GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
“Hükümet devleti cezalandıramaz”

“Hükümet devleti cezalandıramaz”

Sanat Kurumları Yasa Tasarısı hakkında basın açıklaması yapan TOBAV ( Devlet Tiyatrosu Opera ve Bale Çalışanları Yardımlaşma Vakfı),   tasarının Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde çalışan "Özel Tiyatrolara Destek Komisyonu"na müdahale olduğunu belirtti. "Özel Tiyatrolara Destek Komisyonu"na müdahale etmenin devlete müdahale etmekle eş anlamlı olduğu vurgulanan basın açıklamasında “hükümet devleti cezalandıramaz” ifadelerine yer verildi.  

TOBAV basın açıklaması:

            “Özel tiyatrolara destek komisyonuna müdahale demek devlete müdahale demektir. 

        Bilindiği gibi Kültür ve Turizm Bakanlığı "Özel Tiyatrolara Destek Komisyonu" vardır.

 

           Bu komisyon bir yönetmelikle kurulmuştur. Uzman kişi ve kuruluşlardan temsilcilerin seçilmesi ile de devletin özel tiyatrolara desteği konusunda en objektif değerlendirmeleri yapacak bir komisyonun kurulması titizliği gösterildiğinin ölçüsüdür. Böyle bir ölçü olmasa, desteği bakanlık bürokratları da verebilirdi. Bu yönetmelikle kurulmuş, uzman komisyona, kurulduğu günden günümüze, değişen hükümetler müdahalede bulunmamıştır.

 

            Çünkü hem yasal olarak hem de teamül olarak bu komisyonun dayandığı kültür, devlet   kültürüdür.

 

            Anayasadır.

 

            Bu komisyonun çalışmalarına müdahale etmek demek devlete müdahale etmek demektir.

 

            Anayasanın 2 ci ve 64 cü maddelerine kültür olarak müdahalede bulunmaktır.

 

            Bu tutum, uluslararası hukuka  ve AB müktesebatına aykırıdır..

 

            TOBAV  4 Ekim 2013 günü Kültür Bakanlığı'na 46.463 imzalı bir dilekçe vererek, uzman bir sivil toplum kuruluşu olarak, sözü edilen Sanat Kurumları Yasa Tasarısı üzerinde         çalışmak istediğini, bu konuda bir çalıştay düzenlenmesi dileğini iletmişti. TOBAV'ın bu        dilekçesine hala bir yanıt verilmemiştir.

 

            Söz konusu yasa tasarısında TOBAV'ın yıllarca savunmasını yaptığı ÖZERK sanat  konseyi  yapılanması,  tam tersine çevrilerek özerk olmayan bir sanat konseyi haline getirilmek   istenmişti. Bakanlık, bu çalışmasındaki anlayışı, Özel Tiyatrolara Destek komisyonuna da     uygulamıştır. Ancak bu komisyonun geçmişi  teamüllere, tüzük ve yönetmeliklere dayalıdır. Bunlar da bu hükümetten önce çıkarılmış demokrasi ilkelerine bağlı yönetmeliklerdir.

 

            Komisyonun yıllarca başarılı bularak en yüksek desteği verdiği bazı tiyatrolara bu yıl neden        destek vermediğinin bu anlamda bir açıklaması yoktur. Hükümet devleti cezalandıramaz.” 


Toplam Görüntülenme : 84982
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Bilirkişiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiştir. Atatürk Orman Çiftliği’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peşini bırakmayacağız Atatürk Orman Çiftliği kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi, plan değişiklikleriyle yapılaşmaya açılmak istenen İmrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan değişikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  değerini ve potansiyelini yok sayan plan değişikliklerini peşini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: Saraçoğlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal değerini ranta açmak istediler, açamadılar. Saraçoğlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armağanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiş.
Yorum için giriş yapınız!