Sobe Gazetesi 2024 - TBMM Camisine minare mi isteniyor?
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
TBMM Camisine minare mi isteniyor?

TBMM Camisine minare mi isteniyor?

AÄŸahan ödüllü ve bir mimari ÅŸah eser olarak tanımlanan TBMM Camisi’nin yıkılmaması için mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, bu kez de TBMM Camisi’ne minare yapılmak istendiÄŸini belirtti.   

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “ TBMM camisine minare yapılması için harekete geçildiÄŸinin bilgisini aldık. TBMM Camisine klasik minare istemek yapının mimarlarına saygısızlıktır. Behruz Bey TBMM camisinde gelenekselle moderni birleÅŸtirmiÅŸ, sadeliÄŸi ve dinginliÄŸi ile inancın 1400 yıl önceki camisini günümüze yorumlamıştır. ÖlçeÄŸi ve zarafeti ile insanı içine alan bu camii, inanç insanın içindedir, gösteriÅŸte deÄŸildir demektedir. Bu caminin tasarlanmış ve yorumlanmış bir minaresi vardır. Åžimdi yeniden minare istemek tasarım sürecine ve mimarın yorumuna müdahale etmek anlamını taşır ki bununda kabul edilecek bir yanı yoktur” dedi.

“Mimarın ifade özgürlüğü çizgileridir, tasarımıdır. Tasarıma müdahale ifade özgürlüğüne yapılmış bir darbedir” diyen Candan, Behruz Çinici’nin cami projesi tasarımının çıkış noktasına dair söylediÄŸi, “Dünyadaki ilk cami 1400 yıl önce inÅŸa edilen Hz. Peygamberin evidir. Mekke’ye yöneltilmiÅŸ düz çatılı, uzunlamasına dörtgen sade bir mekan. Ne minare ne mihrap veya ayrılmış bir makam yeri yok. Ne de kubbe hiçbiri yok. Kutsal peygamberin saadet dolu zamanlarında bu yapılar böylesine düz basit mütevazi ve güzeldiler. Ä°ÅŸte bu sadeliÄŸi yeni yaratılarda hareket noktasının alınmasının bizi yanlışlardan eskiyi tekrardan sadece geçmiÅŸteki bir tipolojiye baÄŸlı kalmaktan kurtaracağına ve ufkumuzu açacağına inanarak TBMM Camisi tasarımında böyle davranmaya çalıştık” sözlerini hatırlatarak, TBMM camisinin özgünlüğünü bozacak minare talebi, eÅŸyanın tabiatına aykırı olduÄŸu gibi, isteyenlerinde, ne mimarlıktan nede eserden anlamadığının göstergesidir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Mimaride gelecek kuşakların yaratıcılık hakkı gasp ediliyor

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Her ÅŸeyi ben bilirimci yaklaşımla belirlemeye çalışan iktidarın mimari proje süreçlerinde uzun süredir tasarıma müdahale ettiÄŸini, biliyoruz. Bu müdahale mimarların ve gelecek kuÅŸaklarının yaratıcılık hakkının gaspı demektir. Åžimdi bunun bir benzeri TBMM camisine minare eklenmesi tartışmasıyla yaşıyoruz. Uzun süre TBMM camisini yıkmak istediler, buna karşı hukuksal mücadele verdik, camiyi yargı yoluyla tescil ettirdik, tescili kaldırdılar. Åžimdi de eÅŸi benzeri olmayan muhteÅŸem bir eserin ruhunu yıkmak istiyorlar. Çizgileri ve tasarımı teslim almaya çalışıyorlar. Tarih boyunca iktidarların ilgi alanı olan mimarlık kalıba dökülemez.”


Toplam Görüntülenme : 48889
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!