Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ torba yasa tasarısında koordinat kaçamağı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ torba yasa tasarısında koordinat kaçamağı

AOÇ torba yasa tasarısında koordinat kaçamağı

Koordinatlar Kaçak Saray ve Ankaparkı iÅŸaret ediyor. Kaçak Saray hukuktan kaçırılıyor, Hayvanat Bahçesi alanı  ticarileÅŸiyor.

TBMM’ye sunulan   Türkiye Varlık Fonu kurulması ve bazı kanun hakkında kararnamelerle ilgili deÄŸiÅŸiklik yapılmasına iliÅŸkin kanun tasarısına mimarlardan tepki geldi. Mimarlar, "Atatürk Orman ÇiftliÄŸi alanlarının torba yasa tasarısı ile BüyükÅŸehir'e verilen sürenin uzatılmasını ve CumhurbaÅŸkanlığı tarafından kullanılan Kaçak Saray ve hukuksuz tüm yapıların hukuktan kaçırılmasını kabul etmiyoruz" dedi.

AOÇ’deki hukuksuzluÄŸu, vefasızlığı, kamusal alanın ticarileÅŸmesini kabul etmiyoruz

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye baÅŸlayan torba yasa tasarısının 10. Maddesi'nin Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin çok tartışmalı alanlarıyla ilgili maddeleri içerdiÄŸine dikkat çekerek, ÅŸunları söyledi:

"2863 Sayılı Koruma Kanunu ve ilgili mevzuattaki kısıtlamalara tabi olmaksızın her ölçekteki plan,proje,ruhsat iÅŸlemleri BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından yapılır denmek suretiyle öncelikle hem AOÇ Kanunu hem Koruma Kanunu bütünlüğü bozuluyor. Burada tam olarak önce mevzuat sonra yargı kararlarını saf dışı bırakma amacı güdülüyor. AOÇ Hayvanat Bahçesi ve Kaçak Saray yerleÅŸkesini maddenin ekinde krokilerde koordinatlar verilerek tüm hukuksal süreçleri devre dışı bırakan, Hayvanat Bahçesi alanının BüyükÅŸehir Belediyesi lehine  10 yıllık  intifa süresini 29 yıla uzatan ve üçüncü ÅŸahıslara kiraya verilmesini öngören tasarı, 5659 sayılı AOÇ kanuna ve Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına hukuka aykırıdır. Bu hukuksuzluÄŸu, toplumsal vicdandaki vefasızlığı, kamusal alanın ticarileÅŸmesini, Atatürk’ün ÅŸartlı bağışının ihlal edilmesini kabul etmiyoruz” 

Kaçak Saray ve kaçak her türlü yapı hukuktan kaçırılıyor

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Torba yasa tasarısında 1 numaralı ekli koordinatlarla verilen alan Kaçak Saray yerleÅŸkesidir. Koordinatların verildiÄŸi alan, Kaçak Saray ile birlikte Devlet Mezarlığı'nın bir bölümünü ve Atatürk’ün evini de  içerisine almaktadır. Kaçak Saray YerleÅŸkesi 1.487.931 metrekareye büyütülmektedir. Devlet mezarlığı alanı da yapılaÅŸma tehditi altındadır. Ekli 2 nolu krokide  koordinatlarda verilen alan ise Temapark olarak bilinen AOÇ hayvanat bahçesi alanıdır. Yasa maddesi önerisi ile her iki alanda da üzerindeki her türlü yapılarla birlikte, her ölçekteki imar planı, proje, ruhsat ve benzeri iÅŸlemler, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat varlıkları Koruma Kanunu ve  ilgili tüm mevzuatlara tabi olmaksızın Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından yapılır denilmektedir. Bunun anlamı bu iki alanda yer alan, Kaçak Saray ve Ankapark ile ilgili açtığımız tüm davaların, dayanaklarını  ve iÅŸlemlerini ortadan kaldırarak, AOÇ ‘nin hukuktan kaçırılmasıdır. AOÇ, Kaçak Saray ve Ankapark ile ilgili toplam 100 davamız devam ediyor. Ankara 5.Ä°dare mahkemesinin üst ölçekli planlarla ilgili verdiÄŸi iptal kararına uyulmadığı için, Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesine  yaptığımız bireysel ve kurumsal baÅŸvuru ilk elemeyi geçerek iÅŸleme alınmış durumda. Cumhuriyetin özgürlükçü deÄŸerlerinin kurucu mekanı hedef alınarak inÅŸa edilen AOÇ’nin kalbine saplanan, bu hançerlerin hukuktan vicdandan kaçırılması mümkün deÄŸildir. Koordinatlarla belirtilen Kaçak Saray’ın maddede “CumhurbaÅŸkanlığı yerleÅŸkesi bile denilemeyecek kadar”  kamu vicdanını yaraladığı ortadadır. Cumhuriyete, onun deÄŸerlerine, Atatürk’ün ÅŸartlı bağışı ve vasiyetine, kamusal alanın halka ait olduÄŸuna inananların bu sürece karşı duyarlı olacağına inanıyoruz.  AOÇ alanları ve onun  üzerine  hukuka raÄŸmen yapılan her türlü yapı kaçaktır. Hukuken kaçaktır, vicdanen kaçaktır, vefâen kaçaktır, kamusal olarak kaçaktır. Bu kaçaklık hali Cumhuriyetin kurucu deÄŸerlerinin ortadan kaldırılmasının mekânsallaÅŸmasıdır.”

AOÇ’de fırsatçılık

Candan, 2006 yılının 21 Haziranında AOÇ alanlarındaki plan yapma yetkisinin Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi'ne  verilmesinde, 5659 sayılı kanunda belirtilen durumun çok net olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"AOÇ alanlarında ticari bir faaliyet yapılamaz.  Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi kendisine verilen plan yapma yetkisini becerememiÅŸtir. BüyükÅŸehir Belediyesi tarafından AOÇ’de Ä°ki plan yapılmış  ikisi de meslek odalarının açtığı davalar ile  hukuksal olarak iptal edilmiÅŸtir. 2006 yılında 5659 sayılı kanunla, 10 yıllığına hayvanat bahçesi alanlarının intifa hakkı bedelsiz olarak  Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne verilmesinin süresi, 21 Haziran 2016 da dolmuÅŸtur. Hayvanat Bahçesi alanında yapılan planlarda iptal edilmiÅŸtir. Her defasında  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi ile, metal mezarlığına dönen, milyonlarca liranın harcandığı oyuncaklarla Ankaralının hizmetleri gasp edilmiÅŸ, AOÇ hayvanat bahçesi iç edilmiÅŸtir. Torba yasa ile 19 yıl daha Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi'ne AOÇ alanlarında yetki verilmesi  ve buraların üçüncü ÅŸahıslara kiraya verilerek iÅŸletilmesi 5659 sayılı kanuna ve kazandığımız tüm davalara , Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına aykırıdır. Hem ülkede 'milli birlikten' bahsedilecek, hem de ülkenin milli birliÄŸinin saÄŸlandığı Cumhuriyetin kurucu mekanlarına yapılanlar, hukuktan kaçırılacak…bu tam bir fırsatçılıktır. Bütün davalarımızı devre dışı bırakan, AOÇ’deki hukuksuzluÄŸu hukuktan kaçıran, AOÇ’nin baÄŸrına hançer gibi saplanan yapılaÅŸmaları  'yasallaÅŸtırma' giriÅŸimleri meÅŸru deÄŸildir.  Asla kabul etmiyoruz. Mücadelemiz devam edecek.” 


Toplam Görüntülenme : 52254
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!