Sobe Gazetesi 2024 - Saraçoğlu’nda elimiz taşın altında
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Saraçoğlu’nda elimiz taşın altında

SaraçoÄŸlu’nda elimiz taşın altında

Halk arasında SaraçoÄŸlu Mahallesi olarak bilinen Namık Kemal Mahallesi tekrar riskli alan ilan edildi.  Mahalle daha önce riskli alan ilan edilmiÅŸ ancak Danıştay riskli alan kararını bozmuÅŸtu. Mimarlar Odası Ankara Åžube Yöneticileri CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül ile SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin geleceÄŸi konuÅŸmuÅŸ bu görüşmenin ardından katılımcı bir model için Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Ankara Ticaret Odası ile ortak çalışmaya baÅŸlanmıştı.  SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin aslına uygun restore edilerek, yıkılmadan ve yeni yapı yapılmadan kamusal alan olarak katılımcı bir modelle halka açılması konusunda temel ilkelerde anlaÅŸmaya varılarak  süreçte protokol aÅŸamasına gidildi.

Çevre ve Åžehircilik Bakanı ErdoÄŸan Bayraktar Mimarlar Odası ile ortak çalışma yürüttüklerini açıklamıştı, Yıkım olmayacağı konusunda da her üç taraf yapılan toplantılar sonucunda anlaÅŸmaya vardı. Mimarlar Odası Ankara Åžube Yöneticileri bu aÅŸamada yeniden SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin riskli alan ilan edilmesinin yıkım riskini taşıyabileceÄŸini söyledi.

 “SaraçoÄŸlu için elimizi taşın altına koyduk ezilmesine asla müsaade etmeyiz”  

Mimarlar Odası Ankara Åžube baÅŸkanı Ali Hakkan, “ SaraçoÄŸlu Mahallesi’nde Protokol imzalanmaması, bize adım attırmıyor. Protokolden önce adım atmayacağımızı belirtmiÅŸtik. Protokol bir an önce imzalanmalı. SaraçoÄŸlu’nun geleceÄŸi için kentin geleceÄŸi için çok önemli, SaraçoÄŸlu mahallesi için Mimarlar Odası olarak elimizi taşın altına koyduk, ancak elimizin ezilmesinde asla müsaade etmeyiz. Ä°ÅŸbirliÄŸi denilen süreç, bütün tarafların her ÅŸeyden haberdar olduÄŸu ve birlikte karar verdiÄŸi bir süreçtir. Biz iÅŸbirliÄŸinden bunu anlıyoruz. Ancak bazı adımları resmi gazeteden öğreniyorsak bunun adı iÅŸbirliÄŸi deÄŸildir.” Dedi.

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ SaraçoÄŸlu Mahallesi’nin riskli alan ilan edilmesi doÄŸru deÄŸil. Bu kararla SaraçoÄŸlu’nun geleceÄŸi, kiÅŸilerin yöneticilerin inisiyatifine bırakılmıştır. Alan tescili, yapı tescili ve aÄŸaçların tescilinin olduÄŸu bir alanda, tescilin kaldırılarak tekrar riskli alan ilan edilmesi SaraçoÄŸlu’nun geleceÄŸi açısından çok risklidir. Biz protokol imzalamak için 2 haftadır Çevre Åžehircilik Bakanlığından haber beklerken, riskli alan kararının çıkması ilginçtir. Önceki riskli alana davamız devam ediyor. Bu riskli alan kararı içinde, hukuksal süreci Yönetim kurulu ile deÄŸerlendireceÄŸiz. SaraçoÄŸlu gibi mimari ve kültürel deÄŸer, kiÅŸilerin ve yöneticilerin inisiyatiflerine bırakılmayacak kadar deÄŸerlidir. ”dedi  


Toplam Görüntülenme : 96525
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!