Sobe Gazetesi 2024 - Bilirkişiler: Büyükesat Vadisi’nde yapılaşma bilimi yok saymaktır
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Bilirkişiler: Büyükesat Vadisi’nde yapılaşma bilimi yok saymaktır
BilirkiÅŸiler:  Büyükesat Vadisi’nde yapılaÅŸma bilimi yok saymaktır
 
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, vadilerin, dere yataklarının ve yeşil alanların plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılarak, doğal afetlerin, yapay afetlere ve cinayetlere dönüştürülmesine izin vermiyor.
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, yol çökmelerinin de yaÅŸandığı Büyükesat Vadisi’ndeki yapılaÅŸma ve rant ısrarına karşı mücadeleyi sürdürüyor. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, geçmiÅŸte heyelanların ve yol çökmesinin yaÅŸandığı Büyükesat Vadisi’nde yüksek katlı yapılaÅŸma getiren, 10/08/2021 tarih ve 1522 sayılı Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi Kararı ile dayanak Büyükesat Vadisi Kentsel Dönüşüm ve GeliÅŸim Proje Alanı 1/5000 ölçekli Nazım Ä°mar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama Ä°mar Planı DeÄŸiÅŸikliÄŸinin onayına iliÅŸkin 17/05/2013 tarih ve 954 sayılı Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi Kararının iptali için dava açmıştı.


 
Bilirkişiler: Bilim, geleceğimizin teminatıdır. Bunu görmemek ve duymamak hiçbirimize kazanç sağlamayacak

 
Büyükesat Vadisi’nde vadi tabanında taÅŸkın bölgesinde inÅŸaat çalışmaları baÅŸlarken Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin açtığı davada bilirkiÅŸi raporu yayınlandı. Ankara 17. Ä°dare Mahkemesi’ne sunulan raporda, bilirkiÅŸiler ders verdi. BilirkiÅŸiler, vadinin jeolojik özelliklerine ve risk faktörlerine dikkat çekerek, planlar hazırlanırken bilimin göz ardı edilmesine tepki gösterdi. BilirkiÅŸiler, raporda söz konusu meclis kararının imar mevzuatına, ÅŸehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ile bölge ÅŸartlarına ve eÅŸitlik ilkesine uygun olmadığı yönünde görüş sundu. Raporda yer alan “Bilim, geleceÄŸimizin teminatına bizlere anlatmaktadır. Bunu görmemek ve uymamak hiçbirimize kazanç saÄŸlamayacaktır” ifadesi dikkat çekti.

Sanki bir daha deprem olmayacak gibi bu hırs niye

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “Büyükesat Vadisi’nde vadi tabanlarında ve vadi yamaçlarında 37 katlı yüksek yoÄŸunluk veren yapılaÅŸma kararı tam bir katliam kararıdır. Ankara’da hiç deprem olmayacak, hiç taÅŸkın olmayacak gibi,  sanki KahramanmaraÅŸ depremi olmamış, binlerce canımız ölmemiÅŸ, binalar insanlara mezar olmamış gibi davranmak akla ziyan bir durumdur. Hiç bir ÅŸey olmamış gibi imar politikalarına, kentleÅŸme politikalarına devam etmek, dere yataklarını, vadileri ve yeÅŸil alanları yapılaÅŸmaya açmak yeni afetlere davetiye çıkarmaktır. Bu hırs niye? Büyükesat Vadisi yanlış kentleÅŸme politikalarının kurbanlarından birisi. Vadi tabanı doldurularak bloklar yükselmeye baÅŸladı, yol çökmesi ve bina kaymaları yaÅŸanıyor. Her yaÄŸmurdan sonra vadi tabanına açılan yoldan kepçelerle kumlar taÅŸlar toplanıyor. Çünkü doÄŸa kendi yatağını buluyor yol dere olup  akıyor.Åžimdi o derenin aÄŸzına inÅŸaat yapmak tam bir vahÅŸet ulaşım planlaması ise tam bir fecaat. 'KöroÄŸlu geçidi' gibi  tek geliÅŸ tek gidiÅŸten bölgeye geçiyorsunuz, ve ÅŸimdi oralara 37 katlı binalar yapıldığında ulaşım altyapısı karşılamayacak ve tam bir kilit yaÅŸanacak.  Belediyeler ivedilikle baÅŸlayan inÅŸaatları durdurmalıdır. BilirkiÅŸi raporu iptal kararının habercisidir.” dedi.

DoÄŸayla uyumlu  bilimin ışığında bir yaÅŸam sürmek zorunluluÄŸumuz

BilirkiÅŸiler, bilimsel planlama ilkeleri ve kentleÅŸme esaslarına uygun yer seçimi yapılması gerektiÄŸi konusunda ders vermiÅŸ, doÄŸayla uyumlu bir yaÅŸam ve kentleÅŸme sürecini  herkesin öğrenmek zorunda olduÄŸunu gözler sermiÅŸtir diyen Candan şöyle devam etti:” BilirkiÅŸiler ders veriyor, bilim insanları ders veriyor , depremlerle, taÅŸkınlarla doÄŸa ders veriyor ama rant hırsı, rant odakları anlamamakta ısrar ediyor. Rapor çok net. “Bilim, geleceÄŸimizin teminatına bizlere anlatmaktadır. Bunu görmemek ve uymamak hiç birimize kazanç saÄŸlamayacaktır’ denilerek durumun vahameti gözler önüne serilmiÅŸtir. Plan deÄŸiÅŸiklikleri acilen iptal edilmelidir. Son yaÅŸadığımız depremler ne kadar haklı olduÄŸumuzu acı bir ÅŸekilde  kez daha göstermiÅŸtir.   Binlerce insanımızın hayatını kaybettiÄŸi ve sismik hareketlerin en üst seviyede olduÄŸu bu süreçte bilimin rehberliÄŸinde  kamu yararını savunmaya,  devam edeceÄŸiz.rant hırsı ile insanların evlerini katlı mezarlara dönüştüren rant sistemine karşı mücadeleden vazgeçmeyeceÄŸiz ” diye konuÅŸtu.
 
Vadi yapılaşmaya açılırken riskleri göz ardı etmek risk yaratır
 
 “Ankara’nın zaten bir dolu açık ve yeÅŸil alanının tehdit altında olduÄŸu bir deprem sürecinde en yakın toplanma alanları olarak görebileceÄŸimiz vadiler kesinlikle yapılaÅŸmaya açılmamalıdır” diyen Candan, bilirkiÅŸilerin raporda yüksek yoÄŸunluklu yapılaÅŸmanın yaratacağı sorunlara dikkat çektiÄŸini belirtti.
Candan, şunları söyledi:
“ Raporda,  ‘Vadi yamaçlarına yerleÅŸmiÅŸ 30-40 katlı blokların taşıdığı risk çok fazladır. Plan notu eklenmesi ile durumun kontrol edilip güvence altına alınması için son fırsat oluÅŸmaktadır. Böyle bir alanda (vadi tabanı ve yamaçları) 30-40 katlı konutlar yapılmış ve zaten h/2 kuralı da aramayacağı plan notu olarak gelmiÅŸ bir alanda çok daha titiz olunması gerekmektedir. BilirkiÅŸi Heyeti olarak bu alandaki riskleri görmezden gelme çok daha baÅŸka bir risk olarak kabul edilmiÅŸtir. Ãœlkemizin yaÅŸadığı sismik hareketlilik yeni de deÄŸildir. Son yıllarda risk faktörlerinin her birinin de hızla arttığı görülmektedir. Büyükesat vadisinin toprak yapısı ve jeolojik özellikleri hakkında çalışmalar da mevcuttur. Basında da sıklıkla yer almıştır. Güney kısımda oluÅŸan heyelanlar da bilimin doÄŸru söylediÄŸini ortaya koymuÅŸtur. Kuzey kesim için de daha dikkatli olunması ve plan notu deÄŸiÅŸikliÄŸi ile birlikte olan raporlarının da hazırlanması gerekmektedir. Planlama alanına saÄŸlık tesis ve ilkokul gibi tesisler de gelecektir. Henüz yapılaÅŸmamış alanlar da vardır. O yüzden planlama süreçlerinin tamamlanması hayati önem arz edebilir. Risk olasılığının yüzdesi önemli deÄŸildir. Bu nedenle daha dikkatli olunmasında yarar vardır. Dava konusu Meclis Kararından anlaşılan bu hassasiyetlerin göz ardı edildiÄŸidir. Dava konusu planlama alanının onay aldığı tarihte 2007 yılında onaylanmış, 1/25.000 ölçekli 2023 BaÅŸkent Ankara Nazım Planı geçerlidir. Bu nazım planda vadilerin önemi anlatılmakta ve bilim ile açıklanmaktadır. Vadilerin su tutma özellikleri, sürdürülebilir kentler için önemi anlatılmaktadır. Bu anlatımlar ise tüm ulusal ve uluslararası literatürde yer alan genel kabullere dayanmaktadır.”
 
Bilirkişiler: Plan değişikliği hukuka aykırı
 
Candan, raporda yer alan  “Dava konusu iÅŸlem, 7221 sayılı CoÄŸrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 6. Maddesine dayanarak yapılmıştır. Kanunun temel amacı Ulusal CoÄŸrafi Bilgi Sisteminin kurulmasına, kullanılmasına ve geliÅŸtirilmesine dair iÅŸ ve iÅŸlemleri yapmak, yaptırmak, mahalli idarelerin planlama, harita, altyapı ve üst yapıya iliÅŸkin faaliyetleri ile ilgili kent bilgi sistemlerinin kurulması, kullanılması ve Ulusal CoÄŸrafi Bilgi Sistemi ile entegre olmasını desteklemektir. Dava konusu Meclis Karan plan notu deÄŸiÅŸikliÄŸi olarak da görülse, yasanın temel amacına aykırıdır. Belge ve bilgilerin dijitalleÅŸmesi, belge mobitesinin artması, güvenilir arÅŸivlenmesi için CBS araçlarının kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle kat yüksekliklerinin yazıldıktan sonra, bunun plan üzerine iÅŸlenmesi gerekmektedir. Plan üzerine ayrıca yapılaÅŸmasını tamamlanmış yapılarında iÅŸlenmesi güncellenmesi gerekmektedir. Bu iÅŸlemler yapılması, alınan kararların da güvenilirliÄŸini artıracağı açıktır. Yapı çekme mesafelerinin olup olmadığı, imar adasına nasıl yerleÅŸtiÄŸinin de görülmesi gerekmektedir. Dava konusu Meclis Kararı ile deÄŸiÅŸen sadece plan notu olarak bakılıp, diÄŸer iÅŸlemlerin göz ardı edilmemesi gerekmektedir” ifadelerine de deÄŸindi.
Toplam Görüntülenme : 7654
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!