Sobe Gazetesi 2024 - Kanal İstanbul, Kanal Çeşme derken Kanal Ankara İmrahor Vadisi’ni katlederek başladı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Kanal İstanbul, Kanal Çeşme derken Kanal Ankara İmrahor Vadisi’ni katlederek başladı

Kanal Ä°stanbul, Kanal ÇeÅŸme derken Kanal Ankara  Ä°mrahor Vadisi’ni katlederek baÅŸladı

Mimarlar : Ä°mrahor planları defalarca kez iptal edildi.  Kanal Ankara Projesi durdurulmalı, inÅŸaai faaliyetler mühürlenmeli

DoÄŸa katliamı olan Kanal Ä°stanbul ve Kanal ÇeÅŸme tartışmaları  devam ederken, Çevre Åžehirlik Bakanlığı tarafından Gökçek dönemi çılgın projelerinden olan ve Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine neden olacak Kanal Ankara’nın inÅŸaatına baÅŸlandı. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ankara’yı nefessiz bırakacak ve ekosistemi bozacak kanalın, açtıkları davalara raÄŸmen, hukuk arkadan dolanarak inÅŸa edilmesine sert tepki gösterdi.

Ä°mrahor’da Kanal Ankara Kıyımı

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Ä°mrahor Vadisine iliÅŸkin yürürlükte bulunan Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi’nin 16.03.2018 tarih ve 488 sayılı kararı ile onaylı Çankaya Ä°lçesi Mühye (YeÅŸilkent) Mah. Ä°mrahor Vadisi ve çevresi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin yürütmesi,  Ankara 2.Ä°dare Mahkemesince durdurulmuÅŸtur. Ä°darenin itirazı da reddedilmiÅŸtir. Davalar devam ederken süreci devam ettirmek için sürekli  yeni planlar yapıldı ve Ä°mrahor planları defalarca iptal edildi. Ankara'nın en önemli ekolojik koridorlarından Ä°mrahor Vadisi'nin rant için yapılaÅŸmaya açılması bir kıyımdır, hukuksuzluktur. Mamak, Çankaya ve Ankara’yı yakından ilgilendiren bu planlama alanı oldukça büyüktür.  Kent Ä°zleme Merkezimizin Ä°mrahor Vadisinde yaptığı incelemelerde, Ä°mrahor Çayı’nın beton bir kanal içine alındığını ve alanda inÅŸai çalışmaların baÅŸladığı tespit edilmiÅŸtir. Alanda ‘Ä°mrahor Millet Bahçesi Uygulamasına gider’ tabelaları ile rant bahçeleri ve beton bahçeleri oluÅŸturulmuÅŸ doÄŸa kıyım yapılmaktadır. Milletin deÄŸil rezidansların arka bahçesi için Ä°mrahor Vadisi katledilmektedir.  Ankara’nın  nefessiz bırakılmasına vadilerinin yok edilerek ölümle karşı karşıya kalmasına sessiz  kalmayacağız. Ankara  BüyükÅŸehir Belediyesi’ne ve Çevre Åžehircilik  Bakanlığına resmi  olarak baÅŸvurduk, Kanal Ankara inÅŸaatı acilen  mühürlemelidir” dedi.

Akıl dışı projelerle vadiler yok ediliyor coğrafya katlediliyor

“ Çevre Åžehircilik Bakanlığı’na ve Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne resmi yazılarla baÅŸvurarak yargı kararlarına uygun davranılmasını ve çalışmaların durdurulmasını istedik” diyen Candan şöyle devam etti:

 “Seçimden önce Kanal Ankara Projesi alelacele bakanlığa devredildi. Ankara BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mansur YavaÅŸ "Ankara'nın çılgın projeler için parası yok" demiÅŸti. Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Ankara’nın çehresini deÄŸiÅŸtirecek büyük ölçekli projelerde yetkileri tırpanlandı. Bakanlık Ulus’ta Ä°mrahor’da, SaraçoÄŸlu Mahallesinde yetki gaspı yaptı.  Ä°mrahor Vadisi Ankara’nın nefesidir. Hiçbir yapılaÅŸmaya konu edilmemesi, sadece aÄŸaçlandırma yapılması gerekmektedir. Koruma alanları kapsamında deÄŸerlendirilmelidir. Yer altı sularının beslenmesi, Mogan ve Eymir’in yarattığı ekosistemin bozulmaması esas kamusal menfaattir. Kamusal menfaat amaçlı plan onayı diye Meclis kararı almak deÄŸil, bu alanı tamamen korunan alanlar statüsünde yapı yasaklı alan ilan etmek belediyenin sorumluluÄŸudur. Planlama alanı oldukça büyük. Kanal Ankara Projesi Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı adına TOKÄ° tarafından yürütülüyor. Kanal Ankara’nın, Gölbaşı'na yapılacak olan ve CumhurbaÅŸkanlığı bütçesinden finanse edilen Millet Bahçesi ile birleÅŸeceÄŸi belirtiliyor. 9,2 km uzunluÄŸundaki projenin kapsadığı alan yaklaşık 3 milyon metrekare. 7 etaptan oluÅŸacağı açıklanan projenin detayları ise belli deÄŸil. Bakanlığa yazdığımız resmi yazıda Bilgi Edinme Kanunu Çerçevesinde projeye iliÅŸkin bilgi verilmesini de istedik. Akıl dışı projelerle vadilerin yok edilmesine, Ankara’nın nefessiz bırakılmasına ve Ankara’nın su varlıklarının yok edilmesine izin vermeyeceÄŸiz.

İmrahor Vadisi hepimiz için yaşam kaynağıdır

Candan,  Ä°mrahor Vadisi’nin önemini ise şöyle anlattı:

Bu projeyle Ä°mrahor Vadisi ile birlikte Eymir Gölü de, ekosistem de tehdit altında. Ankara’daki su varlığının en önemli ekolojik eÅŸiklerini kaybediyoruz. Bu göller suyun ekosistem servis alanı. Ä°mrahor çayı beton kanal içine alınarak ekosistem bozuluyor.  Kent bütünü içerisinde Ankara için hazırlanmış tüm planlarda  yapılaÅŸmayı önleyici  yeÅŸil aks olarak belirlenen Ä°mrahor Vadisi su havzası özelliÄŸi, bitki ve hayvan çeÅŸitliliÄŸi, toprak ve sulu tarım özellikleri, topografyasıyla, kültürel ve arkeolojik özellikleri, hava koridoru olması ve yeÅŸil kuÅŸak içerisindeki yeriyle hepimiz için yaÅŸam kaynağıdır. Ä°mrahor Vadisi'nde hala arıcılık ve hayvancılık yapılıyor. Vadi, sulu ve kuru tarım için bir cevher deÄŸerinde. Vadiler akıl dışı projelerle yok ediliyor. Kamu yararı için hukuksuz uygulamaların karşısında olmaya ve mücadeleye devam edeceÄŸiz.”


Toplam Görüntülenme : 37515
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!