Sobe Gazetesi 2024 - Danıştay Saraçoğlu’nda yürütmeyi durdurdu
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Danıştay Saraçoğlu’nda yürütmeyi durdurdu

Danıştay SaraçoÄŸlu’nda yürütmeyi durdurdu

SaraçoÄŸlu’nda zafer mimarların

Danıştay 10. Dairesi, Cumhuriyet’in ilk toplu konut projesi ve kentsel SÄ°T alanı olan SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin Emlak GYO’ya devredilmesinin yürütmesini durdurdu.

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Bu karar bize SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin bir aÄŸacına bir binasına ve toprağın altına girmeye çalışan her iÅŸ makinesine karşı durma hakkımızı güçlendiriyor. Bu karar doÄŸrultusunda Emlak GYO SaraçoÄŸlu’nda bir adım bile atamaz, hiçbir yetkisi kalmamıştır.  Hatta Emlak GYO geçtiÄŸimiz hafta arsa satışı gelir paylaşımına iliÅŸkin ihale ilanı 26 Nisan’da bu ihaleyi yapacağını duyurmuÅŸtu. O ihale de artık hukuksuzdur. Bu karar Türkiye Cumhuriyeti’nde hala cesur ve hukuktan yana tavır alan bir yargının olduÄŸunun göstergesidir. Bu bize umut olmalı” dedi.

Düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde yaÅŸanan süreci yakından takip ediyoruz. Koruma Amaçlı Ä°mar Planı çıktığında da söylemiÅŸtik. Henüz hukuksal süreç tamamlanmadı. Hukuksal süreç tamamlanmadan rant odaklı bir KANÄ°P yapılması, arkasından da satışa çıkarılmasının doÄŸru bir yaklaşım olmadığını ifade etmiÅŸtik. 14 davamızın devam ettiÄŸini söylemiÅŸtik. Bugün itibariyle UYAP sistemimizden indirdiÄŸimiz DANIÅžTAY 10. Dairenin kararını açıklıyoruz. Bu karar Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın bütün çabalarını ve çalışmalarını sıfırlayan bir karar. 2017 yılında SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin ekonomiye kazandırılması için Emlak GYO devredilmesi kararı Resmi Gazete de yayınlanmıştır. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak biz buna dava açmıştık. Bugün Danıştay 10 Dairesi SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin Emlak GYO’ya devredilmesinin yürütmesini durdurdu” dedi.

Savcı tahsislerin kaldırılması davasında da olumlu görüş bildirdi

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu karar doÄŸrultusunda Emlak GYO SaraçoÄŸlu’nda bir adım bile atamaz. Emlak GYO’nun orada artık herhangi bir yetkisi yok. Hatta Emlak GYO geçtiÄŸimiz hafta arsa satışı gelir paylaşımına iliÅŸkin ihale ilanı 26 Nisan’da bu ihaleyi yapacağını duyurmuÅŸtu. O ihale de hukuksuz zaten ona dair bir davayı hazırlıyorduk. O davayı açma sürecinde böyle bir karar verilmiÅŸ olması bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Ä°hale de devre dışı kaldı.  Ayrıca SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin lojman statüsünün ve tahsislerinin kaldırılmasına dair de açtığımız davada Danıştay Savcısı lehimize görüş bildirdi. Bir yürütmeyi durdurma ve iptal kararı çıkacağını umuyoruz. Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanı SaraçoÄŸlu Mahallesi artık birilerinin at koÅŸturacağı bir alan deÄŸil.  Kararı iadeli taahhütlü olarak kendilerine gönderdik. SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde hemen KANÄ°P yapıldı, ardından koruma kuruluna gönderildi sonrasında ise askıya çıkarıldı. Askı süresi ve itirazlar tamamlanmadan plan onaylanmış gibi satışa çıkartılmasının arkasından yatan, arkalarından at koÅŸturuyormuÅŸ gibi hızlı hareket etmelerinin nedeni, bizim bilmediÄŸimiz Danıştay 10. Daire kararı olduÄŸu çok açık. Gerekçeli yazılana kadar UYAP konulmuyor. Bu da biraz süre alıyor. Bugün itibariyle bizim UYAP’tan gördüğümüz noktada SaraçoÄŸlu Mahallesi Emlak GYO’nun ekonomiye kazandırılması için arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı iÅŸinin peÅŸine düşmüştür.

Bu karar bize umut oldu, biz çok haklıyız

“Emlak GYO’ya geçmiÅŸ olsun.  Cumhuriyet’in ilk toplu konut alanına dair 1994 yılında bu yana her türlü rant giriÅŸimini durdurma süreci içinde ve kararlığında olan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin hukuksal mücadelesi ile durdurulmuÅŸ olmasından gurur duyuyoruz” diyen Candan, ÅŸunları kaydetti:

“Tabi ki hukuka uygun bir ülkenin olması gerekiyor hukuk önünde eÅŸit olmak gerekiyor. Ne olursa olsun bu kararla birlikte biz haklıyız. Hem de çok haklıyız. Karşımızda çok büyük bir güç te olsa, Çevre Åžehircilik Bakanlığı’nın planları Emlak GYO’nun milyonlarca metrekare inÅŸaat ve sermaye birikimi de olsa biz çok güçlüyüz. Çünkü çok haklıyız. Bu bize SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin bir aÄŸacına bir binasına ve toprağın altına girmeye çalışan her iÅŸ makinesine karşı durma hakkı veriyor. Halkımıza bu güzel kararı duyurmak istedik. Hayırlı olsun.”

Candan Nisan ayında yapılması ihale için de yatırımcılara boşuna yatırım yapmamalarını söyledi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreteri Nihal Evirgen ise “Bu karar hepimiz için biraz ÅŸaşırtıcı oldu. Kent için verdiÄŸimiz mücadelede aslında daima haklı olsak da, Türkiye’de hukukun iÅŸlemediÄŸine ve çok fazla yıkıma ÅŸahit olduk. SaraçoÄŸlu Mahallesi hakkında çıkan bu karar Türkiye’de hukuk gerçekten iÅŸletildiÄŸi zaman neler olabileceÄŸinin göstergesidir. Umarım bir ÅŸekilde arkadan dolanarak yeniden hukuksuzluÄŸu inÅŸa etmezler. Haklılığımızla beraber devam eder ve SaraçoÄŸlu’nu kamusal anlamda yeniden kazanmanın mutluluÄŸunu yaÅŸarız” dedi.

 


Toplam Görüntülenme : 48106
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!