Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar AOÇ’de Ankapark’ın peşinde
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar AOÇ’de Ankapark’ın peşinde

Mimarlar AOÇ’de Ankapark’ın peÅŸinde

“BüyükÅŸehir Belediyesinin 10 yılı doldu,  intifa hakkı kaldırılmalı”

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarındaki her türlü iÅŸlemin fikri takibine titizlikle devam ediyor.   5659 sayılı AOÇ kanununda yapılan deÄŸiÅŸiklikle, plan yapma yetkisi ve hayvanat bahçesi alanındaki BüyükÅŸehir Belediyesi lehine yapılan intifa hakkının tesis edilmesinin süresi doldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “Ankapark olarak bÄ°linen hayvanat bahçesi alanının 10 yılı aÅŸmamak üzere intifa hakkı süresi 21 Haziran  2016 tarihinde doldu.  Melih Gökçek Ankapark’ı AOÇ’ye derhal iade etmeli “dedi.

“HukuksuzluÄŸun hüküm sürmesine izin vermeyeceÄŸiz”

Candan sözlerine şöyle devam etti:

“5659 sayılı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi Müdürlüğü KuruluÅŸ Kanunu hükümlerine 21 haziran 2006 tarihinde eklenen geçici madde ile, BüyükÅŸehir Belediyesine AOÇ’de plan yapma yetkisi ve  BüyükÅŸehir Belediyesine bedelsiz intifa hakkı tesis etmiÅŸti. 21 Haziran 2016 tarihinde  hem 10 yıllık süre doldu, hem de kanun maddesinde yer alan ‘amaca aykırı kullanımlara teÅŸebbüsün ve/veya kullanımın tespiti halinde bu arazilerin intifa ve/veya iÅŸletme hakkı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi Müdürlüğüne derhal iade edilir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi arazileri üzerinde konut, ticaret ve sanayi amaçlı yapılaÅŸma yapılamaz’ maddesinden kaynaklı, Melih Gökçek Ankapark alanını AOÇ’ye iade etmelidir.”

AOÇ’ye iade etmeli

Kanuna aykırı bir şekilde, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan inşaatların devam ettiğine de dikkat çeken Candan şunları kaydetti:

“Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nde ki hayvanat bahçesini kapatarak hayvanların telef olmasına neden olan ve AOÇ’yi metal oyuncak yığınına çeviren BüyükÅŸehir Belediyesi, halka ait olan AOÇ arazisini iade etmelidir. Kendisine tanına süre dolmuÅŸtur. AOÇ’de plan yapmayı beceremediÄŸi gibi, 10 yıllık sürede kanuna uygun iÅŸlemler tesis edememiÅŸ, hayvanat bahçesinden ticari bir Ankapark israfı ortaya çıkartmıştır. AOÇ ana planları iki kez yargı tarafından iptal edilmiÅŸtir. Aynı ÅŸekilde Hayvanat Bahçesi yenileme alanı planı da iptal edilmiÅŸtir.  Burada yapılması gereken Hayvanat Bahçesi alanının AOÇ’ye iadesi, plan yapma yetkisinin BüyükÅŸehir’den alınması, AOÇ’ye verilen zararların yöneticilerden tazmin edilmesidir.”

Konuyla ilgili kurumlara resmi yazı yazdıklarını ve süreci yakından takip ettiklerini dile getiren Candan, AOÇ’de 10 yıllık sürenin dolması üzerine harekete geçtiklerini, hukuksuzluÄŸun bu ülkede hüküm sürmesine asla izin vermeyeceklerini belirtti.


Toplam Görüntülenme : 54259
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!