Sobe Gazetesi 2024 - Şehir hastaneleri ODTÜ ve AOÇ’yi katledecek
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Şehir hastaneleri ODTÜ ve AOÇ’yi katledecek

Şehir hastaneleri ODTÜ ve AOǒyi katledecek

 TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi ve Ankara Tabip Odası, ÅŸehir hastanelerini ve ODTÃœ yolunu düzenlediÄŸi basın toplantında masaya yatırdı. Meslek odaları ODTÃœ’de yapılan aÄŸaç katliamını ve rektörün tavrını kınarken,  sorunun ODTÃœ yolundan ibaret olmadığını, kaynaklarımızın uluslararası sermayeye peÅŸkeÅŸ çekildiÄŸini vurguladı. Åžehir hastaneleriyle birlikte AOÇ’nin de talan edileceÄŸini belirten meslek odaları, Ankara’da altyapının ve ulaşım sisteminin çökeceÄŸini belirtti.

Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  Ankara Tabip Odası BaÅŸkanı Vedat Bulut ve CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz katıldı.

Şehir hastaneleri habis bir ur gibi yayılarak çevresini tahrip ediyor

 Toplantıda Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan,  ÅŸehir hastanelerine, ODTÃœ Yolu’na ve AOÇ baÄŸlantı yollarına iliÅŸkin bilgi vererek, ÅŸunları söyledi:

 “Günlerdir kamuoyunda tartıştığımız ODTÃœ’deki aÄŸaç katliamı ve açılan yol, Bilkent Åžehir Hastanesi’nin bir sonucu. Dünyanın neresinde görülmüş, önce anlamsız bir yerde hastane yap sonrada açılacağı zaman yolu olmadığın anla ve yol açmak için ODTÃœ’nün aÄŸaçlarını katlet. Bu akıl dışı bir uygulamadır. Yabancı sermayeye imtiyazlarla verilen bu ÅŸehir hastaneleri, Ankara’da sadece ODTÃœ tahribatı ile kalmayacak, Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’ni, Çayyolunu, EskiÅŸehir Yolunu, Ankara’nın altyapısını ulaşımı kanalizasyonunda katledecek. Konya yoluna paralel bir yol daha planlanacak. AOÇ yolları talan noktaları olacak. Eymir Gölü’nü parçalayacak, yapılaÅŸma tehditi yaratacak baÅŸka bir yol planı var. Bunların hepsini yargıya taşıdık. Karşımızda sadece bir ODTÃœ yolu sorunu deÄŸil, Ankara’nın ulaşım planları açısından Ankara’yı kitleyecek bir sorunla da karşı karşıyayız. Ankara içinden çıkılmaz bir noktaya gelecek. Åžehir hastaneleri bir rant projesi, uluslararası sermayede bu iÅŸin içinde. ‘Ne kadar yol varsa açalım etrafını da talan edelim’ noktasına getirmiÅŸ durumdalar. Åžehir hastaneleri habis bir ur gibi yayılarak çevresini tahrip ediyor.”

 O aÄŸaçları nereye nakletti yerlerini göstersin ?

Candan, şöyle devam etti:

“ Åžehir hastanelerinin ur gibi nereden metastaz vereceÄŸini bilemeyiz. Kentin bütün bünyesini kaplayacak kanser vakası ile karşı karşıyayız. Yüzde 70 doluluk oranı vererek aslında hepimizi hasta edeceklerini söylüyorlar. Dolayısıyla bütün bu süreçleri ve rantı görünce de hasta olmamak mümkün deÄŸil.  Åžehir hastaneleriyle 25 yıllık imtiyazla bütün kaynaklarımızın uluslararası sermayeye peÅŸkeÅŸ çekileceÄŸi çok açık. ODTÃœ’de açılan yol, Ä°ncek ve KızılcaÅŸar bölgesine baÄŸlanarak Gölbaşı’na doÄŸru ulaşım saÄŸlıyor. Yani ODTÃœ yolu  ÅŸehir hastanesine ulaşım sorununu çözmeyecek ranta doÄŸru giden yol bir olacak.”

Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in 4 bin aÄŸacı naklettiÄŸi sözlerinin de doÄŸruluk payı taşımadığını ifade eden Candan, “ Ne bir gecede 4 bin aÄŸacı çıkartacak ekipmanı ne de taşıyacak ekipmanı var. Bize aÄŸaçları nereye naklettiÄŸini göstersin, AÄŸaçlar nereye dikilmiÅŸ göstersin,  Kaç tane ekipmanla bu iÅŸi gerçekleÅŸtirmiÅŸ? Bu konuyla ilgili bir suç duyurusu hazırlığı içindeyiz” dedi.

Kent bütçesi hesapsızca harcanıyor

Candan, şunları kaydetti:

“Åžehir hastanesi kentin kimyasını bozacak kılcal damarlarını patlatacak, Ankara’yı kitleyecek. Özellikle Ankara’da Bilkent ve Etlik Åžehir Hastaneleriyle plansız bir ÅŸekilde yolu olmayan bir planlama süreci sonunda, yer seçimi yapılan hastanenin yolsuzluÄŸuna yol yapmak için ODTÃœ’de binlerce aÄŸacı kestiler. 38 metre yol yapacağız dediler ama heyet tarafından yapılan tespitlerde 120 metreye kadar ODTÃœ arazisinin katledildiÄŸi görülüyor. Bu sürecin arkasında ÅŸehir hastaneleri var. Åžehir hastaneleri neoliberal politikaların saÄŸlık alanındaki uygulamalarıdır, bu açılan yolda, neoliberalizmle siyasal Ä°slam’ın birlikte seyahat ettiÄŸi yol olacaktır. Bilkent Åžehir Hastanesi 1,5 milyon metrekare alana yapıldı, 3 bin 600 yataklı. Ama bu hastaneye saatte 30 bin- 40 bin kiÅŸinin taşınması gerekiyor. Bu taşımayı yapacak ulaşım altyapısı hiçbir ÅŸekilde yok. Bu yolda onun çaresi olmayacak. Monoray öneriyorlar, monorayda olmayacak. Önemli bir ekonomik yatırım olarak ifade edilen ÅŸehir hastaneleri bizim vergilerimizden finanse ediliyor. Kent bütçesinin hesapsız bir ÅŸekilde harcanmasıyla karşı karşıyayız. Bugün ODTÃœ arazisini talan etti. Yine diÄŸer yol planları ile birlikte 50 metrelik iki yolda AOÇ’den geçecek. Bir tanesi bu yolun devamı olacak. Katlı kavÅŸaklar yapılacak sonrasında ODTÃœ’den tünel yol planlanıyor. GiriÅŸ ve çıkışları aç kapa yapılacak diyerek anlaÅŸtık deniyor ama bunlardan hiçbirisinin gerçek olmayacağını yaÅŸayarak göreceÄŸiz. Karşınızdaki yapının sicilinin düzgün olmadığını çok fazla uygulamadan biliyoruz. Ä°ller Bankası’nı yıktı molozunun üzerinde fotoÄŸraf çektirdi. AÄŸaçları kesti 4,5 kilometreyi nasıl bir günde yaptık dedi. Yine bayram gününde Malazgirt Bulvarı’nı açmak için binlerce aÄŸacı katleden, AOÇ’yi talan eden yollarla birlikte parçalayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Konunun ÅŸehir hastaneleri üzerinden yoÄŸunlaÅŸması gerektiÄŸini düşünüyorum. “

Candan, ODTÃœ rektörünün anlaÅŸtık demesinin de ODTÃœ’nün geçmiÅŸine ve geleceÄŸine ihanet olduÄŸunu belirterek, “ODTÃœ rektörü bütün teamüllere aykırı bir ÅŸekilde ikinci sıradan atanmıştır”  dedi.

Yıllık maliyeti 346 milyon, 25 yılda katlanarak artacak

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut şehir hastanelerine ilişkin bilgi vererek konunun vehametini şöyle anlattı:

“Uluslararası ölçeklerde yatak başına düşen metrekare miktarı optimum 180 metrekare olmasına raÄŸmen, Bilkent ve Etlik Åžehir hastanelerinde 390 metrekare inÅŸaat alanı var. Bu aslında inÅŸaat sektörüne para transferine iliÅŸkin bir proje. Bununla da yetinilmiyor hastane finansmanı açısından optimum iÅŸletme maliyetleri de uygun deÄŸildir. 3 bin 600 yataklı hastane, 25 yıllığına yüzde 70 doluluk oranı söz verilerek planlandı. Nasıl ki geçmediÄŸiniz Osmangazi Köprüsü’ne vergilerinizle para ödüyorsanız ÅŸehir hastaneleri için böyle yatmayan hastanız için para yatırılacak. Yıllık maliyeti 2011 için belirlenen rakama göre 346 milyon dolardı, rakam revize edildi denilerek 25 yıl boyunca devam ediliyor. Toplam olarak 23.6 milyar dolar bu hastanenin iÅŸletmesine para aktarılacak. Bu hastaneler konsorsiyumlar tarafından iÅŸletiliyor. Üçlü konsorsiyum birincisi inÅŸaatı yapan müteahhit firma, ikincisi saÄŸlık hizmetlerini gören firma, yardımcı destek hizmetleri ve kafeterya hizmetlerini yapan firmalar. Bu üç sektöründe bürokratlarla ve siyasilerle baÄŸlantılarını biliyoruz. Yurtdışında ortakları olduÄŸunu da biliyoruz.  Bu sistemde halkın cebinden para çıkacaktır. Çünkü bu hastaneler ÅŸeffaf olmayan sözleÅŸmelerle yapıldı. Sayıştay denetiminden kaçırıldı. 500 metre mesafede herhangi bir alışveriÅŸ merkezi veya halkın faydalanacağı bir lokanta olmayacak sistemde. Bu nedenle hastanenin kafeterya hizmetlerini ve yardımcı destek hizmetlerini iÅŸletenler vatandaÅŸlarımızdan yüksek miktarda taleplerde bulunabilir”

 Åžehir hastaneleri daha büyük tahribatlara yol açacak

 Bölgenin altyapısının yeterli olmadığını geçtiÄŸimiz yıllarda Atatürk Hastanesi’ni kanalizasyon sularının bastığını anımsatarak anlatan Bulut, şöyle devam etti:

“Atatürk Hastanesi o bölgeye yapıldığında Bilkent nüfusunun bu kadar yükseleceÄŸi düşünülmemiÅŸti ve orayı kanalizasyon basmıştı. Bodrum eksi birinci kattaki cihazların elektriÄŸini kesmek zorunda kaldıkları için o dönemde bir hasta kaybedildi. Bu bir skandaldır. Bu skandallar bu hastanelerde de devam edecek. Zaten artmış altyapı yükü daha da artacaktır. Hem trafiÄŸe hem altyapıya yük getirecektir. Bu hastanelerle birlikte ek bir trafik yığılması yaÅŸanacak ve ambulans transportlarının yapılması mümkün olmayacak. Helikopter ambulansların da ek bir maliyeti olacaktır. Türkiye’de çok iyi bir iÅŸletmecilik modeli deÄŸildir. Altyapıyı yapmadan üstüne kışkırtılmış talep yaratarak diÄŸer rant ÅŸebekelerini harekete getirmek için düzenlenmiÅŸ bir mekanizma. Sadece ODTÃœ deÄŸil, AOÇ arazileri de baÄŸlantı yollarıyla etkilenecek. Pek çok aÄŸaç katledilecek zaten ODTÃœ ormanları Ankara’nın nefes alabildiÄŸi ender alanlardan biridir. Åžehir hastanelerinin zaten bu rakamlarla bu yatak sayısıyla yapılmasına karşıydık. Bu iÅŸin görünmeyen yüzü, iceberg gibi Ankara’ya çok daha farklı tahribatlar hasarlar yaÅŸatacak.”

 Temel sorun Gökçek’in yönetim sorunudur

 Meslek odalarına destek vermek için geldiÄŸini ifade eden CHP  Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ise tepkisini şöyle dile getirdi:

“25 yıldır Ankara’yı yöneten Gökçek’in ve AKP’nin yönetim anlayışı hukuksuzdur, ganimetcidir, talancıdır, kaynakları kullanmada müsrif, katılıma kapalı, tekçi, keyfi ve diktatoryaldir. Bu sıfatların tamamı Gökçek’i tanıtacak kavramlardır. Sorunları çözmek gidermek yerine daha büyük sorunlar yaÅŸatmaktadır. ODTÃœ’ye yol deÄŸil, yapılan yolsuzluklara yol açılıyor. ODTÃœ ormanı baÄŸlantı yolları ile yok edilecek gibi duruyor”

Şehir hastanelerini parti meclisinde masaya yatırdıklarını belirten Yılmaz, buna ilişkin hazırlanan bir raporunda kamuoyuna açıklanacağı bilgisini verdi.

Yılmaz, “ODTÃœ ormanını yok eden sürecin ilk adımları, EskiÅŸehir Yolu’nda yapılan emsal artışları ve verilen yapı yoÄŸunluÄŸudur. Åžehir hastanesi de bunun bir diÄŸer ayağı olmuÅŸtur. Dolayısıyla orada çıkan tabloya ve aksta yapı yoÄŸunluÄŸunun artırılmasına katkı veren tüm yöneticiler suçludur. En basit örneÄŸi demir kafes meselesidir. Yıkılan ucubenin sonrasında daha büyük bir devasa ucubeyle karşı karşıyayız. Temel sorun Gökçek’in yönetim sorunudur.  2019’da bu temel sorundan kurtulmak için Ankara’ya sahip çıkmalıyız” dedi.



Toplam Görüntülenme : 52912
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!