GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Van’da Hasar Tespit Çalışmaları Sonlandı

Van’da başlatılan kesin hasar tespit çalışmaları sona erdi. Van Valisi Münir Karaloğlu “ 72 bin 242'si yıkık ve ağır hasarlı, 19 bin 206'si orta hasarlı, 90 bin 819'u az hasarlı ve 65 bin 85'i ise hasarsızdır” açıklamasını yapmıştı.

Hasar tespit çalışmaları nasıl yapıldı? Gruplar halinde çıkılan hasar tespit çalışmaları üç kişilik ekiplerden oluşturuldu. Deprem bölgesinde mahallelere dağılan ekipler, hak sahibi kişilerin ismini de tespit ederek “kiracı mı, ev sahibi mi? “ şeklinde mülkiyetle bağlantılı hasar tespit çalışmaları yaptılar. İnşaat mühendisleri ve mimarlardan oluşan teknik ekipler, binaları gezerek 0 hasarsız, 2 az hasarlı, 4 orta hasarlı, 6 ağır hasarlı şeklinde derecelendirme yaptılar. Gözleme dayalı yapılan hasar tespiti çalışmaları AFAD’a teslim edildi.

Hak sahiplerini ve yardım miktarını belirlemek üzerinden kurgulanan tespit çalışmalarından sonra meydana gelebilecek yeni depremlere karşı neler yapılacağı merakla beklenirken Erdoğan Bayraktar’ın sözünü ettiği, İstanbul’da kullanılmak üzere çürük binaları tespit için Almanya’dan getirtilen röntgen cihazlarının neden Van’da kullanılmadığı düşündürücü bulunuyor.

Depremzedeler, hasar tespiti listeleri muhtarlıklara asıldıktan sonra 30 gün içinde sonuçlara itiraz edebilecekler, TOKİ konutlarının da depremzedelere vade ile satılacağı, ücretsiz verilmeyeceği Erdoğan Bayraktar tarafından açıklanmıştı. Yapılan hasar tespit çalışmaları da bu vadeleri belirleyecek olsa gerek. Depremzedelerin konteynır alıp alamayacakları, tekrar ev sahibi olup olamayacakları, hangi koşullarda ev sahibi olabilecekleri hasar tespiti derecelendirmelerine bağlı. Az hasarlı ve orta hasarlı binalar onarılacak, ağır hasarlı binalar ise yıkılacak.