Sobe Gazetesi 2024 - Mimarlar, AOÇ mücadelesinde bir kazanım daha elde etti
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Mimarlar, AOÇ mücadelesinde bir kazanım daha elde etti

Mimarlar, AOÇ mücadelesinde bir kazanım daha elde etti

Yargı, Hayvanat Bahçesi ve Temapark teleferik hattı plan değişikliğini iptal etti

Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin Ankara Ä°li, Yenimahalle Ä°lçesi, Hayvanat Bahçesi ve Tema Park Teleferik yapım iÅŸinin devamı Ä°vedik Metro Ä°stasyonu ile servis Teleferik Hattı baÄŸlantısı olan alanda yapılan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı deÄŸiÅŸikliklerinin onaylanmasına iliÅŸkin Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisi'nin 13.04.2016 tarih ve 654 sayılı kararına iliÅŸkin plan deÄŸiÅŸikliklerinin iptali için davada,  Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi, söz konusu plan deÄŸiÅŸikliklerine iliÅŸkin dava konusu iÅŸlemi iptal etti.

“BüyükÅŸehir Belediyesi’nden  bu yargı kararlarını ivedilikle uyulması  ve sorumluların yargılanması sürecinin baÅŸlatılmasını  beklemek  Ankaralıların ve bizim en doÄŸal hakkımızdır.” 

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan “ Atatürk Orman ÇiftliÄŸi mücadelesinin her aÅŸamasında zincirleme açtığımız davalarda bir kazanım daha elde ettik. AOÇ özgürleÅŸene kadar mücadelemiz devam edecek “ dedi.

Candan şöyle devam etti:“ 25 yıllık Gökçek döneminde en çok yarayı Atatürk Orman ÇiftliÄŸi aldı.120’yi aÅŸkın davamız var. Tescilden, plan deÄŸiÅŸikliÄŸine, ulaşımdan, kentsel dönüşümüne, tahsisden, ruhsat iptaline, protokolden, kiralamaya  kadar çeÅŸitliliÄŸi yüksek bir dava ve mücadele olan Atatürk Orman ÇiftliÄŸinde lehimize gelen mahkeme kararları haklılığımızın tescillenmesidir.  Yargı kararı mücadelemizin haklılığını bir kez daha kanıtlamıştır. Dava konusu plan deÄŸiÅŸikliklerinin Atatürk Orman ÇiftliÄŸi'nin Atatürk’ün ÅŸartlı bağışında, amacına aykırı olduÄŸu, uçuÅŸ güvenliÄŸi bakımından tehlike içerdiÄŸi, planda öngörülen yapılaÅŸma koÅŸulları ile alanı boÄŸduÄŸunu, kamu kaynaklarını israf ettiÄŸini, ulaşım sorunlarını çözmediÄŸi, üst ölçekli plana ve kamu yararına aykırı olduÄŸunu belirterek, söz konusu meclis kararının iptali için açtığımız davada yargı,  iÅŸlem oy birliÄŸi ile iptal etmiÅŸtir. BüyükÅŸehir Belediyesinden  bu yargı kararlarını ivedilikle uyulması  ve sorumluların yargılanması sürecinin baÅŸlatılmasını  beklemek Ankaralıların ve bizim en doÄŸal hakkımızdır.”

Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı

Candan mahkemenin “Dava konusu meclis kararı ile onaylanan imar planı deÄŸiÅŸikliklerinin; planlama sürecine iliÅŸkin mevzuatta öngörülen analiz, eÅŸik, sentez gibi süreçlere iliÅŸkin bilgileri içermemesi,  hazırlanması zorunlu olan plan açıklama raporunun bulunmaması, dava konusu güzergâhta yapılma zorunluluÄŸunun olmaması, dolayısıyla plan deÄŸiÅŸikliklerinin yapılmasını gerektiren ÅŸartların oluÅŸmaması, geçerli bilimsel, nesnel, teknik gerekçelerinin ortaya konulamaması, Ankara BüyükÅŸehir Belediye Meclisinin dava konusu onay iÅŸleminde belirtilen gerekçelerin yetersiz kalması, planlar arasında olması gereken kademeli birlikteliÄŸe aykırı olması, kentsel ulaşım sistemini etkileyen imar plan deÄŸiÅŸikliklerinde, kentsel teknik altyapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla hazırlanması gereken kentsel teknik altyapı etki deÄŸerlendirmesi raporu veya analizinin hazırlanmamış olması nedenleri ile imar mevzuatının ilgili hükümlerine, ÅŸehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna vardığından, dava konusu Meclis Kararı’nda hukuka uyarlık bulunmamaktadır gerekçesiyle iÅŸlemi iptal ettiÄŸini  ifade etmiÅŸtir.


Toplam Görüntülenme : 45422
Kategori Haberleri

Bilirkişiler: AOÇ arazilerini parçalayan yol güzergahı, tarihi ve doğal kimliği yok eder
Raporu deÄŸerlendiren Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Tezcan KarakuÅŸ Candan, “ BilirkiÅŸiler haklılığımızı ve AOÇ’nin yollarla talanını gözler önüne sermiÅŸtir. Atatürk Orman ÇiftliÄŸi’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının  peÅŸini bırakmayacağız Atatürk Orman ÇiftliÄŸi kırmızı çizgimiz” dedi.
28 Temmuz 2023
Mimarların mücadelesi sonucu, İmrahor Vadisi’ni katledecek planlar bir bir iptal ediliyor
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ä°mrahor Vadisi’nin katledilmesine izin vermiyor.  Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, plan deÄŸiÅŸiklikleriyle yapılaÅŸmaya açılmak istenen Ä°mrahor Vadisi için hukuksal mücadeleyi sürdürürken, yargı da kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliklerini bir bir iptal ediyor.
26 Temmuz 2023
Yargı, Ulus’ta Roma Hamamı’nı tehdit eden yüksek katlı yapılaşmaya izin vermedi
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Ulus Tarihi Kent Merkezi’nin  deÄŸerini ve potansiyelini yok sayan plan deÄŸiÅŸikliklerini peÅŸini bırakmıyor.
08 Haziran 2023
İktidarın Saraçoğlu Mahallesi’nde hukuksuz imar planlarına yargıdan iptal kararı
Candan: SaraçoÄŸlu Mahallesini satmak istediler, satamadılar, yıkmak istediler, yıkamadılar. Kamusal deÄŸerini ranta açmak istediler, açamadılar. SaraçoÄŸlu Mahallesi Mimarlar Odası Ankara Åžubesi’nin 30 yıldır akıllı inatla sürdürdüğü mücadelenin kazanımıdır. Seçim öncesi halkımıza armaÄŸanımız olsun.
10 Mayıs 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!