Sobe Gazetesi 2024 - Kalem oynatılmayacak tarihi alanda kepçe oynatıyorlar
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kalem oynatılmayacak tarihi alanda kepçe oynatıyorlar

Kalem oynatılmayacak tarihi alanda kepçe oynatıyorlar

Büyükşehir Belediyesi'nden Augustus Tapınağı ve Hacı Bayram çevresinde yıkım!

Kalem oynatılmayacak tarihi alanda kepçe oynatıyorlar

BüyükÅŸehir Belediyesi'nin dün gece arkelojik SÄ°T alanı olan Augustus Tapınağı'nın bulunduÄŸu bölgede Hacı Bayram Cami istinat duvarını,  arkeolog  ve Kültür Bakanlığı yetkilileri olmadan iÅŸ makineleriyle yıkmasına tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, iÅŸ makinelerinin içinde sütun baÅŸlarının olduÄŸu tarihi kalıntıların, hiçbir arkeolog ya da Kültür Bakanlığı gözetimi olmadan iÅŸ makineleriyle taşındığını bildirdi.

Alanda inceleme yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Büyükşehir Belediyesi suç işliyor, Hacı Bayram çevresi Ulus Tarihi kent merkezinin kalbi, Augustus Tağınağı ve sırt sırta vermiş Hacı Bayram Cami, kültürlerin bir aradalığının simgesidir. Koruma kurulu ne yapıyor? Müzede sorumluluğu olan, arkeologlar nerede? Kalem oynatılmayacak tarihi alanda kepçe oynatıyorlar " dedi.

Mimarlar, BüyükÅŸehir Belediyesi'nin dün gece  arkelojik SÄ°T alanı olan Augustus Tapınağı'nın bulunduÄŸu bölgede Hacı Bayram Cami istinat duvarını,  arkeolog  ve Kültür Bakanlığı yetkilileri olmadan iÅŸ makineleriyle yıkmasına tepki gösterdi.

Tarihi kalıntılar iş makineleriyle taşındı

BüyükÅŸehir Belediyesi  yetkilileri iÅŸ makineleriyle dün gece Roma Döneminden kalma tarihi kalıntıların bulunduÄŸu, bölgedeki  Hacı Bayram Camisi istinat duvarını yıktı. Ä°ÅŸ makinelerinin içinde sütun baÅŸlarının olduÄŸu tarihi kalıntıları, hiçbir arkeolog ya da kültür bakanlığı gözetiminde olmadan iÅŸ makineleriyle götürmesi pes dedirtti. Kalıntıların nereye götürüldüğüne iliÅŸkin ise bilgi verilmedi.

Tam bir yıkım ekibi ile karşı karşıyayız

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi:

"Ulus Tarihi Kent Merkezi BüyükÅŸehir Belediyesi'nin tehditi altında, kültür katmalarının bulunduÄŸu alana, züccaciye  dükkanına girmiÅŸ fil gibi davranan BüyükÅŸehir Belediyesi, tarihin korunması ve önlemlerin alınması için gereÄŸini yapmak durumundadır. Önlemini almadan, Ulusta yargı kararlarına raÄŸmen, tarihin içerisine iÅŸ makinaları ile girerseniz ,istinat da yıkılır, yakında Augustus tapınağı da yıkılır. BüyükÅŸehir Belediyesi 1.dereceli arkeoloji SÄ°T alanında kalem oynatmaması gerekirken kepçe oynatıyor. Bu anlayış, birgecede 1.derece kültür varlığı Marmara Köşkünü yıktı, Hacı  Bayram'da çıkan Roma kalıntılarına beton döktü.Tam bir yıkım ekibi ile karşı karşıyayız."

Kurul üyeleri uyurken tarih altüst ediliyor

"Ulus civarında kazılarda çıkan Roma kalıntılarına beton döken kültür bilmez bir anlayışla karşı karşıyayız" diyen Candan şöyle devam etti:

"Kültür Bakanlığı Koruma kurulu aldıkları sorumlulukların farkında mı? Koruma Kurulu Hacı  Bayram çevresine ve Ulus'a göz bebeÄŸi gibi bakmak zorunda. BüyükÅŸehir haber vermiyor, kurul bihaber… tarihe yapılan büyük bir saygısızlık var. Bu bir vicdansızlıktır. Böyle bir ülkede böyle bir kültür deÄŸerleri ortamında koruma kurulu üyelerinin gözlerini kırp mamaları gerekiyor. Kurul üyeleri uyurken, tarih alt üst ediliyor" dedi.

Bu anlayışı müzeye kaldırmanın zamanı geldi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya ise tepkisini şöyle dile getirdi:

"Ulus Tarihi Kent Merkezi'ndeki planlamaya yönelik kaygılarımız devam ediyor. Hacı Bayram Cami çevresinde hiçbir önlem almadan yapılan bu yıkımda kaygılarımızda ne kadar haklı olduÄŸumuzu gösteriyor. Alanda yaptığımız incelemede tarihi duvarın  iÅŸ makineleriyle yıkıldığını gördük. Bu tarih düşmanlığıdır. EdindiÄŸimiz bilgiye göre koruma kurulu üyelerinin ve kültür bakanlığı yetkilerini sabah bir ara gelip gittiÄŸini öğrendik. Büyük ihtimal basına yansıyan haberlerden sonra geldiler. Böylesi bir tarih varlığında uzmanların öylesine bir bakması kadar abesle iÅŸtigal bir durum olamaz. Uzmanlar başından sonuna kadar orada olması gerekiyor. Öte yandan tarihi kalıntıların nereye götürüldüğünü sorduÄŸumuzda ise 'müzeye götürüyoruz' dediler. Orada kendi yerinde sergilenmesi gereken tarihi kalıntılar neden müzeye götürülüyor. Tarihi sütunları müzeye kaldıran anlayışı artık müzeye kaldırmanın zamanı geldi."

Kaya, konuya iliÅŸkin olarak Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na, Kültür Bakanlığı'na ve BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı'na resmi yazıyla bilgi alacaklarını da belirtti.

Daha önce de uyardık

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Gökhan Yıldırım, şunları söyledi:

"Daha öncede bu konuda uyarılarda bulunmuÅŸtuk. BüyükÅŸehir Belediyesi, 2010 yılında da  Agustos Tapınağın yanında çalışma yaparken inÅŸaat malzemelerini tarihi duvar kalıntısının önüne yığmıştı. Halkın giriÅŸini engellemek için yapılan bariyerler de uçlarına takılan sivil demirlerle tarihi duvara çakılmış durumdaydı. Belediye ÅŸimdide Hacı Bayram Camisi istinat duvarını, tarihi arkelojik SÄ°T alanı olan bölgede, arkeolog gözetimi ya da Kültür Bakanlığı yetkilisi olmadan yıkıyor."

Yıldırım, şöyle devam etti:

 "Tarihi kalıntıların olduÄŸu bölgede, yıkımın ertesi sabahında içinde sütun baÅŸlarının olduÄŸu tarihi kalıntıları, hiçbir arkeolog ya da kültür bakanlığı gözetiminde olmadan iÅŸ makineleriyle götürmesinin ise  bu ülkede tarihe ve kültüre verilen deÄŸerin ayaklar altında olduÄŸunu gösteriyor.  Bölgede bir çalışma yapılacaksa mutlaka arkeolog gözetiminde yapılmalı. Korunması gereken bütün tarihi deÄŸerler korunma altına alınarak titizlikle bir çalışma yürütülmeli. Alanda yıkılan duvarın tarihsel tespitinin yapılıp yapılmadığını da yetkililere resmi yazıyla soracağız."


Toplam Görüntülenme : 48012
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!