Sobe Gazetesi 2024 - AOÇ’deki yıkıma bilirkişi tokadı
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
AOÇ’deki yıkıma bilirkişi tokadı

AOÇ’deki yıkıma bilirkiÅŸi tokadı

AOÇ içerisinde bulunan Bira fabrikası kompleksinde tescil edilmeyen konutlara Mimarlar Odası Ankara Åžubesi dava açmıştı.  Dava sürecinde işçi lojmanları yıkıldı. Alan da inceleme yapan bilirkiÅŸiler, işçi lojmanlarının yıkılması hakkında bilirkiÅŸilerin görevini yapmaya engel olmaktan iÅŸlem yapılmasını istedi. Mimarlar Odası Ankara Åžube yöneticileri bugün yapılan basın toplantısında bilirkiÅŸi raporunu, kamuoyuyla paylaÅŸtı.  

Mimarlar Odası Ankara Åžube Genel Sekreteri Tezcan KarakuÅŸ Candan, Bira fabrikası kompleksine iliÅŸkin yaptığı deÄŸerlendirmede “ Bira fabrikası kompleksine tescil baÅŸvurusu yapmıştık, TBMM kongre merkezinin yapılacağı alanda bulunan işçi lojmanları tescillenmedi bizde Oda olarak Tescil edilmeyen memur işçi konutlarına dava açmıştık. Dava sürecinde  bilirkiÅŸiler inceleme yaparken işçi lojmanları yıkılmıştı. Elimize yeni ulaÅŸan bilirkiÅŸi raporuna göre ve  ilk kez bir birlirkiÅŸi raporunda;  ‘Yargı süreci sonuçlanmadan yıkılmış olması nedeniyle, bilirkiÅŸi heyetimizin görevini engelleyenler hakkında gerekli soruÅŸturmanın yapılması, iÅŸlemlerin tamamlanması gerekirse konstrüksiyonun tavsiyesine karar verilmiÅŸtir.” Ä°fadeleri yer alıyor. Yani dava süreci devam ederken ne hakla yıkarsınız diyen bir belgedir bu. Ä°lk kez bir bilirkiÅŸi raporunda böyle bir ifade ile karşılaşıyoruz.” Dedi.  Candan aynı süreci Su süzgecinin yıkımında da yaÅŸadıklarını belirterek, “Kültürel miras olan su süzgecinin yıkımında, tescil sürecinde aynı olayı  yaÅŸadık,  Tescil aÅŸamasındayken su süzgeci yıkıldı, üstelik koruma kurulunun bilgisi olmadan yıkıldı. Hem Mimarlar Odası olarak suç duyurumuz var hem Koruma Kurulu’nun suç duyurusu var. Cumhuriyet Savcılığı’nda henüz bir iÅŸlem yok. Dava süreçleri devam ederken bir kültür varlığı yıkılabiliyor, dava sonuçlandığında  ortada eser olmayacak. Bu sürecin acilen durdurulması gerekiyor. DeÄŸerlerimizi kaybediyoruz. Bu nedenle AOÇ’de bilirkiÅŸi raporu  ile soruÅŸturma istenmesi çok önemli. AOÇ’de Kültür varlığı olan alanın korunması ve yıkılmaması gerektiÄŸine de bilirkiÅŸilerce  rapor edilmiÅŸ.” Ä°fadelerini kullandı.

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan bilirkiÅŸi raporlarındaki ifadelerin ilk olduÄŸunu ve deÄŸerli olduÄŸunun altını çizdi. Hakkan: “ dokundukları alan AOÇ içerisinde önemli bir alan, duyarsızca bir yaklaşım olduÄŸunu bilirkiÅŸi raporları da hakkımızı teslim ederek söylüyor. Binaların yeniden yapılması hem de engelleyenler hakkında bir iÅŸlem yapılması talebi bilirkiÅŸi raporları için sevindirici bir haber. Süreci takip ediyoruz. ”dedi. 

Su Süzgecinde bu kuşaklara miras var

 Candan endüstri mirası olan  Su Süzgeci yapısının bir endüstri ve kültürel miras olarak  tamamen yok edildiÄŸini ama temelinde de bir miras olduÄŸunu söyledi.”Su Süzgeci’nin tüm üst yapısı yıkıldı ama  temelleri duruyor, su süzgecinin temellerinin altında  su süzgecinin temeli atılırken koyulan  anı kapsülü olduÄŸunu biliyoruz. Su süzgeci  yapısının temeli atılırken temele  bir anı kapsülü konulmuÅŸ. tıpkı Marmaray’ı yaparken temellerine çelik bir anı kapsülü koydukları gibi. Ãœniversiteler de gerekli görüşmeleri yapıyoruz. Su Süzgeci’nin temelindeki bu anı kapsülünü ve kapsülde yazanları önemsiyoruz. Mimarlar Odası olarak Su Süzgecinin temelindeki an kapsülü bizim için önemli bir kültürel deÄŸerdir, zarar görmeden çıkartılması için her yolu deneyeceÄŸiz. ” Dedi.

Mimarlar Ulus’u yargıya taşıyor

Hakkan toplantıda, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde Belediye çalışmalarına  deÄŸinerek plansızlık olarak deÄŸerlendirdi. “Ulus tarihi kent merkezi çok önemli. Oradaki plansız uygulamalar devam ediyor. Tarihi alan içerisinde tescilli yapılar tescilden düşürüldü, yenilendi, yıkıldı. AltındaÄŸ Belediyesi’nin hamam önündeki uygulamaları bu kapsamda plansızdır. Koruma Kurullarının verdiÄŸi kararlar çerçevesinde bakarsak Koruma Kurulları buradaki tescilli yapıların yıkılmasında sorumludur. Ulus bölgesi Gençlik parkında baÅŸlayarak,  gecekondu alanlarına kadar büyük bir alan. Bu alanda  1/1000 uygulama planları yapılacak. Åžube olarak meslektaşımızı ve plancı ortağını davet ederek, bu planların ne anlama geldiÄŸini sorduk. Ulus Koruma amaçlı imar planı müellifi sadece kendilerinin üst ölçekten plan kararı vermekle yetkili olduklarını uygulama aÅŸamasına girmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Bunun doÄŸruluk payı var ama alanda yaÅŸanan süreç plan içerisinde yok sayılarak ya da meÅŸru hale getirilerek yapılıyor. “ dedi.

“Gelecek kuÅŸaklara karşı sorumluluÄŸumuz var”

Hakkan Ulus’u yargıya taşıyacaklarının sinyalini de verdi.  “Uzmanlarımız bölgeyle ilgili raporu hazırlıyor,   Uzun zamandır mücadele ettiÄŸimiz bu alanla ilgili Yönetim Kurulu olarak dava açma kararını aldık, raporu da bekleyeceÄŸiz Nisan’a kadar dava açmak için süremiz var. Ulus Tarihi Kent Merkezi deÄŸerini yitirdi, Çok deÄŸerli gibi sunulan Hamam önünde de yapıların özgün kimlikleri yok edildi.  BüyükÅŸehir Belediyesi’nce hiçbir uzman olmadan, önlem alınmadan roma kalıntılarının olduÄŸu alana bile girildi, iÅŸ makineleri tarihi kaybediyor. Tescilli yapıların yıkılması, tescilden düşürülmesi, mülkiyetlerin el deÄŸiÅŸtirmesi hepsi sorunlu.  Ulus Ankara için tarihi ve kültürel bir alan, Ulus’u sadece Belediye BaÅŸkanı’nın aÄŸzından çıkanlarla plan yapmak doÄŸru deÄŸil, bizlerin uzmanlar olarak, Odalar olarak bu alanların deÄŸerini vermemiz gerekeni yapmamız gerekiyor. Gelecek kuÅŸaklara karşı sorumluluÄŸumuz var.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

“Belediye Plansızlığı planlıyor”

Candan, planlar olmadan yapılan iÅŸlemlerin planla meÅŸrulaÅŸtırıldığını söyledi.  “ Dün itibariyle Ulus’taki 1/5000’lik koruma amaçlı imar planının askı süresi bitti, oradaki maÄŸdurlar plana yönelik itirazlarını yaptı. Bu plan plansızlığın planıdır. Plan olmadan yapılan iÅŸlemler meÅŸrulaÅŸtırılıyor. Teknik bir plan olarak karşımıza geliyor, bu plan masa başında teknik yapılacak bir plan deÄŸildir.  Planın hedef kitlesinin açıklanması gerekir. Sosyal açıdan sorunlu bir plandır. Ulus tarihi kent merkezi yenileme alanı davamızda;  alanların, yapıların tespitinin yapıldığını BüyükÅŸehir Belediyesi mahkemeye bildirmiÅŸti. sonra bunu yazı ile sorduÄŸumuzda herhangi bir tespitin yapılmadığını tespitin devam ettiÄŸi cevabını bize  vermiÅŸti. Yıkımı yapılan tescilli yapıların listesi bizde var, tespitlerin ciddi yapılmadığı ortada, burada yapılan  tarihe karşı yapılmış çok büyük bir vahÅŸet ve haksızlık planlıdır. BüyükÅŸehir Belediyesi plansız yaptığı her ÅŸeyi planlı hale getirmeye çalışıyor, Ulus Tarihi Kent Merkezi alanı bunun bir örneÄŸi, diÄŸer örneÄŸi ulaşım ana planı. Kentsel dönüşüm alanlarını da buna örnek verebiliriz, geçtiÄŸimiz günlerde AltındaÄŸ’da olan göçükle bir vatandaşımız hayatını kaybetti.  Tescilli yapılarımız yok ediliyor elimizdeki tüm deÄŸerler yok ediliyor” dedi.

“Ödül geri alınmalı “

YaklaÅŸan yerel seçimleri de deÄŸerlendiren Candan, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Habitat’ın Kuzey Ankara kentsel dönüşüm projesi ile ilgili BüyükÅŸehir Belediyesi’ne verdiÄŸi iyi uygulamalar ödülünün geri alınması gerektiÄŸinin altını çizdi.  Ã‡ok fazla ödül aldığını söyleyen Belediyenin bir çok ödülünü dikkate bile almıyoruz. Çünkü gerçekçi deÄŸil. Dikkate aldığımız bir tek ödül var: Kuzey Ankara Kentsel dönüşüm Projesinin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Habitattan aldığı en iyi uygulama ödülü.  Habitat önemli bir organizasyon verdiÄŸi ödüller anlamlı Kuzey Ankara kentsel dönüşüm projesine verdiÄŸi ödül, halkla TOKi ile katılımcı bir modelle elde edilmiÅŸ projeye verilen ödül. Böyle katılımcı bir model yok, maÄŸdurların davası var, hatta maÄŸdurların kurdukları bir dernek bile var. Henüz uygulanmadan bir fikre ödül verilmiÅŸ oysa uygulama çok farklı. Süreç sıkıntılı iÅŸliyor.BirleÅŸmiÅŸ Milletlere Kuzey Ankara Kentsel dönüşüm proje ödülünü ödülü geri alması için rapor hazırlayacağız. Ankara fason ödüller baÅŸkenti olamaz. Kızılay’ın göbeÄŸine lale dikeceksiniz. Sonra kent ödülleri alacaksınız. Kızılay’daki Lalenin kent için  hiçbir anlamı yok, trafik açısından engelleyici. Dijital reklamların Kızılay’ın göbeÄŸinde akması dikkat dağıtır ve kazalara neden olabilir. Gökçek Mimari görgü yoksunu ürünler ortaya koymayı çok önemsiyor. Bir kentin kimliÄŸini nasıl yok ettiÄŸini, bir kenti nasıl bütçesini yok ettiÄŸini topluma anlatmaya devam edeceÄŸiz.”

 Hakkan Kuzey Ankara kent giriÅŸinde verilen birleÅŸmiÅŸ Milletler ödülüne iliÅŸkin olarak, “Kuzey Ankara Kentsel dönüşüm projesi iyi bir fikirle baÅŸlamıştı, ama BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı  bu süreci yönetemedi. Ä°yi bir örnek olmasını düşlenen alan tarihe kötü bir örnek olarak geçti. 1993 ile baÅŸlayan Kuzey Ankara kent giriÅŸinde sene 2014 hala hak sahipleri dairelerine taşınmış deÄŸil.  Daha çok bir rant projesi olduÄŸunu gördük, insanlar, kendi elleriyle evlerini yıkıp teslim ettiler ve insanlar düşlediklerini bulamadı. Kuzey Ankara’da bir taraftan ölçek var diÄŸer tarafta kimliksiz yapılar var. Daha çok rant projesi olarak karşımıza çıktığını gördük.  ” Åžeklinde konuÅŸtu.  

Pasif yeşil alanlarla yanıltıyor

Candan BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yayınlarında açıkladığı, Ankara’da kiÅŸi başına düşen yeÅŸil alanın gerçeÄŸi yansıtmadığını ifade etti. “YeÅŸil Ankara” yayınında kiÅŸi başına düşen yeÅŸil alanın 19 metrekare olduÄŸundan bahsediyor. Teknik bilgi olmadığında bu  veri  doÄŸru gibi gelebilir oysa yeÅŸil alanlar aktif ve pasif yeÅŸil alan olarak ikiye ayrılır. CumhurbaÅŸkanlığı’nın olduÄŸu yer ve askeri alanlar pasif yeÅŸil alanlardır, burayı Ankaralı kullanamaz. Pasif yeÅŸil alanları hesaplamaya katan BüyükÅŸehir Belediyesi Ankara’nın kiÅŸi başına düşen yeÅŸil alanının 19 metrekare olduÄŸunu yanıltıcı bir ÅŸekilde söylüyor. Bu insanları kandırmaktan öteye gitmez.   EÄŸer bu pasif yeÅŸil alanlar, yeÅŸil alansa TBMM bahçesi, CumhurbaÅŸkanlığı, Genelkurmay bahçesi, ve askeri alanlar hepsi yeÅŸil alan olarak halka açılsın. Gökçek’in yeÅŸilden anladığı sadece yeÅŸil  renk. Atatürk Orman ÇiftliÄŸinde   on binlerce aÄŸaç kesip yurt dışından boylu aÄŸaç getirerek Ankara’yı yeÅŸil yaptım demesi manidardır.”


Toplam Görüntülenme : 87663
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!