Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar Odası TOKİ’yi masaya yatırdı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar Odası TOKİ’yi masaya yatırdı

Mimarlar Odası TOKÄ°’yi masaya yatırdı

Mimarlar Odası bugün yaptığı basın açıklamasıyla TOKÄ°’nin Ankara’daki uygulamalarını incelemeye aldıklarını açıklayarak, yapmakta olduÄŸu bazı uygulamalardan bahsetti.  

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bugün bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan bulundu.

TOKÄ°’nin Ankara’da yaptığı projeleri inceleyeceklerini, konu ile ilgili çeÅŸitli etkinliklerde düzenleyeceklerini söyleyen Ali Hakkan ÅŸunları söyledi:

“Ankara’daki projelerini incelemeye aldık. 198 tane TOKÄ° uygulaması var. Ä°lkesel olarak baktığımızda yoksulların ev sahibi olması gibi bir amacı var, bu da önemli bir ÅŸey aslında insanların barınma hakkını karşılamaları, ev sahibi olmalarını saÄŸlamaları önemli. Fakat uygulamalar tam da öyle deÄŸil gibi. Ankara’daki 198 uygulamadan bir bölgede alt gelir grubuna proje yapmışlar, bir de afet konutu projesi yapmışlar. Onun dışında üst gelir grubuna yönelik projeleri var. TOKÄ° hemen her ÅŸeyi yapabiliyor, alt yapı iÅŸlerini yapıyor, kamu yapılarını yapıyor, idari yapıları, jeolojik etüdler yapıyor, asli görevi aslında tırnak içerisinde yoksul insanlara konut edinmekle görünmekle birlikte her çeÅŸit iÅŸi yapıyor.”

Ankaralılar Mimarlar Odası’nı arıyor

Ankaralıların TOKÄ° hakkında odaya sorular yönelttiÄŸinin altını çizen Hakkan “TOKÄ° ülke gündemine de damgasını vurdu, Mimarlar Odası’nın tüm örgütlerinden açıklamalar geldi farklı bölgelerde sorunlar olduÄŸuna dair. GeçtiÄŸimiz hafta Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’ni ciddi sayıda kentli aradı TOKÄ°’den ev sahibi olmaya çalışan, bizler de genel olarak deÄŸerlendirmelerimizi kendileri ile paylaÅŸtık. Özel olarak da bu alanlarda eylemlikler ve etkinlikler yapmayı planlıyoruz, Mamak, Dikmen gibi alanlarda da hukuki süreç neredeyse bitti bu alanlar da da olmaya çalışacağız, Eylül ayında deÄŸiÅŸik atölye çalışmaları ile her birini tek tek inceleyeceÄŸiz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan da TOKÄ°’nin iÅŸlevinin deÄŸiÅŸtiÄŸine deÄŸinerek, deÄŸiÅŸim süreci hakkında ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu: “TOKÄ° 1984 yılında kuruluyor ve daha çok sosyal konut üzerinden yürüyen bir kredilendirme süreci ile koordine edilen bir kanunla sürece girerek daha çok toplu konut yapıyor. AKP iktidarı, 2002 yılında göreve geldikten sonra TOKÄ° kanununda 2003 yılında bir deÄŸiÅŸiklik yapıyor. Bu aslında toplu konut sürecine bakışını, ideolojisini açığa vuruyor. DeÄŸiÅŸiklik ile birlikte Toplu konut sürecini daha orta gelirli ve sosyal konut yapma statüsünden çıkartarak, araÅŸtırma, turizm alt yapıları, konut alt yapıları, okul, karakol ibadethane saÄŸlık tesisleri gibi aslında TOKÄ°’nin tamamıyla iÅŸlevini deÄŸiÅŸtiren bir madde ekliyor. Bu da AKP hükümetinin TOKÄ° ile ilgili beklentisini açığa çıkartıyor, yani bir gelir kaynağı olarak görüyor ve denetlenemez bir gelir kaynağı. Sadece BaÅŸbakanlığa baÄŸlı çalışıyor, ve tek denetleyici kurul, cumhurbaÅŸkanının görevlendirmesi ile birlikte Yüksek Denetleme Kurulu TOKÄ°’yi denetleyebiliyor. Öncelikle TOKÄ°’nin genel kuruluÅŸ amaçlarından sapma durumu var, BaÅŸbakanlığa baÄŸlı bir müteahhit firma gibi çalışıyor, dolayısıyla elde ettiÄŸi ihale ve konut süreçleri, yapı malzemeleri, yer seçimi konusunda ÅŸeffaf davranmıyor.”

Kentliler tedirgin

Tezcan KarakuÅŸ Candan Ankaralılar’ın Mimarlar Odası’nı aramasını, Samsun’daki sel Felaketinden kaynaklanan bir tedirginlik olarak açıklarken TOKÄ°’nin taksitlendirme uygulamaları hakkında ÅŸunları söyledi: Kentliler Mimarlar Odası’nı aradılar çünkü; Samsun sürecinden sonra insanlarda bir tedirginlik var. Projelerde ev sahiplerinin evleri söylenilen zamanlarda teslim edilmiyor, alt gelir ve orta gelir gruplarına yaptıkları konutların tamamının ince işçiliklerinde yapı malzemesinde kalite açısından sıkıntı olduÄŸu görülüyor. TOKÄ°den bir konut alıyorsunuz, aldığınız konut maliyeti “A” lirası ise her altı ayda bir, o,  “A” lirasına eklenen bir faiz var. Siz 70 bin liraya aldığınız bir konutu bitirdiÄŸinizde 70 bin lira olmuyor. Kamuoyundaki bütün açıklamaları, ‘ucuza mal edilecek’, ‘kira öder gibi ödeyeceksiniz’ ama taksitlere, devlet memurlarına yapılan zam kadar tekrar zam yapılıyor. ÖrneÄŸin, siz 20 taksit ödeyip geriye 280 taksitiniz kalmışsa bütün faiz, o 280 taksitin üzerine biniyor ve maliyetler yükseliyor. Bunu fark eden insanlar, TOKÄ°’den hak sahibi olanlar haklarını devrediyorlar.”

Mimarlar Odası yönelttiÄŸi sorulara TOKÄ°’den cevap bekliyor

Mimarlar Odası’nın TOKÄ°’ye göndermiÅŸ olduÄŸu yazı ile yönelttikleri  soruları açıklayan Candan,  TOKÄ°’den de ÅŸeffaf davranmasını istedi.  “Ankara için bilgilendirme istedik, TOKÄ° uygulamalarının hangi bilimsel planlama ve yapı üretim süreci sonunda ÅŸekillendiÄŸini? Yer seçiminde nelere dikkat edildiÄŸini? Seçilen yerlerin jeolojik zemin etütlerinin tarafımıza iletilmesini, alt gelir grubuna yönelik konutların sayısı nedir ki Ankara’da 198 uygulamanın sadece bir tanesi alt gelir grubuna yöneliktir. TOKÄ° bizimle istediÄŸimiz bilgileri paylaÅŸmasalar da özellikle Ankara’da yaptıkları bütün alanlara dair çalışma baÅŸlatıyoruz.  BitmiÅŸ ve içerisinde oturan konutların kullanıcılarla da ilgili anket yapmayı planlıyoruz. Ä°nsanlar sürekli TOKÄ° ile davalık duruma gelmiÅŸ. TOKÄ° ile hak sahipleri arasında ne kadar dava var, bunları da sorduk, önümüzdeki günlerde, CumhurbaÅŸkanlığı’na yüksek denetleme kurulunu özellikle TOKÄ° uygulamaları konusunda harekete geçirmesi için baÅŸvuruda bulunacağız. TOKÄ°’nin 198 konutunun sadece bir tane projesinin alt gelir grubuna yönelik yapılıyor olması, TOKÄ°’nin müşavirlik hizmetleri yapıyor olması, hizmet alımı iÅŸleri yapıyor olması baÅŸka bir yapıya büründüğünü gösteriyor.  ” ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Dünya Belediye BaÅŸkanlığı adaylığına tepki: “Hak etmiyor”

BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Melih Gökçek’in Dünya Belediye BaÅŸkanlığı adaylığını deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan’ın yorumu “hak etmiyor” oldu. Hakkan, tepkisini ÅŸu sözlerle dile getirdi: “ Ankara gibi önemli bir kentin BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı’nın yaptığı hizmetlerle böyle bir ödül alması bize göre çok anlamlı, ama bundan emin miyiz diye sormak istiyorum? Oylamanın web ortamında olacağını biliyoruz. Avrupa’nın ve dünyanın çeÅŸitli kentlerinden adaylıklar var, 17 tane, daha çok küçük ölçekli ÅŸehirler var. Belediye BaÅŸkanı’nın ÅŸansı çok.  Ankara’daki uygulamalara baktığımızda ödülü ne kadar hak ediyor emin deÄŸiliz kent merkezinin otobana dönüştüğü,  kar yaÄŸdığında yalayın tuzladık diyen bir Belediye BaÅŸkanı, yolların yaÄŸmur sularından etkilendiÄŸi, trafiÄŸin kilitlendiÄŸi, yeÅŸil alanların imara açıldığı, kent merkezinde yeÅŸil alanların yok edildiÄŸi, yapay göllerin yapıldığı bir Ankara. 17 senedir metroyu bitiremeyen bir Belediye BaÅŸkanı bunu hak etmiyor diye düşünüyoruz.”

Tezcan KarakuÅŸ Candan ise bu kez imalı bir üslup kullanarak, Dünya Belediye BaÅŸkanlığı’na Melih Gökçek’in seçilmesi için çalışmalar baÅŸlattıklarını, söyledi. Melih Gökçek’in Dünya Belediye BaÅŸkanlığı’na seçilmesi için yapılacak çalışmaları ise  ÅŸÃ¶yle özetledi: 

“Dünya Belediyeler BirliÄŸine aday olurken, madde madde belirtilmiÅŸ 11 etik kurala imza atmalı adaylar, bu kuralların ilk maddesinde, Ä°yi ve dürüst yerel yönetimler, yurttaÅŸların mutluluÄŸu, güveni ve huzuruna çabalayan bir yaklaşım içerisinde olmaları isteniyor. Bu açıdan bile baktığımızda Melih Gökçek’in ne kadar ÅŸeffaf davrandığını, sözlerinin ne kadar gereklerini yerine getirdiÄŸi aslında ortada. Bütün bu 11 madde ile ilgili bizim ayrıca bir rapor çalışmamız olacak. . Kamuoyunca tartıştırdığı ve sonrasında yapmadığı onlarca proje var, kamu kaynaklarını israf ettiÄŸi Demir Kafes, GökkuÅŸağı,  örneÄŸinde olduÄŸu gibi, bunları seçilsin diye rapor haline getireceÄŸiz. Bu maddeleri Belediye BaÅŸkanımızın nasıl hayata geçirdiÄŸine dair rapor hazırlayacağız ve ilgili kurula göndereceÄŸiz. Ayrıca Belediye BaÅŸkanları’nın bu etik kuralları imzalarken kamusal farkındalık yaratması gerekiyor. Güveni artırabilmek için kent yönetimi faaliyetlerine sivil toplum örgütleri ve meslek odalarınını katması ve fikir alması gerekiyor. Bilimsel kriterlerden yararlanması gerekiyor. Meslek Odaları’nın görüşlerine ve fikrilerine ihtiyacı olmadığını bize yazı ile iletti.  Bunu da Ä°ngilizceye çevirerek seçilmesi için Dünya Belediyeler BirliÄŸi organizasyonunu yapan vakfa göndereceÄŸiz. 11 etik kuralın tamamına uyan bir Belediye BaÅŸkanı’nın seçilmesini önemsiyoruz. Adayın, Belediye BaÅŸkanlığı’nı yaptığı kentin ana ulaşım planı yoktur. Hala Akay KavÅŸağı yaÄŸmur yaÄŸdığında sular altında kalmaktadır,  Hala meslek odalarını görüşleri dikkate alınmamaktadır. Hala ayrımcılık yapmaktadır, bunun bir örneÄŸi Akay KavÅŸağı sürecinde yaÅŸandı. Akay KavÅŸağı’na Mimarlar Odası dava açtı ve  kazandı. Orası artık yok hükmünde. O süreçte kavÅŸaÄŸa Mimarlar Odası üyeleri buradan geçemez diye pankart astırttı. Bütün bunlar Dünya Belediye BaÅŸkanlığı’na aday olamayacağının göstergesi. Kendisini ÅŸimdiden tebrik ediyoruz seçilmesi için 11 madde ile ilgili çalışmalarımız baÅŸladı.”


Toplam Görüntülenme : 137980
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!