÅŸmayı yakın takibe alan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, EGO hangarlarının ÇED sürecini gölge gibi izliyor. Ekolojik etki deÄŸerlendirmesi yapılması gereken, üstün peyzaj deÄŸeri olan ve AOÇ parçası EGO Hangarları parseline iliÅŸkin ÇED toplantısında AOÇ ve AKM alanlarına yer verilmemesine tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, “ÇED’den anladıkları  toz ve gürültü. Ankara’nın katli vacip kararı olan proje acilen rafa kaldırılmalı” dedi

Ankara’nın BaÅŸkent kimliÄŸini yok eden projenin ÇED sürecine iliÅŸkin olarak Çevre Åžehircilik Bakanlığı tarafından, “ÇED süreci halkın katılımı” adlı toplantı gerçekleÅŸtirildi.  

Toplantıya Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından EGO hangarları parselinde inÅŸa edilmek istenen 38 katlı otel ve 80 katlı ofis kulesi projesini yakın takibe alan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin yanı sıra BaÅŸkent Dayanışması BileÅŸenleri, Tüketici Hakları DerneÄŸi, TMMOB’a baÄŸlı meslek odalarının temsilcileri ve vatandaÅŸlar katıldı.

Toplantıyı Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Yönetim Kurulu Ãœyesi Muteber Aslan,  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ÇED Komisyonu Ãœyesi Gülfer ArıkoÄŸlu ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Kent Ä°zleme Merkezi Yürütücüsü Redife Kolçak izledi.

Gölge gibi izleyeceğiz

Projenin Çevresel Etki DeÄŸerlendirmesini yapan firmanın yaptığı sunumda ÇED sürecini gürültü ve toza indirgemesi, AOÇ’yi yok sayması, AKM ve çevresindeki koruma alanlarına, ulaşım yoÄŸunluÄŸuna ve Ankara Çayı’na, Ankara’nın yer altı su hareketlerine yer verilmesi, hidrojeoloji haritalarına ve jeolojik etkilerine deÄŸinilmemesi ve trafik analizinin olmaması uzmanların ve vatandaÅŸların büyük tepkisini topladı.

Toplantıyı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı  Tezcan KarakuÅŸ Candan, bu projenin acilen rafa kaldırılması gerektiÄŸini bildirerek, “Bu sürecin her aÅŸamasını, halk katılımı toplantılarını, bakanlık incelemesini, format belirleme süreçlerini gölge gibi izleyeceÄŸiz. Bu vahÅŸete  izin vermeyeceÄŸiz” dedi.  Endüstri mirası olması gereken EGO hangarlarını yıkarak 70-80 katlı  yapılaÅŸma ile ilgili açıklama yapan Candan “Süreci yakın takibe aldık, Åžehircilik komisyonumuz ve ÇED komisyonumuzdaki uzmanlarla toplantı yaparak Bakanlığa sunulan proje dosyasını incelemeye aldık. Komisyonumuzun deÄŸerlendirmeleri bu projenin acilen rafa kaldırılmasıdır” diye konuÅŸtu.

AOÇ ve AKM katledilecek

Alanın hemen arkasında Atatürk Kültür Merkezi alanları ve  hipodromun bulunduÄŸuna, diÄŸer tarafında ise AOÇ arazisinin baÅŸladığına dikkat çeken Candan, şöyle devam etti:

 “Bu projenin Ulus’taki  dört bölgeden oluÅŸan AKM alanları  ve AOÇ’yi katledilecek.  Bu projenin özü AOÇ ve AKM’nin katli vaciptir kararıdır. Bu AOÇ ve  AKM için katliam projesidir.  Ankara’nın BaÅŸkent kimliÄŸini yok eden, kimliksizleÅŸtirecek bir yaÄŸma ve talan projesi ile karşı karşıyayız. Neoliberalizmin yaÄŸma politikalarının ‘mabetleri’ olan bu tür projeler Ä°stanbul’un canını okudu, sıra Cumhuriyetin BaÅŸkenti’nin canını okumaya geldi. Bu projeleri kentin merkezine yaparsanız, kentin yaÅŸamına kurÅŸun sıkarsınız. Ulus ve Kızılay’ı yaÅŸanmaz hale getirirsiniz. Kent bir matematiksel fonksiyon gibi çalışır. Kentin matematiÄŸini bozuyorsunuz.”

AOÇ’nin yer almaması kabul edilemez

Ankara Åžubesi Kent Ä°zleme Merkezi Yürütücüsü Redife Kolçak, ÇED sürecinde AOÇ’nin ve AKM alanlarının yok sayılmasına tepki göstererek, ÅŸunları söyledi:

 “Bu alana iliÅŸkin olarak 2006 yılından itibaren mahkeme süreci devam ediyor. Kültürel ve endüstri miras olan EGO hangarlarının yıkıldığı bu alana iliÅŸkin olarak doÄŸal ve tarihi SÄ°T raporlarına yer vermemiÅŸsiniz. Bir ÇED firması olarak AOÇ’yi ve AKM’yi görmezden gelmeniz bir gaflet olarak deÄŸerlendiriyorum. Burada bitkisel toprak yok dediniz, bunu neye dayanarak söylüyorsunuz. 30 metre derinliÄŸine inecek bir otoparktan bahsediyorsunuz ancak Ankara Çayı ve yer altı kaynaklarına iliÅŸkin hiçbir bilgi vermediniz. Karma yapılı bir inÅŸaat sürecinden bahsederek, AVM, konut, iÅŸ merkezi,otel hazır beton tesisi ve okulun yer alacağını belirtiyor ancak trafik analizlerine hiç deÄŸinmiyorsunuz”

Bilimsel altlık yok

Sunumda arsanın hemen yakınındaki Yüksek Hızlı Tren’den bahsedilmediÄŸine de deÄŸinene Kolçak, şöyle devam etti:

“Bu kapsamda Celal Bayar Bulvarı’nda her biri 60 yaşın üzerinde 150 aÄŸaç kesildi.  Yine bu projeyle neler kaybettiÄŸimize hiç deÄŸinilmemiÅŸ. Tamamen sermayeye hizmet edecek projeyle karşı karşıyayız. Binlerce işçinin çalışacağı inÅŸaat sürecine iliÅŸkin olarak iÅŸ güvenliÄŸi konusuna da tanıtım dosyasında hiç yer vermediniz. Ekolojik katkı deÄŸeri olan bu arsa için Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek, “ Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na benim haberim olamadan satmışlar” dedi, Nasıl bir kent yönetimi bu kadar tartışmalı bir yerin satışından haberi olmaz. Öte yandan yine sunumunuzda korunan alanlara iliÅŸkin bilimsel altlık yok.”

Ankara bu projeyi kaldıramaz

Bunun üzerine Çevre Åžehircilik Ä°l Müdürlüğü ve firma yetkilileri bütün görüşleri not aldıklarını kesinleÅŸmiÅŸ bir projenin olmadığını,  meslek odalarıyla tekrar bir toplantı yapılacağını bildirdi.

Åžehir Plancısı Cemalettin Erol ise yaklaşık EGO hangarları parselinin, 38 katlı otel ve 80 katlı ofis kulesi projesini kaldıramayacağına dikkat çekerek, “Bu alan ve ulaşım ağı bu kadar yoÄŸunluklu bir projeyi kaldıramaz. 60 kiÅŸinin ikamet edeceÄŸinden bahsediliyor. Sunumda buna iliÅŸkin bir analize yer verilmemiÅŸ, taşıma kapasitesi hakkında herhangi bir bilgi de yok. çevresel etkisine yer verilmemiÅŸ. Projeden vazgeçilmeli” dedi.

Vazgeçilmeli

Anıttepe Mahalle Muhtarı Ufuk Kaplan ise, bir vatandaş olarak bölgenin trafik yüküne işaret ederek, tepkisini şöyle edile getirdi:

“Bir vatandaÅŸ olarak Ankara’nın bu tür yapılara hapsedilmesine karşıyım. Altyapıyı ve metroyu yapamayan bir belediyemiz var, hal böyleyken kent böyle bir yoÄŸunluÄŸu kaldıramaz. Öte yandan Kültür sokakta bir inÅŸaat yapılırken altından bir dere çıktığını öğrendim. Bu alanın altından da yer altı kaynaklarını olduÄŸu belirtiliyor. Bu projeye neresinden bakarsanız bakın kent için büyük bir tehlikedir, vazgeçilmeli”

Tüketici Hakları DerneÄŸi Temsilcisi Åžirzat Mogan, “Bu projede yeÅŸil alanlara ve çocuk park alanlarına iliÅŸkin hiçbir ÅŸey yok. Altyapının olmayışını ve trafik yükünü de ele aldığımızda durum içler acısı”


Toplam Görüntülenme : 53746
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!