Sobe Gazetesi 2024 - Ehliyet bu kez Danıştay’dan
GÜNCELKENTPOLİTİK GÜNDEMKÜLTÜR SANATBASINDANYAZARLARSOBEDENSOBELEDİKLERİMİZRÖPORTAJLARGEZENTİYUMURTALAR
Ara
Ehliyet bu kez Danıştay’dan

Ehliyet bu kez Danıştay’dan  

Odaların ehliyeti yok kararı Danıştay’dan döndü

Orman Genel Müdürlüğü, BaÅŸbakanlık ve TOKÄ° arasında imzalanan "BaÅŸbakanlık Hizmet Binası'nın Orman Genel Müdürlüğü arazisinde yapılması" hakkındaki protokole karşı , Peyzaj Mimarları Odası, Åžehir Plancıları Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Ankara Åžubesi dava açmıştı.  Dava Odaların ehliyeti yok gerekçesi ile reddedilmiÅŸti. Mahkeme tarafından "Dava konusu protokolün, bir kamu idaresi yönetiminde bulunan taşınmazların, diÄŸer bir kamu idaresine devrine iliÅŸkin olarak düzenlenmiÅŸ olduÄŸu, bu aÅŸamada, dava konusu protokolde, ÅŸehir planlaması, peyzaj, çevre, mimari, zirai yönlerinden, davacı meslek kuruluÅŸlarının kuruluÅŸ amaçlarında belirtilen görevleriyle ilgili düzenlemeler bulunmadığı, dolayısıyla, dava konusu iÅŸlem ile davacı meslek kuruluÅŸlarının menfaati etkilenmediÄŸinden, davanın ehliyet yönünden reddi gerektiÄŸi “ sonucuna varılmıştı. Mimarlar, ehliyet kararını temyize götürdü. Danıştay mahkeme kararını bozarak “ehliyetli” kararı verdi.

"Karar sevindirici

Mimarlar Odası Ankara Åžube BaÅŸkanı Ali Hakkan Danıştay kararına iliÅŸkin yaptığı açıklamada, "Odalar itiraz etmeyecekse, iptal davası açamayacaksa, odaların ehliyeti yoksa, kimin ehliyeti var sorusunu daha önce de sormuÅŸtuk. Karar sevindirici. Bir çok davamız ehliyeti yok gerekçesine sığındırılarak geri dönebilirdi. Oldukça önemli bir karar” ifadelerini kullandı. 

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise

“Danıştay ehliyetli olduÄŸumuza karar verdi. BaÅŸbakanlık Hizmet Binası'nın yapılmasına iliÅŸkin protokole açtığımız davanın kararı ehliyetimiz olmadığını söylüyordu, Oda olarak Ehliyetimizi anayasaya dayandırarak, Anayasa’dan aldığımızı söylemiÅŸtik. Bir kere de  Danıştay’dan aldık.

 AOÇ gibi önemli bir alanda diÄŸer davalarımız yetmezmiÅŸ gibi, ehliyetle  uÄŸraÅŸmamız üzücüydü. Danıştay’ın lehimize karar vermesini bekliyorduk. BaÅŸbakanlık hizmet Binası konusunda mahkeme süreçleri çok fazla uzadı. Bina bitti. Bizi asıl sevindirecek karar yürütmeyi durdurma davamızda yürütmeyi durdurma kararı olacaktır.” Åžeklinde konuÅŸtu.


Toplam Görüntülenme : 77310
Kategori Haberleri

Yargı, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılaşma baskısı yaratan plan değişikliğini iptal etti
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından BaÅŸkent’te Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde, ekolojik öneme sahip alanlarda yapılaÅŸma baskısı yaratan kamu yararına aykırı plan deÄŸiÅŸikliÄŸinin iptali için dava açmıştı.
20 Ekim 2023
Yargı, ağaçlandırılacak kırsal yerleşik alanı yapılaşmaya açan plan değişikliğini iptal etti
Ankara 18. Ä°dare Mahkemesi,  söz konusu Yakupabdal Mahallesi Kırsal YerleÅŸik Alanı ve Çevresinde 1/5000 Ölçekli Nazım Ä°mar Plan DeÄŸiÅŸikliÄŸini iptal etti.
05 Ekim 2023
AOÇ Medipol Plan değişikliği davasında bilirkişi raporu yayınlandı
Mimarlar Odası Ankara Åžubesi,  plan deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılarak Medipol’e tahsis edilen Atatürk Orman ÇiftliÄŸi toprakları için mücadeleden vazgeçmiyor.
17 Temmuz 2023
Yargı, Örnek Mahallesi rantsal dönüşüm planlarını ikinci kez iptal etti
Tüm baskılara rağmen kentsel dönüşüm adı altında yapılan ve kent dokusunu bozan rantsal dönüşümü yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamu yararını savunmaya devam ediyor.
02 Haziran 2023

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
> >>>

Yorumlar
Yorum eklenmemiÅŸ.
Yorum için giriş yapınız!