GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ulus’taki Atatürk Heykeli bugün akşamda aydınlatılmaz ise 9 Kasım’da biz gereğini yapacağız”

Ulus’taki Atatürk Heykeli bugün akşamda aydınlatılmaz ise 9 Kasım'da  biz gereğini yapacağız”

Cumhuriyet değerlerini ve Cumhuriyet hafızasını silmeye çalışanlara karşı yılmadan mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus’taki Atatürk anıtının hala aydınlatılmadığını bildirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yetkilileri “Cumhuriyet’in kurulduğu Ankara’da, bu ülkeyi kuran  Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım yaklaşırken Ulus’taki Atatürk Heykeli’nin hala karanlıkta olması büyük bir utançtır. Atatürk Heykelinin bugün akşam aydınlatılıp aydınlatılmadığı takip edeceğiz. Bugünde aydınlatılmazsa 9 Kasımda halkımızla birlikte biz gereğini yapacağız. 10 Kasım’a karartılmış bir anıtla girmek istemiyoruz” diyerek uyardı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ulus’taki Atatürk Anıtı’nın karartılarak görünmez hale getirildiğini gündeme taşıdık ve kamuoyunda büyük tepki topladı.  Ancak Atatürk heykeline yönelik karartma, devam ediyor. Milli Mücadele'yi simgeleyen Zafer Anıtı'ndaki projektörler sadece kaideyi aydınlatıyor. At üzerindeki Atatürk heykeli ise hâlâ karanlıkta. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 80. Ölüm yıl dönümü yaklaşırken, Ulus’taki Atatürk Heykeli’nin Cumhuriyet’in kurulduğu Ankara’da hala karanlıkta olması büyük bir utançtır. Bunu kabul etmeyeceğiz” dedi.

Daha önce Atatürk Anıtı'nın hak ettiği görüntüye kavuşması için Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm kurumları göreve davet ettiklerini hatırlatan, Candan, “Atatürk Heykeli bugün akşamda aydınlatılmazsa 9 Kasımda halkla birlikte  biz gereğini yapacağız” dedi.

Atatürk anıtının gece görünürlüğünü sağlamak üzere ya görevlerinizi yerine getirin, ya da oturduğunuz koltukları terk edin

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

 ‘’Cumhuriyetin temsil aksı üzerindeki temsil mekânları ve anıtları üzerinden yürütülen siyasal hesaplaşma devam ediyor. Daha önce kirli ve kuş istilası altında olan Atatürk Heykeli'nin bakımsızlığını gündeme taşımıştık. Şimdide tamamen görünmez hale getirmek için akşamları  kaideyi aydınlatıp Atatürk heykelini ve anıtını karanlıkta bırakıyorlar. Akşamları çevredeki bina aydınlatmalarıyla ise heykelin hafızalardan silmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin her yerinde Atatürk heykelleri özel bir çaba ile aydınlatır. Ne yaparsanız yapın Cumhuriyet hafızasını silemeyeceksiniz aydınlığı karanlıkla yenemeyeceksiniz. Atatürk anıtının gece görünürlüğünü sağlamak üzere ya görevlerinizi yerine getirin, ya da oturduğunuz koltukları terk edin”  dedi.

İtibarsızlaştırmaya ve varlığını gölgelemeye çalışıyorlar

Candan, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Atatürk ve simgesel figürleri ile birlikte üzerindeki günü tarifleyen sözlerle, sanat ve tarihi değeri büyük olan kabartmaların bulunduğu mermer kaide üzerinde, bronz heykel ve konumlandığı meydan,  güvercinlerin yemleme alanı haline getirilmiş. Ankara’da Cumhuriyetin temsil aksı üzerindeki temsil mekânları ve anıtları üzerinden yürütülen siyasal hesaplaşmanın bir sonucu olarak karşımıza çıkan Atatürk Heykeline yönelik bu  müdahalelerle kendilerince itibarsızlaştırmaya ve varlığını gölgelemeye çalışıyorlar. Atatürk Heykeline saygısızlıkta sınır tanımayanlara karşı mücadelemiz devam edecek.’’

Candan, Başkent’in Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin simgesi Atatürk Anıtı hakkında şu bilgileri verdi:

 “Halkın  maddi katkılarıyla yaptırılmış, anıtın yaptırılması için tüm yurt çapında bir kampanya başlatılmış ve kampanya dahilinde açılan yarışmayı yürütmek üzere bir yurttaş komitesi kurulmuştur.  Yarışma sonucunda Avusturyalı heykeltraş Heinrich Krippel’in projesi kabul edilmiş ve yapımına başlanılmıştır. Heykel 24 Kasım 1927 tarihinde yapılan bir törenle açılmış olması ile taşıdığı belde değerinin yan ısıra anıtın sanatsal özelliklerine bakıldığında ise; heykel grubu olarak tasarlanmış ve tamamlanmış olması ile de yüksek sanat değeri taşımaktadır. Ayrıca esas vurgulayıcı olan, halkın Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği birlik beraberlik sonucu ortaya çıkan başarının temsiliyetindeki yüksek anlatımı ifade eder.’’


Toplam Görüntülenme : 45674
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Bilirkişiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiştir. Atatürk Orman Çiftliği’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peşini bırakmayacağız Atatürk Orman Çiftliği kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılmak istenen İmrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan değişikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  değerini ve potansiyelini yok sayan plan değişikliklerini peşini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: Saraçoğlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal değerini ranta açmak istediler, açamadılar. Saraçoğlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!