Sobe Gazetesi 2024 - Bugüne kadar neredeydiniz?
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Bugüne kadar neredeydiniz?

Bugüne kadar neredeydiniz?

Kimse halkı kandırmasın

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara ValiliÄŸi’nin Maltepe Havagazı Fabrikası binasının yıkımı sırasında asbestin yayılmadığı açıklamasına “Amaç çözüm üretmek deÄŸil toplumu yanıltmak. Biz yıkımın gerçekleÅŸtiÄŸi dönemde, Ankara ValiliÄŸi’ne resmi yazı yazarak, hiçbir koruyucu önlem alınmadan yıkım yapıldığını belirttik ve acilen önlem alınması istedik. O zaman hiçbir önlem alınmadı. Halkın asbesti solunmasına izin verildi. Yıkımdan 13 gün sonra açıklama yapıyorsunuz. Ciddi halk saÄŸlığı sorunu yaÅŸanırken neden harekete geçmediniz? Bu güne kadar neredeydiniz?  Kimse halkı kandırmasın. Yapılması gereken acilen karantinaya almaktır” diyerek tepki gösterdi.

 

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Ankara ValiliÄŸi’nin Maltepe Havagazı Fabrikası binasının yıkımı sırasında asbestin yayılmadığı açıklamasını deÄŸerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  Ankara ValiliÄŸi’nin geçte olsa konunun öneminin farkına varmasının sevindirici olduÄŸunu vurgularken, yapılan açıklamanın toplumu yanıltmaya ve algı yaratmaya dönük olduÄŸunu belirtti.

Uyarılarımız dikkate alınmadı

Candan, Ankara ValiliÄŸi açıklamasında yer alan “Temin edilen laboratuvar analiz sonuçları oluÅŸturulan komisyon tarafından incelenmiÅŸtir. Havagazı Fabrika binası çevresinden ve tesis içerisinden, havadan ve topraktan alınan numunelerin analiz sonuçları deÄŸerlendirilmiÅŸ, henüz yıkımı yapılamamış binada asbest varlığı görülmüş ancak havada asbest yayılımının söz konusu olmadığı belirlenmiÅŸtir.  Havagazı Fabrika binası çevresinden ve tesis içerisinden, havadan ve topraktan alınan numunelerin analiz sonuçları deÄŸerlendirilmiÅŸ, henüz yıkımı yapılamamış binada asbest varlığı görülmüş ancak havada asbest yayılımının söz konusu olmadığı belirlenmiÅŸtir. Elde edilen veriler ışığında, hâli hazırda halk saÄŸlığını tehdit edecek bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Bundan sonraki süreçte, asbest içerdiÄŸi anlaşılan, yıkımı yapılmamış yapıların mevzuata ve teknik kriterlere uygun ÅŸekilde ilgili kurumların ve valiliÄŸimizin denetiminde yıkımı saÄŸlanıp, atık yönetimi kontrollü olarak yapılacaktır. Alınacak numunelerle de çevreye olabilecek tüm etkileri izlenecektir” ifadelerini ise şöyle deÄŸerlendirdi:

 “Valilik hiçbir koruyucu önlem almadan yıkımın baÅŸladığı ve asbestin çevreye yayıldığı zaman  harekete geçmeliydi. Bu kapsamda 28 Åžubat’ta Ankara ValiliÄŸi’ne resmi yazı yazarak, uyarılarda bulunduk ve acilen önlem alınmasını istedik. Ancak valilik bize bu konuda bir dönüş yapmadığı gibi  yıkımdan 13 gün sonra, asbestin çevreye dağılmasının ardından, asbestin yayılmadığına ve önlem alacağına iliÅŸkin açıklama yapıyor. Bu trajikomik bir açıklamadır.”

Laboratuvar sonuçları halka açıklanmalı

“Asbest yönetmeliÄŸine aykırı yıkım yapılmıştır. Yöneticiler bilimsel bulgular ve sonuçlarla konuÅŸmalıdır. Biz çocuklarımızın canını sokakta bulmadık” diyen Candan,  Ankara ValiliÄŸi’ne ÅŸu soruları yöneltti:

“ Asbest varlığını kabul ederken, koruyucu hiçbir önlem alınmadan bir yıkım söz konusuyken yayılmadığının garantisi nasıl veriyorsunuz?  25 Åžubat’ta gerçekleÅŸtirilen yıkım ciddi halk saÄŸlığı sorunu varken, ÅŸimdiye kadar neden harekete geçmediniz? Bu güne kadar neredeydiniz?”

Ankara ValiliÄŸince temin edilen ve asbestin yayılmadığını kanıtlayan laboratuvar sonuçlarının kamuoyuna açıklanmasını da talep eden Candan, binanın acilen karantinaya alınması gerektiÄŸini, halkın asbestin solumasına neden olan Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı’nın görevden alınması gerektiÄŸini bir kez daha yineledi.

Siyasi ve skandal bir açıklama

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Namık Kemal Kaya ise, tepkisini şöyle dile getirdi:

“25 Åžubatta, önlem alınmadan yıkımı yapılan Havagazı Fabrikası’nda 27’ Åžubat’ta asbest uzmanları tarafından numuneler alındı. Bu numuneleri yabancı bir firma ve MTA inceleyerek raporlar yayınladı.  Alandaki asbest yaÄŸmur yaÄŸdığı için çökelmiÅŸtir. Dolayısıyla rüzgâr çıkmadığı sürece bölgede asbest tehlikesi devam etmektedir. Toprağın kuruması ve olası bir rüzgarın esmesi sonucunda tekrar yayılması mümkündür. ValiliÄŸin 13 gün sonra ‘Åžu anda asbestin yayılmadığına iliÅŸkin açıklama’ bilimi reddeden, siyasi ve skandal bir açıklamadır. Toplumu yanıltan bir açıklamadır.”


Toplam Görüntülenme : 60966
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!