Sobe Gazetesi 2024 - Analiz yapmadan, bilim ve teknikten uzak planlara yargı engeli
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Analiz yapmadan, bilim ve teknikten uzak planlara yargı engeli

Analiz yapmadan, bilim ve teknikten uzak planlara  yargı engeli

Hukuka aykırı Mamak Karakusunlar  plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin yürütmesi durduruldu

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, BaÅŸkent’te tüm plan deÄŸiÅŸikliklerini titizlikle takip ediyor. DoÄŸal açık yeÅŸil alanların korunması, kentte hava koridorunun yok olmaması, depreme dayanıklı yer seçimleri yapılması için kamu yararını savunmaya devam ediyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, hukuka aykırı, Ankara İli Mamak İlçesi Karakusunlar civarında 1/10000 ölçekli uygulama imar planının uygun görülmesi ve tavsiye kararına bağlanan 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım plan değişikliğine yönelik tesis edilen belediye meclis kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı.

Ankara 18. Mahkemesi, telafisi imkansız zararlar doğacağı gerekçesiyle söz konusu Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 16.12.2021 tarih ve 2605 sayılı kararının yürütmesini durdurdu.

Kararı deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, Ankara’da ki tüm semtlerde yapılan plan deÄŸiÅŸiklikleri kent izleme merkezimiz tarafından titizlikle takip ediliyor. Kentteki bölge bölge meclis kararları, bakanlık kararları takip hukuksuz olan ve kamu yararına olmayan her iÅŸlemi, üstümüze düşen sorumluluÄŸun gereÄŸi olarak yargıya taşıyoruz. Mamak’ta yapılaÅŸmamış alanda saÄŸlıklı bir planlama yapılmadan, parçacıl kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸiklikleri yapılmak isteniyor yargı bu bilim ve teknikten araÅŸtırma ve analizden yoksun planlamaların telafisi mümkün zararlar vereceÄŸinden yürütmesini durdurarak yöneticilere açık bir mesaj vermiÅŸtir ” diye konuÅŸtu.

 

Uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkar

Candan, mahkeme  gerekçesinde, “Dava konusu plan deÄŸiÅŸikliklerinin yeterli araÅŸtırma, inceleme ve analiz verilerine dayanmadan yapıldığı, aynı planlama alanı için daha önce açılan davalarda verilen yargı kararı gereklerine tam olarak uyulmadığı, planlamaya konu bölgede yeterli miktarda sosyal ve teknik altyapı alanlarının ayrılmadığı, yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸin plan ana kararlarını, sürekliliÄŸini ve bütünlüğünü bozucu nitelikte olduÄŸu gibi üst ölçekli planlar ile de uyumlu olmadığı anlaşıldığından,  dava konusu Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisinin 16/12/2021 tarih ve 2605 sayılı kararıyla onaylanan 1/10000 ölçekli uygulama imar planının uygun görülmesi ve tavsiye kararına baÄŸlanan 1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planı deÄŸiÅŸikliklerinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Öte yandan, dava konusu iÅŸlemin planlamaya iliÅŸkin olması nedeniyle imar mevzuatı uyarınca tesis edilecek tüm ruhsat, izin ve yapılaÅŸma gibi iÅŸlem ve uygulamalara dayanak oluÅŸturacağından, davanın bu durumu ve uyuÅŸmazlığın niteliÄŸine göre dava konusu iÅŸlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların ortaya çıkacağı açıktır” denilerek haklılığımız bir kez daha tescil edilmiÅŸtir.

Katılımcı bir süreç işletmeyen bilime kulak tıkayan kent yöneticileri bu yargı kararlarını titizliklikle okumalı

Candan, bilirkiÅŸi raporunda, “Ankara ili, Mamak ilçesi, Kusunlar Mahallesi “1/25000 ve 1/5000 ölçekli nazım plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin üst kademe planlara ve planların kademeli birlikteliÄŸi ilkesine uygun olmadığı, kamu yararının gerektirdiÄŸi bir zorunluluk hali kapsamında deÄŸerlendirilemeyeceÄŸi ve imar mevzuatının ilgili hükümlerine, ÅŸehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına aykırı olduÄŸu" tespit ve görüşlerine yer verildiÄŸini bildirdi.

Candan, “Katılımcı bir süreç iÅŸletmeyen bilime kulak tıkayan kent yöneticilerine, bu yargı kararlarını titizlilikle okumasını ve aynı hataları ısrarla yapmamalarını tavsiye ediyoruz. Deprem sonrası yaÅŸadığımız acıları ise hiç unutmamalıyız.” diyerek sözlerini sonlandırdı.


Toplam Görüntülenme : 9067
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!