Sobe Gazetesi 2024 - Ankapark’taki oyuncaklara binerken bin kez düşünün
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ankapark’taki oyuncaklara binerken bin kez düşünün

Ankapark’taki oyuncaklara binerken bin kez düşünün

Ankapark'taki roller coasterdaki paslanma fotoÄŸraflardan dahi okunuyor

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, haftalık basın toplantısında AOÇ Kanunu’na, Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına ve hukuka aykırı olarak inÅŸa edilen Ankapark’ın 20 Mart’ta açılmasını, AOÇ ve Atatürk'ün vasiyeti ve ÅŸartlı bağışını ihlal davasını deÄŸerlendirdi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, BüyükÅŸehir Belediyesi’nin kamuoyuna geçtiÄŸi roller coaster fotoÄŸraflarında pas izlerinin net bir ÅŸekilde görüldüğünü, oyuncakların teknik imalatında da sorunların olduÄŸunu ve oyuncaklardaki çürümenin gözle görülür olduÄŸunu bildirdi. Candan, bu kapsamda uluslararası bağımsız firmalar tarafından güvenlik sertifikalarının açıklanmamasına raÄŸmen Ankapark’ın açılmasının büyük risk ve tehlike yaratacağını vurgulayarak, “Ankapark'taki oyuncaklara binerken bin kez düşünün, binmeyin” uyarısında bulundu.

Oyuncaklardaki paslanma fotoÄŸraflardan bile okunuyor

Candan, belediyenin kamuoyuna gönderdiği roller coaster fotoğraflarını göstererek, şunları kaydetti:

“BüyükÅŸehir Belediyesi’nden AOÇ kanuna göre hukuka aykırı ve ÅŸartlı bağışa aykırı olarak yapılmış olan Ankapark’ın 20 Mart’ta açılışının yapılacağına dair kamuoyuna duyurular yapıldı. Belediyenin kamuoyuna geçtiÄŸi roller coaster fotoÄŸraflarını büyüterek vidalarına kadar baktık. Paslanmış olan noktalar gördük.  Bu durum böyle hassas yerlerde, bugün olmasa bile ilerde mutlaka sıkıntı çıkartacağının göstergesidir. Zaten çürümeye terk edildiÄŸini ifade etmiÅŸtik. Bu oyuncakların paslandığının göstergesidir. Bu pasın görünür hale gelmesi ileride yaÅŸanacak kazaların mesajlarını veriyor. Yine işçiliÄŸe baktığımızda imalatların da birinci sınıf yapılmadığını görüyoruz.  Roller coasterın zeminindeki betonun teknik imalatında sıkıntı olduÄŸunu da fotoÄŸrafı büyüttükçe görüyoruz.”

Kamu zararı Gökçek’ten tahsil edilsin

Candan, şöyle devam etti:

“Uluslararası bağımsız firmalar tarafından yapılmış bütün güvenlik sertifikalarının kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Yapımı hukuksuz olan alanın kullanılırken olası bir kazaya meyal verecek sürecin sorumluluÄŸunu ne bu ülkenin cumhurbaÅŸkanı ne Ankara Valisi ne büyükÅŸehir belediyesi ne de kendine insanım diyen kiÅŸi taşıyabilir.  Buranın yapımında çalışmış insanlara, ‘Siz çocuklarınızı buraya götürür müsünüz?’ diye sorduk. ‘Götürmeyiz’ dediler. Bunun üzerine söylenecek hiçbir ÅŸey yok. Hukuksuz bir ÅŸekilde yeÅŸil alan katledildi. Hayvanat bahçesi tarumar edildi ve büyük kamu zararı yaÅŸatıldı. Burada yapılması gereken ÅŸey herhangi bir kaza olmadan buranın tasfiye edilmesidir. Buraya harcanan yaklaşık 3 milyar lira ve belediyenin harcadıklarını da eklediÄŸimizde bu rakam 5,6 milyar lirayı bulacaktır. Bu meblaÄŸ Gökçek’in mal varlığından tazmin edilmelidir. Ankapark alanı AOÇ’ye verilerek, gerçek iÅŸlevine döndürülmelidir. Ekonomik krizi düşündüğümüzde halkımızın ihtiyacı saÄŸlıklı gıdaya eriÅŸmektir. Bir deha bunu öngörmüşken siz paslanmış demir yığınını koyuyorsunuz. Bu akıl dışıdır.”

Candan bugüne gelen süreci ise şöyle anlattı:

“Defalarca Ankapark’a açtığımız davalara iliÅŸkin bilgileri kamuoyuna vermiÅŸtik. Yaklaşık 3 milyara mal olan ve AOÇ arazisi olduÄŸu için herhangi bir ÅŸekilde ticaret yapılamayacağı yazılıyken, 10 yıllığına verilmiÅŸ olan yer 29 yıllığına uzatıldı ve bir iÅŸletmeye verildi. Bu iÅŸletme aracılığıyla da faaliyete geçecek. Aynı zamanda imalatları ile ilgili de sıkıntılı sürecin yaÅŸandığını ve tespit davası açtığımızı bu tespit davalarının hepsinin reddedildiÄŸini belirtmiÅŸtik.  Bu oyuncakların 5 yıllık ömrünü doldurduÄŸunu ve çürümeye yol açtığını ve buranın güvenlik sertifikalarının kamuoyuna açıklama yapılmadan açılmasının  da sıkıntılı olduÄŸunu, bu konuda suç duyurusunda bulunacağımızı dile getirmiÅŸtik. 20 Mart’ta tam da 31 Mart yerel seçimlerinin arifesinde CumhurbaÅŸkanının katılımıyla Ankapark’ın açılışı gündeme geldi. Bu açılışta hukuksuz..”

Yeşil alanı metal bataklığına çevirdiler

Candan, “Hukuksuz ve seçim arifesinde açılan bu tür tesislerin sıkıntılı olduÄŸunu düşünüyoruz.  Sinyalizasyonu olmayan yüksek hızlı trenin açılmasından 3. Havalimanında yaÅŸanan kazalardan pay biçersek, Ankapark ta kazalarla ve hukuksuzlukla süregelen bir durumun  karşımıza çıkması muhtemel.  Güvenlik sertifikalarının kamuoyuna açıklaması yapılmadan açılmamalı. Åžartnameye uygun olarak yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi gerekli. Biz bu iddiaları yargıya taşıdığımızda yargı bu iddiaları yerinde tespit etmeden reddetti.  Güvenlik sertifikası açıklanmayan ve çürüme ile paslanmanın fotoÄŸraftan bile okunduÄŸu Ankapark’ın, açılışının yapılmasını yargıya taşıyacağız. Buna dair suç duyurusunda bulunacağız.  Ankapark zaten başından beri hukuksuz. Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına aykırı, birinci derece mutlak tarım alanı olduÄŸu bilirkiÅŸi raporlarıyla tespit edilmiÅŸ. Buradaki yeÅŸil alanı talan etmiÅŸsiniz burayı metal bataklığına çevirmiÅŸsiniz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Tüm vatandaÅŸları Atatürk’ün emaneti AOÇ’ye sahip çıkmaya çağırıyoruz

Candan, daha sonra 19 Mart’ta saat 09:25’te yapılacak, AOÇ ve Atatürk'ün vasiyeti ve ÅŸartlı bağışını ihlal davasına iliÅŸkin konuÅŸtu.

Candan, şunları söyledi:

“Atatürk’ün vasiyeti ve ÅŸartlı bağışının ihlal edilmesinin tespiti müdahalenin meni davasında yarın Yargıtay’da duruÅŸmamız olacak. AOÇ’ye yapılan Kaçak Saray ve plan deÄŸiÅŸiklikleri ve yollarla ilgili Atatürk’ün ÅŸartlı bağışının ihlal edildiÄŸini iddia ederek meslek odaları ile birlikte yargıya taşımıştık. Bu dava 26. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından süreci görülürken bireysel olarak müdahil de olmuÅŸtuk. Daha sonra da bireysel olarak müdahale taleplerimiz olmuÅŸtu. Bu taleplerimiz kabul edilmiÅŸti. Tam dava görülürken 4. DuruÅŸmada hakim içeriye girdi ve herkesin AOÇ’nin vasiyetine saygılı davranması gerekir ama davayı reddediyorum dedi ve çıktı gitti. Hatta o aÅŸamada Atatürk’ün vasiyeti devlet arÅŸivlerinden istendiÄŸinde vasiyetin olmadığına dair yazılarda gündeme gelmiÅŸti. Yarın saat 09:25’te Yargıtay’da 14. Hukuk Dairesi’nde görülecek. 5 oda davacı. Bununla birlikte Ankara Barosu da davacı ama diÄŸer yandan da 44 müdahili var. EÄŸitim Ä°ÅŸ Sendikası ve Cumhuriyet Kadınları DerneÄŸi’nin, benim ve Mimarlar Odası Merkez Yürütme Kurulu Ãœyesi Ali Hakkan’ın da aralarında olduÄŸu bireysel müdahillikler de var. Atatürk’ün vasiyetinin tartışmaya açıldığı Ä°ÅŸ Bankası hisselerinin alınıp alınmaması sürecinde bu vasiyet ve ÅŸartlı bağış davasının önemli olduÄŸunu düşünüyoruz. Atatürk ÅŸartlı bağışının ihlal edilmesinin tespit edilmesi, müdahalenin men edilmesi davasına davet ediyoruz. Tüm vatandaÅŸları Atatürk’ün emaneti AOÇ’ye sahip çıkmaya çağırıyoruz. Hukuka olan inancımız devam ediyor.”

Ankapark baştan ölü doğmuş bir projedir

Mimarlar Odası Merkez Yürütme Kurulu Ãœyesi Ali Hakkan, güvenlik sertifikaları açıklanamadan çürümenin gözler önünde olduÄŸu Ankapark’ın açılışına iliÅŸkin, ”Bu alanı gezmiÅŸtim ben hiçbir özgünlüğü olmayan çok yanlış bir proje olduÄŸunu görmüştüm. Dünyada Disneyland gibi çok iyi bir proje var. Ankapark ise küçük yaÅŸtaki çocuklar için ölçek olarak kaybolacağı bir yer. Proje baÅŸtan ölü doÄŸmuÅŸ bir projedir. Yer seçiminden bağımsız üniversitelerle tartıştılar mı? Hiç sanmıyorum. Burada hiç kullanılmadığı için çürüyen ve kaderine terk edilmiÅŸ oyuncaklar var.  Hatırlarsanız roller coaster deneme sürüşünde Gökçek havada asılı kalmıştı. Yer seçimi olarak buranın bataklık olması, kullanılan materyallerin korezyona uÄŸraması ciddi bir güvenlik sorunudur. YaÅŸanacak bir kazada kimse bunun altından kalkamaz. Halkımıza uyarıda bulunuyoruz.”

Hakkan AOÇ ve Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışını ihlal davasına dair ise şunları ifade etti:

“AOÇ davasının müdahillerindenim. Bu davanın tarafı çocuklarıma bırakacağım en büyük miraslardan birisidir. Çok uzun yıllardır bu mücadeleyi sürdüren kiÅŸilerden biriyim. Buna sahip çıkmak gerekiyor. Dünyada örneÄŸi yok. Atatürk’ün ÅŸartlı bağışına hem mekan üzerinden hem de kamusallık açısından ihanet edildiÄŸini görüyoruz. Kentlerin hatta Türkiye Cumhuriyeti vatandaÅŸların bile kapısının önünden geçemeyeceÄŸi bir alana dönüştürüldü. Hukuk bile iÅŸin etrafından dolaşıyor. Mimarlar Odası olarak hukuka güvenen bir kurumuz. Yargıtay’ın daha duyarlı bir karar üretmek zorunda çünkü bu tartışılır bir durum deÄŸil.”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Åžubesi Basın Birimi 


Toplam Görüntülenme : 44644
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!