Sobe Gazetesi 2024 - Atatürk anıtının çelenkleri neden onarılmıyor?
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Atatürk anıtının çelenkleri neden onarılmıyor?

Atatürk anıtının çelenkleri neden onarılmıyor?

Zafer Meydanı'nda bulunan Mareşal Atatürk Anıtının kırılan bronz çelenkleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin yetkilileri uyarmasına ve vatandaşların şikayetlerine rağmen 5 gündür onarılmıyor.

Vatandaşların Büyükşehir Belediyesi Şikayet Hattı olan Mavi Masa'ya yaptıkları şikayetlerin dikkate alınmaması ve kopan bronz parçanın çalınma ihtimali olmasına rağmen eski haline getirilmemesi büyük tepkiye neden oluyor.

Öte yandan basında çıkan haberlere rağmen sadece kopan bronz parçanın yerinin değiştirilmesi de dikkat çekti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Cumhuriyet dönemi eseri olan anıttaki tahribatın giderilmesi için Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na resmi yazı yazdıklarını anımsatırken, yetkililerin duyarsızlığını eleştirdi.

Çelenklerin çalınması mı bekleniyor?

Candan, yetkililere "Bir sanat eseri özelliği taşıyan anıtın kopan bronz çelenklerinin çalınması mı bekleniyor? Beş gün geçmesine rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün anıtındaki tahribat neden giderilmiyor" sorusunu yöneltti.

Milli bayramlarda çelenklerle süslenen anıtın günümüzde yoğun trafiğin ve yüksek binaların olduğu Atatürk Bulvarı'nın ortasında kaldığına dikkat çeken Candan, Mareşal Atatürk Anıtı'na ilişkin şu bilgileri verdi:

"Ankara'nın kent merkezi Ulus ile Çankaya'yı bağlayan hatta yer alan Sıhhiye'de Zafer Meydanı'na yerleştirilen anıt, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin dördüncü anıtı olan heykelin açılışını İsmet İnönü yapmıştır. Malzeme olarak bronz ve mermer kullanılan anıtta, Atatürk, kaputu ve mareşal üniforması içinde, iki eli kılıcının kabzasında birleşik, yüzü Çankaya'ya dönük biçimde ayakta görülmektedir. Bronz heykelin yer aldığı kaidenin yanlarında zafer çelenkleri bulunmaktadır. Bronz heykel 1,75 m. ve mermer kaide 2 m. yüksekliğindedir."


Toplam Görüntülenme : 52637
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!