Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar tescil edilmesi gerektiği bilirkişi raporuyla da saptanan Ankara Tenis Kulübü için yetkilileri uyardı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar tescil edilmesi gerektiği bilirkişi raporuyla da saptanan Ankara Tenis Kulübü için yetkilileri uyardı

Mimarlar tescil edilmesi gerektiği bilirkişi raporuyla da saptanan Ankara Tenis Kulübü için yetkilileri uyardı

Mimarlar: Ankara Tenis Kulübü’nün yıkımına iliÅŸkin her türlü müdahale durdurulmalı

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, BaÅŸkent'in bellek mekânlarından olan Ankara Tenis Kulübü’nün korunması için mücadeleyi sürdürüyor.

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Koruma Bölge Kurulu’nun tescil talebini reddetmesi üzerine dava açmış, dava kapsamında yapılan keÅŸif neticesinde dosyaya sunulan bilirkiÅŸi raporuyla Ankara Tenis Kulübü’nün korunması gerekli kültür varlığı olduÄŸu tespit edilmiÅŸti.

Sürecin peÅŸini bırakmayan Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  yapının gelecek kuÅŸaklara aktarılması ve tescil edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Kültür Ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’na, Çevre Åžehircilik Bakanlığı’na, Toplu Konut Ä°daresi’ne, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi’ne, Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür Varlıkları Daire BaÅŸkanlığı’na, Ankara AltındaÄŸ Belediyesi’ne, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na, Ankara ValiliÄŸi’ne ve AltındaÄŸ Kaymakamlığı’na resmi yazıyla baÅŸvurdu.

 

Ankara Tenis Kulübü, yıkım tehdidi ile karşı karşıya

Konuya iliÅŸkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Ankara 19 Mayıs Stadyumu içerisinde yer alan Ankara Tenis Kulübü’nün Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi için açtığımız dava kapsamında uzman bilirkiÅŸi heyetince hazırlanan bilirkiÅŸi raporu ile Ankara Tenis Kulübü yapısının korunması gerekli kültür varlığı olduÄŸu tespit edilmiÅŸtir. 19 Mayıs Stadyumu yıkılmış ve aynı alanda Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yeni stadyum yapılması çalışmaları baÅŸlamıştır. Yeni stadyum yapımı kapsamında Cumhuriyet döneminin modern ve özgün mimari yapılarından biri olan ve korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliÄŸi taşıyan Ankara Tenis Kulübü, yıkım tehdidi ile karşı karşıya bulunmaktadır” diye konuÅŸtu.

Ankara Tenis Kulübü’nün yıkımına dair verilmiÅŸ izinler var ise iptal ettirilmelidir

Candan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ankara Tenis Kulübü yapısının ‘kültürel bir varlık’ olarak korunmasında kamu yararı olduÄŸu açıktır. Yapının korunmamasının öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın anayasal yükümlülüğü olan koruma yükümlülüğüne ve koruma mevzuatı amacına aykırıdır. Bu kapsamda Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 662 sayılı ilke kararına ( “a) 2863 sayılı Yasaya göre taşınmaz kültür varlığı özellikleri taşımakla birlikte henüz tespit ve tescili yapılamamış olan yapıların,Koruma kurulu görüşü alınmadan yıktırılmaması yönünde gerekli önlemlerin, ilgili belediyesi (veya valilik) ile varsa koruma kurulu müdürlüğü, yoksa müze müdürlüğünce alınmasına”) ve bilirkiÅŸi raporu  istinaden, Ankara Tenis Kulübü binasının yıkımına dair izin verilmemesi her türlü müdahale durdurulması ve  yıkımına dair verilmiÅŸ izinler var ise iptal ettirilmelidir”

Candan, Davada Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın müdahale talepli dilekçesinde yer alan " 24076 ada 1 ve 24077 ada 1 ve 2 nolu parsellerde kayıtlı taşınmazlar üzerinde yapılacak tesis için ilgili Kurumlar ile yazışmalar yapılarak gerekli izinler alınmış ve bu doÄŸrultuda yatırıma yönelik iÅŸlemler baÅŸlatılmıştır. Bahse konu yatırımın hayata geçirilebilmesi için ilgili Kurumlarca tahliye edilmesi ve yıkımına karar verilmiÅŸ olan Ankara Tenis Kulübü binasının yıkılması önem arz etmektedir’ ifadelerini de hatırlattı.


Toplam Görüntülenme : 9758
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!