Sobe Gazetesi 2024 - Adaletsiz ve Hukuksuz bir anlayış
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Adaletsiz ve Hukuksuz bir anlayış

Adaletsiz ve Hukuksuz bir anlayış

Mimarlar Odası Ankara Şubesi bugün yaptığı basın toplantısında yakın gündemden değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan katıldı. Dört konuda değerlendirmelerde bulundu.

“Paylaşım adaletsiz”

Kentsel dönüşümü deÄŸerlendiren, Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan ÅŸunları söyledi: “Kentsel Dönüşüm biliyorsunuz, 5 Ekimde hızlı bir ÅŸekilde baÅŸlayacaklarını açıklamışlardı ama ciddi hazırlıklar var Ankara Kent ölçeÄŸinde de var. Yasanın hazırlanması ve uygulanması aÅŸamasında alt yapı sıkıntısı var, örgütlenmesi de eksik görünüyor. ÖlçeÄŸi çok büyük olan kentsel dönüşümün örgütlenmesini yapamamış durumdalar. Ankara’da Mamak’ta 5600 konuttan bahsediliyor. 410 bin konutun yıkılıp 120 bin konutun yapılmasından bahsediliyor. 1’e 3 oranında bir rant paylaşımı var. Ama paylaşım çok adaletsiz. Kuzey Ankara Kent giriÅŸi bölgesindeki yedi yıldır devam eden uygulamalar bitmedi. SözleÅŸmelere de bu yansıyor, yeni yapılan sözleÅŸmelerde 2 yıllık süre vermiÅŸler,Mamak Bölgesinde. En iyi örnek  Kuzey Ankara Kent giriÅŸi bölgesindeki dönüşüm alanı yedi senedir bitmemiÅŸ. Kuralarda da adaletsizlik, hukuksuzluk yaÅŸandığını gördük, hak sahiplerinin sadece zemin katlarda yer tesis ettiler. Sulukule örneÄŸinde, 183 metrekarelik bölüşümler 153 metrekareye düşmüş. Adaletsiz ve hukuksuz bir anlayış var insanlar bir anlamda aldatılıyor demek doÄŸru olabilir. Vaad ettikleri ile yaptıkları birbirini tutmuyor.

Geçen hafta Mamak’taydık. Onlara kentsel dönüşümle ilgili bilgi verdik. TMMOB bünyesinde bilgilendirme toplantılarını sürdüreceÄŸiz.  Mimarlar, plancılar, inÅŸaatçılar beÅŸ ayrı yerde bilgilendirme toplantıları yapacak. Mimarlar Odası Ankara Åžubesi olarak da Her türlü desteÄŸi vereceÄŸiz. Meslek alanımıza ait bilgilendirme ve hukuki desteÄŸi vereceÄŸimizi her zaman söylüyoruz.”

Ankara Åžube Sekreter Ãœyesi Tezcan KarakuÅŸ Candan kentlerin savaÅŸ alanına dönebileceÄŸi konusunda uyardı. Candan, “hükümet yasa çıkaracağı zaman, hazırlıksız ÅŸekilde sürecin içine giriyor, altyapısı olmadan süreci koordine etmeye çalışıyor. Önce kamu yapılarından baÅŸladılar yıkmaya yalnız  bir anda binlerce insanın yaÅŸadığı konutlara dair bir yıkım süreci baÅŸladığında bir direniÅŸte baÅŸlayacak. Kentler bir anda savaÅŸ alanına dönebilir. Süreç kentsel direniÅŸ hattına doÄŸru gidiyor. Biz burada anayasal güvence ile barınma hakkını savunan hem de mülkiyet hakkını savunan bir yaklaşımla halkın yanında olmaya devam edeceÄŸiz. Yıktığınız insanlara siz 3 yıl içinde evlerinizi vereceÄŸiz deyip vermediyseniz eÄŸer,bunları da yaptılar.  Bunu  seçim sürecinde göze alabileceklerini düşünmüyorum. Kamu yapılarını yıktıklarıyla kalacaklar. Seçim sürecini bir yıl içinde böyle tamamlayacaklar diye düşünüyorum.” DeÄŸerlendirmesinde bulundu.

“AOÇ’den geçen Çiftlik Bulvarı trafiÄŸi tıkayacak”

AOÇ Çiftlik Bulvarı hattının trafiÄŸi tıkayacağına dikkat çeken Hakkan ÅŸunları söyledi : “AOÇ Çiftlik Bulvarı, 4+4 sekiz ÅŸeritli bir otobandan bahsediyor bunu yaptığı yerde, sekiz ÅŸeritli yoldan gelip daralarak geliyor yollar  ve kent merkezine ulaşıyorsunuz. Sıkışık olan kent merkezini iyice sıkıştırarak otobana çeviriyorsunuz ki anlamsız bir proje. Hem yeÅŸil alan yok oluyor, hem Ankara kentinin trafiÄŸi  Ã§evreden sekiz ÅŸeridi merkeze getirdiÄŸi için keÅŸmekeÅŸ olacak. Kent merkezinde anlamsız ÅŸekilde oto ulaşımında ısrar ediyor. Toplu taşımı kullanıp ulaÅŸmaları gereken yere araçlarıyla sekiz ÅŸeritten gelecekler ve kent merkezini yok edecekler” dedi.  

Candan ise bulvara dair, “Yeni Çiftlik bulvarı yeÅŸilin ortasından geçti. YeÅŸili katlederek yol yapan tek ülke olma özelliÄŸini saÄŸlıyoruz. EÄŸer bir yere yol açılıyorsa bütün halk bilir ki orası yapılaÅŸmaya açılacaktır. Halk arasında hep söylenir yol geçerse evimiz deÄŸerlenir ÅŸeklinde. Ä°ÅŸte  bu yeni çiftlik bulvarı yapılaÅŸmanın alt yapısıdır. Ulaşım ana planı olmadan günlük çözümler üzerinden yürümektedir ki bu da tıkanacaktır. Sekiz ÅŸeritten baÅŸlayıp dört ÅŸeride düşüyorsanız burası tıkanacaktır. Bu çok aÅŸikâr. Toplu taşım ağı üzerine geliÅŸen bir ulaşım planı yok. Ankara’nın ana ulaşım planı zaten  yok. Kent izleme Merkezimizin üyesi Erhan Öncü bize destek veriyor. Ulaşım Uzmanı olarak. BüyükÅŸehir ana ulaşım planı olmadan trafik sorununu çözmeye çalışıyor çözemeyecek.

Büyükşehir Belediyesi Kanunu

Toplantıda, Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin ağırlıklı gündemini BüyükÅŸehir Belediyesi Kanunu oluÅŸturdu. Taslak halinde olan BüyükÅŸehir Belediyesi Kanunu hakkında deÄŸerlendirmede bulunan Hakkan ÅŸu ÅŸekilde konuÅŸtu: “BüyükÅŸehir Belediyesi Kanunu idari sistemdeki bir dönüşümdür. Türkiye’nin idari sitemi yeni baÅŸtan kurgulanıyor. Federasyondan söz ediliyor,  Ä°lçe Belediyelerinde bir tepkisizlik var, sessizlik var. Ä°lçe Belediyeleri’nin bütün yetkileri BüyükÅŸehir Belediyelerine devrediliyor. Ä°l sınırları dahilinde BüyükÅŸehir Belediyeleri yetkili oluyor. Tek elde toplanması hizmet açısından büyük kentlere nasıl ulaşır gerçekten merak ediyorum”

Tezcan karakuÅŸ Candan ise BüyükÅŸehir Belediyesi Kanunu’nu madde madde deÄŸerlendirdi.Candan Kanunu ÅŸu yorumlarla birlikte aktardı. “Türkiye Belediyeler BirliÄŸi 1 Åžubatta bir rapor hazırladı. Dokuz ay sonra meclise yasa teklifi gitti. Kamuoyu gerçek taslaÄŸa meclise teklif edilince ulaÅŸtı ve ondan sonra yasa taslağını tartışmaya baÅŸladı. AKP yasa yapma tekniÄŸi üzerinden eleÅŸtirileri hak ediyor. Öncelikle, Antidemokratik bir yasa yapma tekniÄŸi olduÄŸunu söyleyebiliriz.

“AKP sınır oylarını hedefliyor”

BüyükÅŸehir Belediye Kanunu torba kanunudur aslında.  iki önemli aksı var. Hemen uygulamaya girecek maddeler var ve seçimden sonra uygulanmaya girecek maddeler var, yerel seçimleri hedefliyor. Taslak seçim sınırlarını, il sınırlarını deÄŸiÅŸtiriyor. Nallıhan’ın köyünde bulunan bir kiÅŸi Ankara BüyükÅŸehir için oy kullanabilecek. AKP etkin olamadığı yerlerde stratejik sınır oyları ile bütün yerel yönetimleri ele geçirme hedefinde. Belde belediye oluÅŸturmaya çalıştırıyorlar, Alevi ve arap farklı etnik yapıdaki yurttaÅŸların bulunduÄŸu yerleri bu yerlere karıştırarak, oy hesapları üzerinden alamadığı BüyükÅŸehir belediyelerini de almak istiyor. Antalya,  Hatay, Ä°zmir örneÄŸindeki gibi. Parçalanmalar yaratıyor ki bunları kamu yöneticileri daha iyi deÄŸerlendirecektir.

“17 yıl metroyu yapamayan Gökçek, 3,45 saat uzaklıktaki köy yolunu mu yapacak?”

Merkezi idare oluşturuyorlar, İl yönetimi bölge yönetimine doğru gidiyor. Yerel yönetim halkla iç içe olan bir yönetimdir, yerel yönetimin mantığı budur. Yerel yönetimin merkezileştirilmesi görülüyor. 29 il özel idaresi kapatılıyor, 1591 belde belediyesi kapatılıyor, altyapısı olamayan bir kentleşme süreci ile karşı karşıyayız. 17 yıldır 50 metrelik metro inşaatı yapamayan Melih Gökçek, 3,5 saat uzaklıktaki köyün yolunu nasıl yapacak, karını nasıl küreyecek?

Selçuklu mahalleleri geliyor

Candan mesleki açıdan oluÅŸacak tahribata da dikkat çekti: “KentleÅŸme açısından tip mimari projeler geliyor,  mahalleye dönüşünce köyler, belediyeler ve ilçe belediyeleri tip mimari projeler yapacaklar ve bunu ücretsiz olarak verecekler. EÄŸer siz orada bir konut yapmak isterseniz ücretsiz olarak biz mimari projeyi size vereceÄŸiz, özel bir mimari yapı istiyorsanız siz kendiniz yaptıracaksınız, belediyeden onaylanacak. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı mimarisi hayranlığı olduÄŸu düşünülürse hep aynı tarzda Selçuklu mahalleler oluÅŸturmaya baÅŸlayacaklar.”

Yatırım izleme koordinasyon merkezi kuruluyor

“Ä°l özel idaresini kaldırılırken, yatırım izleme koordinasyon merkezi kuruluyor ve başına valiyi getiriyor. Bu çok büyük bir yetki, bu yetki BüyükÅŸehirlere devrederse BüyükÅŸehir Belediyeleri yerel yönetim olmuyor. DoÄŸrudan merkezi iktidarın merkezileÅŸmiÅŸ yapısı içinde yer alıyor. Aynı yasada afet yasasını BüyükÅŸehir Belediyeleri ölçeÄŸinde hayata geçiremeyeceklerini, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’nın da buna yetemeyeceÄŸini fark ettikleri için, bu yasada ilçe belediyelerine de yetki veriyor. Binaları tahliye etmek, afet yasası uygulamak konusunda ilçe belediyelerine yetki veriyor. Yasadaki diÄŸer nokta ise mabetler konusu muhtemelen camii yazmaktan çok çekindikleri için, mabet yazdılar. BüyükÅŸehir Belediyeleri saÄŸlık tesisleri, eÄŸitim tesisleri yaptırmanın yanında her bir yere mabet yaptırma üzerine maddeler yer alıyor. Suları elektrikleri indirimli ya da ücretsiz olarak karşılanacak. Bu da çok doÄŸru deÄŸil, çocuklarımız okula giderken, okulların suları elektrikleri ücretsiz deÄŸilken camilerin ücretsiz görülmesi ise adil deÄŸil.” 

BüyükÅŸehir Belediyelerin’den özürlülere bütçe yok özel ÅŸirkete var

Candan kaldırılan maddeleri de okudu: “ Bir maddeyi okuyorum kaldırılan maddeyi söylüyorum. Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneÄŸi kullanmak, özürlülerle ilgili faaliyetlere destek olmak üzere özürlü merkezleri oluÅŸturmak bu kaldırılan madde. BüyükÅŸehir Belediyeleri özürlülerin merkezlerini kurmayacağını ifade ediyor.”

“Yine önemli bir ÅŸey uluslararası vakıflar, ÅŸirketler ve özel kuruluÅŸlarla bir takım projeler yapacak ve belediye bunlara bütçe ayıracak, gider harcayabilecek daha önce bunu kamu kuruluÅŸları ile yapabiliyordu sadece. Özel ÅŸirketlerle de yapacak bunu. En önemlisi kamu yararı ile ilgili çalışmalardan vazgeçecek. Yine bir maddenin 5018 sayılı kamu mali yönetim ve kontrol kanunun 29. maddesi yürürlükten kalkacaktır. DediÄŸi maddeyi sizlere okuyorum. “gerçek ve tüzel kiÅŸilere kanuni dayanağı olmadan kamu kaynağı kullandırılamaz. “ bu madde uygulanmayacak yani gerçek veya tüzel kiÅŸilere Yasa maddesi devam ediyor “yardımda bulunmazlar”,yani yardımda bulunacaklar ve“menfaat saÄŸlanamaz” ÅŸeklinde devam ediyor. Bu da çok açık menfaat saÄŸlayacaklar. Bu süreci de denetimden çıkartıyor. Maliye Bakanlığı denetimin kamu dayanağı olmadan kamu kaynağının peÅŸkeÅŸ çekilmesini saÄŸlayan bir ortama sürüklenecek.

Ä°lan reklâmları elde edecekler

Candan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ä°lçe Belediyeleri yetkisiz kalırken en önemlisi Ä°lçeleri merkeze baÄŸlayan tüm yolların denetimi BüyükÅŸehir’de olacak. Bütün yollar bir ÅŸekli ile merkeze baÄŸlanıyor buradan ilan reklam gelirleri elde edecekler ciddi bir tekelleÅŸme süreci yaÅŸanıyor. Özet olarak, halktan kopan merkeziyetçi, sistemi tamamen deÄŸiÅŸtirici, kamu yararı gözetmeyen, menfaat saÄŸlamanın önünü açan bir deÄŸiÅŸiklik söz konusu. Köy muhtarından Belediye BaÅŸkanı’na kadar orada yaÅŸayanların etnik kökenine, siyasal tercihine kadar, tasfiye edecek sınırlar çiziyor. Umarız bu sınırlar onu baÅŸarıya götürmez.”


Toplam Görüntülenme : 110102
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!