Sobe Gazetesi 2024 - Beşevler MEB Kampüsünde yık yap tehdidi
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Beşevler MEB Kampüsünde yık yap tehdidi

BeÅŸevler MEB Kampüsünde yık yap  tehdidi

BeÅŸevlerde neler oluyor?

BeÅŸevler’de Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın kullandığı Yüksek Öğretmen Okulu yerleÅŸke alanında 22 sondaj yapıldığını bildiren Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, “Milli EÄŸitim Bakanlığı yerleÅŸkesi 3.Derece DoÄŸal Sit alanının devamıdır. Sondajlar durdurulsun, davalarımız devam ediyor. Alan doÄŸal varlıkları ve yapı varlıkları ile özgün niteliÄŸini korumalıdır” dedi

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, ''BeÅŸevler'de bulunan ve Milli EÄŸitim Bakanlığı tarafından kullanılan ‘Yüksek Öğretmen Okulu' arazisinin resmi kurum alanı ilanına iliÅŸkin karar  mahkeme tarafından iptal edilmiÅŸken ve yapıların  korunarak gelecek kuÅŸaklara aktarılması için tescil davamız devam ederken, alanda 22 sondaj  yaparak yık yap sürecinin baÅŸlatılması doÄŸru deÄŸil'' diye konuÅŸtu.

“MEB yerleÅŸkesi de DoÄŸal Sit alanıdır.”

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

 “BeÅŸevler’de bulunan Milli EÄŸitim Bakanlığı yerleÅŸkesinin bulunduÄŸu alan özel bir alandır. YerleÅŸkenin hemen yanındaki Ankara Ãœniversitesi Fen Fakültesi alanı 3.erece doÄŸal Sit alanı olarak tescil edilmiÅŸtir. Ä°ki alanın doÄŸal özellikleri ve florası açısından birbirinden ayrılmadığı gözle görülmektedir. MEB yerleÅŸkesinin de doÄŸal sit alanı potansiyeli olduÄŸu ortadır. Fen Fakültesi alanı ile MEB yerleÅŸkesi doÄŸal sit açısından etle tırnak gibidir. Milli EÄŸitim Bakanlığı, 1961 yılında yapılan ve dönemin eÄŸitim yapıları açısından özgünlük deÄŸeri taşıyan binalara da ev sahipliÄŸi yapan Ankara Yüksek Öğretmen Okulu YerleÅŸkesi'nde MEB Merkez Binası ve Kampüs Projesi inÅŸa etmek için uzun süredir uÄŸraşıyor. Proje için 12.09.2014 tarihinde Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi tarafından imar planı deÄŸiÅŸtirildi. YoÄŸunluÄŸu ve emsali artırılan 65 bin hektarlık alanda tarihi binaların yanı sıra binlerce aÄŸaç da bulunmakta. Projenin devasa inÅŸaat alanı ile BeÅŸevler bölgesinde ciddi bir trafik yoÄŸunluÄŸunun artacağı ve alanın eÄŸitim alanı olarak kalması gerektiÄŸi gerekçeleriyle Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak açtığımız davayı kazandık. Ankara 8. Ä°dare Mahkemesi, 2.5 emsal yapılaÅŸma ile yoÄŸunluk artışı olacağına ve söz konusu arazinin üniversiteler bölgesinde bulunması nedeniyle bu yoÄŸunluÄŸu kaldıramayacağına hükmetti. Mahkeme kararında, ‘planın uygulanması halinde telafisi güç zararların doÄŸabileceÄŸi de vurgulandı.Ayrıca yapıların korunmasına iliÅŸkin tescil davamızda devam ederken, iÅŸ makinalarının alana girerek sondaj yapılması kabul edilemez.”

“DoÄŸal SÄ°T'in kalbine 22 delik açıldı.”

BeÅŸevler yerleÅŸkesinin yapılaÅŸmaya açılmasına iliÅŸkin davayı kaybeden Milli EÄŸitim Bakanlığının yeni yapılaÅŸma hamlesi olarak yaptırdığı bu sondajı yerinde tespit ettiklerini bildiren Candan ÅŸunları söyledi: 

''Elde ettiğimiz sondaj haritasında bulunan yeni binanın krokisi yargı kararlarına aykırı şekilde, yapılaşma süreçlerinden vazgeçmeyen bakanlığı işaret etmektedir. Doğal sit alanı ilan edilmesi gereken ve yapı varlığı ile gelecek kuşaklara aktarılacak kültürel miras potansiyeli ile korunması gerekirken, doğal sitin kalbine 22 sondaj deliği açtılar. Bu sondajlar, yapılaşma tehditi sondajlarıdır, kültürsüzlüğün izleridir.Sondaj planı üzerindeki yapı izlerinin inşa edilmesi demek oradaki doğal sit varlığının ve yapıların katledilmesi demektir.''

“YapılaÅŸma sevdasından vazgeçin, nefes kadar yakından takip ediyoruz”

Candan Beşevler'in üniversiteler bölgesi olduğunu, üniversite alanına ancak bilim sondajı yapılabileceğini, MEB yerleşkesindeki rant ve talan sondajlarının kapatılarak, yargı kararlarına uyulması gerektiğini belirttti.

Candan, ''MEB yerleÅŸkesinde yapılaÅŸma sevdasından vazgeçin, nefes kadar yakından takip ediyoruz” dedi.


Toplam Görüntülenme : 52984
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!